”En halua Putinin tykinruoaksi” – Martikainen-Jarlukovskista Viron viisumikiellon ensimmäinen marttyyri?

Käytän tässä 19-vuotiaan opiskelijan nimestä virolaista muotoa Jarlukovski, vaikka suomeksi translitteroituna pitäisi kirjoittaa Jarlykovski tai englanniksi Yarlykovsky. Venäjän Pihkovasta alun perin kotoisin ollut nuori mies opetteli nopeasti viron kielen päästäkseen pois Venäjältä ja aloittaakseen uuden elämän lännessä. Syynä Venäjältä lähtöön oli hänen mukaansa ”vaesus ja valitsus,” köyhyys ja hallitus. Facebookissa juorutaan, että hän olisi inkerinsuomalaista sukua.

Viro päätti kesällä, ettei se myönnä enää Viron kansalaisille opiskelijaviisumeita. Niinpä Martikainen-Jarlukovskia ja muita Virossa opiskelevia venäläisiä uhkaa karkotus maasta. Viron ylioppilaskuntien liiton mukaan heitä on pelkästään Tarton yliopistossa 218, Martikainen-Jarlukovski on yksi heistä.

Kaveri on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt työskennellä vuosia Venäjän viranomaisten kieltämässä Aleksei Navalnyin organisaatiossa. Ehkä juuri siksi hänet halutaan Venäjällä kuulusteluihin ja sotilaspalvelukseen. Hän ei uskaltanut kesällä matkustaa edes äitinsä hautajaisiin, koska pelkäsi, että hänet vangitaan ja lähetetään Ukrainan rintamalle.

Martikainen-Jarlukovskin esimerkki osoittaa, millaisiin typeryyksiin kaavamainen kansalaisuuteen perustuva viisumikielto johtaa. Veikkaan, että Viro joutuu vielä EU-tuomioistuimeen keulimisestaan viisumiasiassa ennen kuin siihen oli saatu EU:n yhteinen linja. Sitä odotellessa voi hyvin olla, että Viron hallitus joutuu peruuttamaan opiskelijaviisumeiden kiellosta. Viron opiskelijoita edustava Viron ylioppilaskuntien liitto ottaa kantaa sitä vastaan: ”Voisimme nähdä venäläisten ja valkovenäläisten opiskelun Virossa panostuksena siihen, että nuoret pääsevät kokemaan sen eron, joka on demokraattisen ja autoritaarisen hallinnon välillä.”

Nuori aktivisti on tehnyt virheen siinä, että on suostunut samaan kuvaan EKRE-puolueen populistipölvästi Martin Helmen kanssa. Se ei edistä hänen asiaansa Viron liberaalivetoisessa hallituksessa, vaikka liberalismin periaatteet näyttävätkin olevan juuri nyt Viron hallitukselta hakusessa.  Ehkä se kuvastaa kaverin epätoivoa, Venäjällä häntä saattaa todella odottaa kova kohtelu.

Martikainen-Jarlukovski on vihjannut, että hän saattaa hakea turvapaikkaa Suomesta, jos Viro päätyy karkottamaan hänet. Joka tapauksessa hän on niin lahjakas ja päättäväinen, että kuulemme hänestä vielä.

https://eyl.ee/eesti-uliopilaskondade-liidu-poordumine-vabariigi-valitsusele-8-augustil/

https://www.facebook.com/158340968359/posts/10159908505183360/

https://gazeta.ee/estonia/ne-hochu-stat-pushechnym-myasom-putina-estoniya-vysylaet-v-rossiyu-studenta-navalnista/

 

 

0
jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu