Journalisti-lehti pyyhkii journalistin ohjeilla lattiaa

Lahtelainen kunnanvaltuutettu Francis McCarron vapautettiin pari viikkoa sitten syytteistä rikosasiassa, joka koski väitettyä seksuaalista ahdistelua loppuvuonna 2018. Tuon syyttäjän vapauttavan päätöksenkin jälkeen hän on ollut vihakampanjan kohteena esimerkiksi Twitterissä. Kummallisessa roolissa on Journalisti-lehti, jonka luulisi pitävän huolta siitä, että journalistin ohjeita ja journalistin etiikkaa noudatetaan Suomessa.

Katsotaanpa, mitä journalistin ohjeet sanovat oikeudenkäynnistä uutisoimisesta:

”35. Jos tutkintapyynnöstä, syytteestä tai tuomiosta on julkaistu uutinen, asiaa on mahdollisuuksien mukaan seurattava loppuun saakka. Oikeudenkäynnin aikana ei pidä asiattomasti pyrkiä vaikuttamaan tuomioistuimen ratkaisuihin eikä ottaa ennakolta kantaa syyllisyyteen.”

McCarronin jutussa oikeudenkäynti ei koskaan päässyt edes alkamaan, koska syyttäjä ei nähnyt riittäviä perusteita syytteen nostamiseksi. Kohutoimittaja Jarno Liski kuitenkin Journalisti-lehden jutussaan ikään kuin käy syyttäjän keräämän todistusaineiston läpi ja ratkaisee jutun tuomarin tavoin – hän ottaa räikeästi ja yksipuolisesti ”ennakolta kantaa syyllisyyteen.” Tällainen on rikosprosessin ja sitä kautta oikeuslaitoksen halveksuntaa, jota ei pitäisi nähdä vastuullisen median palstoilla.

Vakava virhe on kuvitella, etteivät esitutkinnassa saadut ”todistajien” lausumat voisi muuttua aivan toisiksi asian varsinaisessa käsittelyssä – varsinkin ”silminnäkijätodistajien” osalta. Sitä varten oikeudenkäynnit pidetään, että kaikki osapuolet pääsevät lausumaan kaikesta oikeudenkäyntiaineistosta. Syyttäjä on oikeudenkäynnin toinen osapuoli eikä sen lausumilla tai päätöksillä ole oikeusvoimaa. Suuri yleisö ei tätä välttämättä hahmota, ja Liskin juttu käyttää häikäilemättömästi tätä asetelmaa hyväkseen.

Kun syyttäjä ei syytettä aja, jutun asianomistajalla olisi oikeus ajaa syytettä itse ja saada siitä käräjäoikeuden oikeusvoimainen tuomio. Jos McCarronin syyllisyys olisi oikeudessa läpihuutojuttu, kuten Liski väittää, miksei asianomistaja tätä tee?

https://www.journalisti.fi/ajankohtaiset/yhdeksan-toimittajaa-odotti-yli-vuoden-ratkaisua-siita-loukkasiko-paikkaansa-pitanyt-kourimisuutisointi-lahtelaisvaltuutetun/

jounisnellman

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu