EU:n linja populisteja vastaan kovenemassa – Puolassa jättimielenosoitus EU:n puolesta

EU-mielisten voimien voitettua Saksan vaalit EU:lla näyttää olevan tehokkaammat keinot vastata populistien ja nationalistien uhkaan kuin pitkään aikaan. Kun Puolan perustuslakituomioistuin antoi kohutun päätöksensä Puolan perustuslain ensisijaisuudesta viime torstaina, komissio vastasi siihen heti päättäväisellä tiedotteella: ”EU-laki on kansallisten lakien yläpuolella, myös perustuslain määräysten.” Ja: ”Kaikki Euroopan tuomioistuimen päätökset sitovat kaikkia jäsenvaltioiden viranomaisia, jäsenvaltioiden tuomioistuimet mukaan lukien.” Komissio vahvisti ryhtyvänsä Puolan asiassa toimenpiteisiin.

Euroopan maltillisen oikeiston EPP-ryhmä otti eilen voimakkaasti etäisyyttä Puolan populisteihin. Se twiittasi, ettei ”valheet ja manipulaatio” saa johtaa toisen jäsenvaltion lähtöön EU:sta, viitaten Britannian tilanteeseen. EPP:n mukaan ”politisoidun” Puolan perustuslakituomioistuimen päätös ”vaarantaa EU:n oikeusjärjestyksen:” ”Varoitusten aika on ohi,” ärjyy EPP, nyt on tehtävä päätöksiä.

”Yhteisten sääntöjen” noudattamisen tärkeydestä ärähti heti myös Saksan ulkoministeri Heiko Maas.

Puolassa nähtiin eilen 100.000 hengen jättimielenosoitus EU:n puolesta. Viimeistään kaduilla liehuvat EU-tähtiliput olivat liikaa Puolan populistiselle PiS-valtapuolueelle, joka pelästyi aiheuttamaansa kohua ja ryhtyi perääntymään asemistaan. ”Polexit on valeuutinen,” kirjoitti (korjattu: ) pääministeri Mateusz Morawiecki eilen Facebookiin, ja vahvisti ”kaikkien” EU-oikeuden velvoitteiden olevan Puolassa edelleen voimassa.

Olen samaa mieltä Lars-Erik Wilskmanin kanssa siitä, että Puola saattaa haudata haaveet ”porvarihallituksesta,” jossa persut olisivat mukana. Kokoomus voisi haluta radikaalit persut äänettömiksi yhtiömiehikseen porvareiden eli kokoomuksen hallitukseen, mutta heidän yläjärjestönsä EPP panee sille todennäköisesti stopin. Kun EU tiivistää linjaansa, EU:n oikeusjärjestystä kyseenalaistavat halla-ahot, tynkkyset ja janimäkelät tulee pitää pois vastuullisista asemista. Riikka Purra saattaa kunnianhimossaan olla valmis kompromisseihin, mutta saa nähdä, riittääkö tämä EPP:lle.

Vladimir Putinin pystyyn puhaltamat populistit ovat kaikkialla vastatuulessa, sillä heillä ei ole tarjota hajanaisuuden ja kaaoksen lisäksi mitään muuta yhteistä visiota eurooppalaisille. EU:n on helppo ampua rivit suoriksi, kun koko maailma katsoo Britannian räpiköintiä uudessa ”itsenäisyydessään.” EU:n on helppo vetää tiukkaa linjaa myös Irlannin kysymyksessä, jota Britannia yrittää hädissään tunkea uudelleen neuvoteltavaksi.

https://www.polskieradio24.pl/395/7785/Artykul/2823933,Polexit-is-fake-news-PM

https://polishnews.co.uk/demonstration-in-warsaw-speech-by-donald-tusk/

https://www.auswaertiges-amt.de/en/newsroom/news/maas-poland/2488124

https://twitter.com/EPPGroup/status/1447248616553340936

https://apnews.com/article/european-union-poland-europe-courts-1175aa5efa731c9cac6189443eee3f9c

 

 

+6
jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu