Elintarviketeollisuuden nokkamies: Britannian ruokapula on ”pysyvä”

Britannian elintarviketeollisuutta edustavan Food and Drink Associationin toimitusjohtaja Ian Wright pani eilen brittilehtien otsikot uusiksi paljastamalla, että markettien hyllyt tyhjentänyt ruokapula on Britanniassa ”pysyvä.”

“It’s going to get worse, and it’s not going to get better after getting worse any time soon,” Wright maalaili tilaisuudessa, jossa oli läsnä myös Boris Johnsonin hallituksen edustajia.

Wright sanoi, että ruokaa Britanniassa lähtökohtaisesti on, mutta nälkäisen kuluttajan on tästedes nähtävä paljon enemmän vaivaa sen löytämiseksi kaupoista ja ravintoloista. ”Just in time”-logistiikka on lyöty rikki, tarjolla oleva valikoima kutistuu ja saatavuus huononee.

Wright vihjasi, että teollisuus ja kauppa keskittyvät nyt välttämättömimpien tuotteiden tuottamiseen ja toimittamiseen asiakkaalle. Hän otti esimerkiksi pullotetun veden, joka on viime aikoina ollut loppu koko itäisestä Englannista. Hän sanoi, että kuljetuksissa painotettiin kuluttajalle tärkeämpiä tuotteita. Tämä oli varmasti oikein, kun lähdemme siitä, että itäisessä Englannissa on tänä päivänä kelvollista kraanavettä.

Express-lehden mukaan alan järjestöjen piiristä on kuultu jo vaatimuksia siitä, että brittiarmeijan kuljetuskalusto ja kuskit pantaisiin kuljettamaan perunoita. Mikään ei viittaa siihen, että yksityinen sektori saisi palkattua teille tarpeeksi kuorma-autokuskeja ainakaan kahteen vuoteen.

Pulatalous johtaa aina nopeasti varjotalouden ja mustan pörssin syntymiseen. Kuorma-autokuskeille, varastotyöntekijöille ja kaupan kassoillekin syntyy houkutus myydä osa kallisarvoisesta lastista ”tiskin alta” ja omaan piikkiinsä. Ehkä joku saa lahjottua maahan EU-ruokaakin satamien rekkasuman ja tullin ohi.

Kuluttaja tietysti hamstraa ja varastoi tärkeitä ruokaeriä autotalliinsa heti kun niihin sattumalta marketissa törmää. Sittenhän niitä voi verottomasti myydä hyvään hintaan naapureille tai tienristeyksissä torilla tai pakettiauton perästä. Ostovoimaahan Britanniassa keskimäärin vielä on. Ehkä turhaan hyljeksitty setelirahakin – miksei kolikotkin – tekee vielä paluun.

Hyvä puoli tässä on se, että itsenäisyys säilyy ja taloudellinen toimeliaisuus lisääntyy : D

https://www.independent.co.uk/news/business/food-shortages-brexit-covid-boris-johnson-b1917763.html

https://www.bbc.com/news/business-58519997

https://www.mirror.co.uk/news/politics/breaking-britain-now-see-permanent-24953533

 

+3
jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu