Arhinmäki ei päänsilitystä kaipaa

Olen demari ja tutkinut aikanaan työväenliikkeen historiaa arkistoissa, innoittajanani isosetäni, kansanedustaja Kalle Hämäläinen. Tiedän, että vuosi 1918 merkitsi Suomessa maailmankin mittakaavassa silmitöntä ja kauheaa väkivaltaa. Siksi en pidä siitä, että eräskin Paavo Arhinmäki heittää vuoden 1918 silmillemme vain siksi, että vaalit ovat menneet omalta puolueelta huonosti.

”Vastarintaa kaduilla” – tosiaan. Tämä saa aikaan vain sen, ettei tavallinen kansa lapsineen uskaltaudu ulos vappujuhliin. Näyttäviä provokaatioita on helppo järjestää pienelläkin porukalla, ja kameroita saattaa tulla tavallista enemmän paikalle provokaattorien iloksi. Kuten keväällä Ruotsista opimme, pienen porukan tempaukset saattavat vaikuttaa jopa maailmanpolitiikkaan – miksei sitten hallitusneuvotteluihin.

Loppujen lopuksi taitaa olla kysymys vain siitä, että Arhinmäki ja hänen katkeroituneet kaverinsa saisivat enemmän ruutuaikaa. Ymmärrän julkisuudenkipeyden, mutta joku raja täytyy olla siinäkin, miten sen nimissä toimitaan.

Arhinmäen möläytys oli sitäkin vahingollisempi, kun oikeistohallitus ei ole suinkaan vielä varma asia. Näin osasivat ulkomaiset lehdet meille eilen kertoa, ja niitä on tässä asiassa uskominen. Oikeiston kuri ja järjestys-siipi saa tästä jos mahdollista lisää vettä myllyynsä. Turvallisuusteemoilla voitettiin vaalit, joten nyt on etsittävä Venäjän lisäksi muita vihollisia, jotka tätä turvallisuutta olisivat uhkaamassa.

Suuresti arvostamani Rysky Riiheläinen panee Facebookissa Arhinmäen ulostulon ”työväenliikkeen perinteisen kielenkäytön” piikkiin ja syyttää kohusta erikoisella tavalla Iltalehden toimittajaa Kreetta Karvalaa. Tämä on väärä suhtautumistapa. Työväenliike oli ensimmäisten joukossa vaatimassa Suomeen ja muihinkin maihin yleistä ja yhtäläistä äänioikeutta ja osasi toimia demokratian pelisääntöjen mukaan aina marraskuulle 1917, jolloin vallankumoukselliset kuumakallet kaappasivat SDP:n päättävät elimet. Kommunistinen liikehdintä oli syksystä 1918 alkaen eri asia ja Arhinmäen töräys on enemmän tuota perinnettä.

jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu