Britannia haluaa uudet neuvottelut Pohjois-Irlannista – kiihtyykö makkarasota?

Britannian Brexit-ministeri David Frost pitää tänään Lissabonissa puheen, jossa hän nostaa Britannian ja EU:n jo sopiman Pohjois-Irlannin kysymyksen uudelleen pöydälle. Huomenna odotetaan EU:n yksityiskohtaista neuvotteluesitystä kaupankäynnissä syntyneiden käytännön ongelmien ratkaisemiseksi, mutta vuodot ja Frostin twiittailu ovat jo vetäneet maton tuon Maros Sefkovicin neuvotteluesityksen alta. Express-lehti kuvaa Frostin puhetta jo etukäteen ”Brexit-pommiksi.”

Syksyllä 2019 Britannia hyväksyi jo Pohjois-Irlannin jäämisen Brexitin jälkeen EU:n sisämarkkinoille, mutta nyt pääministeri Johnsonin hallitus on tullut toisiin ajatuksiin ja haastaa avoimesti jälleen otsikoissa näkyvää riitaa EU:n kanssa. Tiedä sitten, halutaanko tällä kääntää kansan huomio pois Brexitin kaikkialla Britanniassa aiheuttamista ongelmista kuten ruokapulasta. Riitelystä EU:n kanssa tehdään kestoaihetta, joka myy hyvin myös lehtiä.

Brexit on niin älytön hanke, ettei sen kaikista vahingollisista vaikutuksista voitu vuoden 2019 neuvotteluissa edes puhua. Britannia on lykännyt pahimpien seurauksien voimaantuloa, mutta sillä ei ole loputtomasti aikaa väistää todellisuutta. Niin kauan kun Britannia ei myönnä virheitään, EU:lla ei ole oikeastaan Johnsonin hallituksen kanssa mitään neuvoteltavaa.

Tietenkin tässä taistellaan myös parin miljoonan pohjoisirlantilaisen sieluista. Siellä niukka enemmistö on Lontoon valtaa kannattavia unionisteja ja loput yhdentymistä Irlannin tasavallan kanssa kannattavia nationalisteja, välittäville näkemyksille ei juuri jää tilaa. Unionistien enemmistö on viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana hitaasti, mutta varmasti kaventunut.

Irlannin mereen sovitun tullirajan myötä brittiläinen makkara on jo loppunut Pohjois-Irlannin kaupoista. Irlannin entinen pääministeri Bertie Ahern varoittaa täydestä kauppasodasta EU:n ja Britannian välillä. Makkarasota kuuluu niihin Brexitin aiheuttamiin ongelmiin, joihin ei ole helppoa ratkaisua. Kärsijöinä ovat tavalliset ihmiset molemmin puolin pystytettävää tullirajaa, mihin ikinä sellainen aina pystytetäänkin.

Brittiläinen Brexit-uhkapeli saattaa päättyä siihen, että Pohjois-Irlanti valuu nopeassa tahdissa kansainvälisoikeudellisestikin EU:n syliin. Tämä antaisi uutta pontta Skotlannin itsenäisyyspyrkimyksille, Walesin tilanteesta en tiedä. Voi vain toivoa, että tulossa oleva ”tyytymättömyyden talvi” toisi täyskäännöksen Englannin politiikkaan.

https://www.standard.co.uk/news/uk/northern-ireland-irish-sea-government-brussels-london-b960062.html

https://www.express.co.uk/news/politics/1504628/david-frost-brexit-speech-today-eu-northern-ireland-protocol-evg

+4
jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu