EU:n Borrell tölväisi Suomea – myös Yhdysvallat tyrmää viisumikiellon venäläisille

EU:n ulkoasiain edustaja Josep Borrell syytti eilen Itä-Euroopan maita – yhtään maata mainitsematta – keulimisesta venäläisten viisumiasiassa. Hänen mukaansa eräiden jäsenvaltioiden jo aloitetuista toimenpiteistä olisi pitänyt keskustella ensin EU-tasolla, koska toiset jäsenvaltiot vastustavat niitä. Borrellin mielestä viisumikielto ”ei ole hyvä idea.”

Piikki osuu myös Suomen hallitukseen, joka on päättänyt rajoittaa turistiviisumihakemusten vastaanottoa kymmenesosaan syyskuun alusta. Päätös tehtiin lomakaudella hirmuisella kiireellä ilman, että siihen liittyviä oikeudellisia ja käytännön ongelmia ehdittiin selvittää. Parempi Suomen omankin edun kannalta olisi ollut odottaa EU:n ulkoministerikokousta tämän kuun lopussa, jossa olisi voitu sopia yhteisestä linjasta. Nyt annettiin periksi populistiselle somemölinälle, mistä ei seuraa mitään hyvää.

Pääministeri Sanna Marin haluaa viisumikiellon kohdistuvan myös tavallisiin venäläisiin, joiden elämää Marin haluaa vaikeuttaa Ukrainan sodan takia. Marinia pidetään hänen medianäkyvyytensä ja voimakkaiden kannanottojensa takia asian alkuunpanijana EU:ssa Viron ohella. Näin tehdään uutta reunavaltiopolitiikkaa, jossa on kaikuja sadan vuoden takaa.

Muista maista kuten Liettuasta on kuulunut, että he pystyvät seulomaan turistiviisumia hakeneiden joukosta ne, jotka todella tarvitsevat viisumia ja apua, mutta Suomella ei ole tähän keinoja eikä Marin ole näköjään miettinyt asiaa läheskään valmiiksi. Asiassa piti hutaista jotain ennen kuin Petteri Orpo, Timo Heinonen ja muut kokoomuksen populistit ehtivät kerätä venäläisvastaisuudella poliittisia irtopisteitä.

Lehtitietojen mukaan Borrellin tarkoittamia viisumikieltoa vastustavia jäsenmaita ovat Saksa, Ranska, Portugal, Kreikka ja Kypros. Kun vielä Italia liittyy todennäköisesti tähän joukkoon, ovat Suomi ja Viro hankkeessaan marginaalissa. Eilen Yhdysvallat tyrmäsi omalta osaltaan viisumikiellon ja selvensi viisumipoliittista linjaansa: sen mukaan ”on tärkeä erottaa toisistaan Venäjän hallituksen toimet Ukrainassa ja toisaalta Venäjän kansa.”

Yhdysvaltain linja on se sama linja, joka takasi lännelle voiton Kylmässä sodassa. Kateelliset vähättelevät turismin merkitystä kansojen lähentäjänä, mutta kannattaa muistaa, että turismin edistämisen velvoite on merkitty jopa ETYKin Helsingin loppuasiakirjaan – varmaankin lännen vaatimuksesta. Ronald Reagan kääntyilee haudassaan, kun uutta rautaesirippua on rakentamassa länsi eikä itä.

EU:n ulkoministerit tapaavat ensi viikolla Tshekissä. Siellä on aiheesta odotettavissa kiivas keskustelu Borrellin toimiessa puheenjohtajana.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-08-22/banning-all-russians-from-eu-not-a-good-idea-says-borrell

https://www.theguardian.com/us-news/2022/aug/22/us-rejects-russians-visa-ban-ukraine

 

+5
jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu