Ajatus kaikkien venäläisten rankaisusta on vahingollinen ja strategisesti väärä

”Viisumirajoitukset on yksi keino tehdä selväksi Venäjälle, että sodan jatkuessa suhteet eivät voi olla normaalit millään alalla. Venäläiset ovat saattaneet tähän asti helposti ajatella, että Venäjän sota ei kosketa heitä. Tämän tulee loppua.” – näin pääministeri Sanna Marin torstaina Lahdessa Ilta-Sanomien mukaan.

EU:n itäisten reunavaltioiden viisumeita koskevan irtioton tarkoituksena  on ”punish the aggressor,” rangaista hyökkääjää, vaikka tuo sanamuoto onkin nyttemmin siivottu pois Viron yleisradioyhtiön viisumikieltoa koskevasta jutusta. Marinin ja Viron ulkoministeri Urmas Reinsalun mukaan moraalinen vastuu Ukrainan sodasta on koko Venäjän kansalla, ei vain sen johtajilla, kuten länsimaat ajattelevat.

Mietitäänpä hetki, miksi länsi voitti Kylmän sodan. Se ei ollut Yhdysvaltain presidentti Ronald Reaganin julistaman Tähtien sodan takia, venäläiset ymmärsivät hyvin, että avaruuteen sijoitettavat ydinohjukset olivat pelkkää bluffia. Voiton takasi ainoastaan se, että Reagan voitti myös kommunistien alistamassa itäblokissa taistelun suuren yleisön sieluista – ”hearts and minds.” Vaikka kommunistit valvoivatkin tiedonvälitystä, he eivät voineet estää Reaganin ”Tear down this wall”-viestin leviämistä Berliinin muurilta kaikkiin koteihin. Kaikki tiesivät, että Reagan toimi tuon sanoessaan kaikkien eurooppalaisten – myös tavallisten venäläisten – tunteiden tulkkina.

Kun kommunistien alistama kansa sitten tulvi muurin yli länteen, viisumeita eikä aluksi edes passeja kyselty. Vapaa matkustus antoi tulijoille mahdollisuuden tehdä omat johtopäätöksensä idän ja lännen järjestelmien keskinäisestä paremmuudesta.

Jo toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvaltain politiikan ydin oli siinä, ettei tavallisia saksalaisia rangaistu natsien sotarikoksista. Saksan jälleenrakennusta tuettiin valtavilla rahasummilla ja sotasyyllisiksi Nuernbergin oikeudenkäynteihin valikoitiin vain muutama kymmenen natsia. Tämä politiikka kantoikin nopeasti hedelmää. Saksalaisista tuli nopeasti vankkumattomia vapauden, demokratian ja markkinatalouden kannattajia – myös DDR:ssä, kun heille siihen mahdollisuus myöhemmin annettiin.

Tänä päivänä Suomen virallinen linja on se, että sota Ukrainassa pitäisi voittaa ja sen pitäisi johtaa Moskovassa vallan vaihtumiseen. Sen verran kai saa sanoa, että tämä on lapsellista haaveilua, jos Venäjän suuri yleisö ei länttä tuossa hankkeessa tue. Se saattaa sitä jo kaikessa hiljaisuudessa tukeakin, meillä ei ole tällä hetkellä mitään luotettavia keinoja selvittää sitä, ja vielä vähemmän on keinoja, jos venäläisiä ei päästetä Venäjältä pois. Haaveilua on myös ajatus siitä, että eristämme itsemme venäläisistä ja katsomme sitten vierestä, kun oppositio ottaa Moskovassa vallan ilman lännen tukea.

Kun muodostamme tänä päivänä käsitystämme venäläisistä, meidän kannattaa muistaa, että sadat tuhannet ovat helmikuun jälkeen onnistuneet pakenemaan Venäjältä ja tuhannet ovat mielipiteittensä takia vankilassa, muita vaikeuksia tähän nyt edes arvioimatta. Venäjän viranomaiset kyttäävät tarkasti somea ja yhdestä väärästä sanasta voi saada vuosien vankilatuomion. Venäläiset ja suomalaiset ovat samanlaisia siinä, että melkein kaikki sanovat kyllä sen mitä odotetaan, jos aivan pakko on – ainakin pyrkivät pysyttelemään hiljaa. Kuten turkulaisen Pjotr Trofimovin tapaus osoittaa, Venäjän viranomaiset seuraavat venäläisten toimintaa myös ulkomailla.

Viron pääministeri Kaja Kallas katsoo, että EU:n viisumikiellossa on kysymys ”moraalisesta selkeydestä” ja ”EU:n uskottavuudesta.” Olen tästä samaa mieltä, mutta viisumikiellon osalta päinvastaista mieltä. Kuten tunnettu Latviassa maanpaossa asuva Aleksei Navalnyin avustaja Vladimir Milov sanoo Kansan Uutisille, ”viisumikiellot olisivat katkera pettymys Putinia ja sotaa vastustaville venäläisille, jotka katsovat länsimaita liberaalien arvojen ja oikeusvaltion viiteryhmänä.

– Nyt lännessä on poliitikkoja, jotka sylkevät tämän päälle ja sanovat, että te kaikki venäläiset olette samanlaisia, Milov suomii pitkässä puheenvuorossaan Navalnyin kanavalla videopalvelu Youtubessa.

Milov on Venäjän entinen varaenergiaministeri, joka on jo vuosia kuulunut Navalnyin lähimpiin tukijoihin.

Hänen mukaansa EU-maista lähetetään viestiä, että sota kulkeekin etnisten linjojen mukaan. Milovin mielestä Putinia ympäröivät propagandistit ovatkin nyt onnellisia.

– He sanovat: näettekö, tästä me olemme teille puhuneet. Teille höpistään jostain demokraattisista arvoista, mutta hehän eivät vain pidä venäläisistä. Siksi me sodimme heitä vastaan.”

Ulkoministeri Pekka Haavistolla on vaikea tehtävä edessään ensi viikolla Tshekissä, kun EU:n mahdollisesta viisumikiellosta keskustellaan. Hän on julkisuudessa korostanut, ettei viisumipolitiikassa saa esiintyä syrjintää kansallisuuden perusteella, mutta voi olla, että itäeurooppalaisen populismin aalto vie hänetkin mennessään. Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergis suunnittelee jo reunavaltioiden irtautumista Schengen -alueesta jos ja kun EU:n laajuista viisumikieltoa ei tule. Luulisi, että Haavistolla olisi edes tähän jotain sanottavaa.

https://www.ku.fi/artikkeli/4768604-navalnyin-avustajat-ryopyttavat-venalaisten-viisumikieltoja-putinin-propagandistit-ovat-onnellisia

https://news.err.ee/1608694846/reinsalu-fails-to-convince-hungary-to-back-russian-visa-ban

https://www.is.fi/politiikka/art-2000009024950.html

 

+3
jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu