Jakajien alipalkkaus pilaa Hesarin bisneksen

Hesarissa on tänään korporaatioiden kankealla uuskielellä kirjoitettu uutinen, jonka otsikko on toiveikas: ”Postin jakeluhäiriöt korjaantumassa pian.” Jutussa Hesarin päätoimittaja Antero Mukka selittelee meille tilaajille, miksi paperilehtiä saada jaettua aamuyöllä koteihin. Juttu on vähän niin kuin se kohuttu kiinalainen mainos, jossa mainittiin ongelma, mutta ei puhuttu suoraan sen perimmäisestä syystä.

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006257413.html

Hesarit jakaa Posti, joka pudotti pari vuotta sitten jakajien palkkoja 30-50 prosenttia niin sanotun työehtoshoppailun avulla. Se tarkoittaa, että enää ei löydy ihmisiä, jotka haluaisivat ja jaksaisivat jakaa Hesareita tarjotulla palkalla. Pääkaupunkiseudulla jakajista on 95 prosenttia maahanmuuttajia, joiden on pakko ottaa tilapäisestikin mitä tahansa työtä vastaan oleskeluluvan saamiseksi. Hekään eivät pysy pitkään töissä, ja jakajista on jatkuva vajaus. Sen takia lehti tulee miten sattuu.

Työntekijöitä on yleisen halpuutuksen lisäksi muutenkin huijattu, mikä tuskin parantaa asiaa.

Jutusta ilmenee, että kesä on hieman helpottanut jakajapulaa. Tämä sopii kuvaan, koka juuri kesäduunareita on kautta aikojen saatu höynäytettyä töihin vaikka minkälaisin ehdoin. Se ei kai sitten niin haittaa, koska vain kesällä työskentelevän opiskelijan toimeentulo tulee pääkaupunkiseudulla pitkälti valtiolta ja – kyllä, isin ja äidin lompakosta. Mutta nyt kesäduunareiden lähdettyä ”postinjakajien saatavuus” on Mukan mielestä jälleen ”heikko.”

Nykyään on muotia paeta yrityksen ja työnantajan vastuuta mahdollisimman monen välikäden taakse. Niinpä Hesarinkaan jutussa ei edes mainita ainoaa järkevää keinoa tilanteen korjaamiseksi: maksakaa lehtenne jakajille tarpeeksi palkkaa!

Jopa entisajan kapitalismissa olisi ymmärretty, että Hesarin bisneksen kannalta jakajien ja toimittajien tyytyväisyys sitoutuminen työhönsä on ihan yhtä tärkeä asia. Se, että valtionyhtiö Posti ja varmaan joku vuokratyöfirmakin sählää välissä ei saa olla mikään selitys.

Kun työ on ensin halpuutettu, on tietysti vaikea ”resursoida” ihmisiä takaisin töihin, kuten asia Hesarin jutussa kauniisti ilmaistaan. Sana työnantajan huonosta maineesta kiertää kyllä maahanmuuttajienkin keskuudessa. Luulen, että jakajien palkkaa yritetään nyt vaivihkaa hieman nostaa, mutta tätä tosiaan ei jutussa ääneen sanota.

Tänä päivänä yrityksen toiminnan täytyy olla eettisesti kestävää. Minä jatkan Hesarin tilaustani lähinnä siksi, että se tuli meille jo lapsena. Mutta meitä on monta, joilla tulee tätä menoa pää vetävän käteen.

https://www.suomenuutiset.fi/tyontekijat-taistelevat-postin-tyoehtoshoppailua-vastaan-asiaa-vaikea-saada-julkisuuteen-koska-lehtitaloilla-on-oma-lehma-ojassa/

jounisnellman

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu