Britannian polttoainepula ei hellitä – armeija valmiudessa

Britannian autoilijat kärsivät polttoainepulasta jo viidettä päivää. Lääkärit ja vanhusten kotihoitajat eivät pääse töihin ja pelkoja on siitäkin, etteivät ambulanssit saa polttoainetta. Pääministeri Boris Johnson pysyttelee poissa julkisuudesta, mutta lehdet tietävät, että armeija on määrätty valmiuteen katastrofia helpottamaan.

Bensanmyyjien yhdistys PRA kertoo, ettei ostopaniikki hellitä. Kun jossain nähdään tankkiauto, hädissään moottoriteillä kiertelevät autoilijat pölähtävät asemalle kuin ”mehiläiset hunajapurkkiin,” ja asema on muutamassa tunnissa taas tyhjä. Säännöstelyä – esimerkiksi bensaostojen rajoittamista 20 litraan – on yritetty, mutta PRA ei halua asemien työntekijöiden joutuvan vaaraan, joten sen jäsenyrityksissä myyntiä ei säännöstellä. Monet ovat ehdottaneet hoitohenkilökunnan ja muiden avainryhmien päästämistä bensajonojen ohi, mutta tätä on tietysti vaikea lyhyellä tähtäimellä toteuttaa.

Konservatiivien parlamenttiedustaja ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Tobias Ellwood ehdottaa armeijan ”mobilisoimista” niin, että se näkyisi myös kaduilla. Tämä auttaisi hänen mukaansa palauttamaan ”yleisen luottamuksen.” Sotilaat kaduilla ovat tietysti kaikkien hallitusten valtaa pönkittävä näky, mutta en jaksa uskoa, että se mitenkään lievittäisi kriisitunnelmia.

Vain harva oppositiopoliitikkokaan uskaltaa myöntää, että kysymys on Brexitistä. Labourin parlamenttiedustaja David Lammy teki niin ja sai viharyöpyn päälleen ”isänmaalliselta” keltaiselta lehdistöltä, joka hallitsee Britanniassa keskustelun ilmatilaa. Johnsonin hallitus ja vähän valtiollinen BBC:kin ovat vierittäneet syytä kriisistä kansalaisille itselleen.

Tehtyjen virheiden myöntäminen on ihmiselämän vaikeimpia asioita. Niin täytyisi Britannian konservatiivipuolueen kuitenkin nyt tehdä, muuten asiat etenevät vain huonompaan suuntaan ja uusi ”tyytymättömyyden talvi” (winter of discontent) on tosiasia. Vaikka bensapula on nyt päällimmäinen asia, markettien ruokapula ei ole kadonnut minnekään.

https://www.theguardian.com/business/2021/sep/28/petrol-shortage-no-end-to-panic-buying-says-fuel-retail-boss

https://twitter.com/DavidLammy/status/1442057826654896128

+1
jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu