Brittilehden selviytymisohjeet pula-ajan joulua varten: osta etukäteen ja pakasta ruokasi

No, vielä ei kehoteta suoraan hamstraamaan ja ostamaan varastoon aina, kun näkee jotain hyödyllistä. Tämähän oli tilanne Neuvostoliitossa aikanaan.

”2. Buy early.

To many, it still feels way too early to talk about Christmas, but with rumoured food and toy shortages you can never be too prepared. Get your necessities early, if you can get food and freeze it, even better. Although with toys, you will have the difficulty of trying to hide them from your children.”

https://www.gazettelive.co.uk/news/teesside-news/warning-over-potential-christmas-tree-21501177

Pääministeri Boris Johnsonin hallitus on toistaiseksi hiljaa Britannian ruokapulasta, mikä johtuu varmaankin siitä, ettei sillä ole mitään keinoja sen lievittämiseen. Bloomberg puhuu väliaikaisista viisumeista EU-kuorma-autokuskeille, mutta tuskin sekään mitään auttaisi. EU-kuskit on jo käytännössä ajettu maasta ja työtilanne muualla Euroopassa on hyvä. Kun kotimainen tuotanto tökkii, ruokaa voi tietysti yrittää tuoda vaikka Yhdysvalloista, mutta kuskipulan takia se ei liiku kauppoihin ja ravintoloihin.

Englannissa hallitus ei muutenkaan puutu ruoan saatavuuteen vaan jättää sen yksityisten yritysten huoleksi. Tämä on sinänsä markkinatalouden sääntöjen mukaista. En usko, että Britanniassa edes on Huoltovarmuuskeskuksen kaltaista viranomaista, jonka tehtävänä on huolehtia siitä, että ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita on aina saatavilla. Hinnat saavat briteissä elää – eli nousta – vapaasti, ja tämän uskotaan korjaavan Brexitillä aiheutetun markkinahäiriön. Britannian köyhän ja syrjäytyneen alaluokan tilannetta se ei paranna.

Uusille kuorma-autokuskeille onkin tarjottu korkeampia liksoja, mutta alan arvostus on ikääntyvän kantaväestön piirissä alhainen eikä nuorisostakaan tunkua alalle ole, kun muuallakin – esimerkiksi juuri elintarviketeollisuudessa – työpaikkoja on runsaasti tarjolla EU-työläisten lähdettyä. Uusien kuskien kouluttaminen ja perehdyttäminen vaatii vähintään kuukausia aikaa eikä heistä ole apua tähän hätään.

Mutta kuten asiantuntija Bloombergin jutussa sanoo, kovin montaa ”Christmas is canceled” – otsikkoa ei Johnsonin hallitus kestä ennen kuin sen täytyy yrittää edes jotain.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-09-06/johnson-s-brexit-first-strategy-collides-with-empty-shop-shelves

+4
jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu