Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Suomi siirtyi Stubbin aikaan – Testaa presidenttitietosi Uuden Suomen visassa

Jukka Tarkka: ”Katastrofi lähenee” Ukrainassa

”Hyvältä ei näytä. Ukrainan viestintä mittavan sotilaallisen avun kiireellisestä tarpeesta alkaa saada epätoivosta kertovaa sävyä. Venäjän totaalinen sota on tuhoamassa kaiken maan tasalle. Katastrofi lähenee. Mitä tehdä, siinäpä tuikea kysymys lännelle.”

Näin viisas ja kokenut turpo-asiantuntija Jukka Tarkka eilen Facebookissa. Tähän varoitukseen ei kannata suhtautua kevyesti. Häntä säestää sotilasasiantuntija Martti J. Kari, joka puhuu  tänään Ilta-Sanomissa Venäjän ”suurhyökkäyksen” mahdollisuudesta keväällä tai kesällä: Todennäköisintä on Karin mukaan, että hyökkäys tulee joko Donetskin ja Luhanskin ”kansantasavaltojen” suunnalta tai Kurskin suunnalta kohdistuen Harkovan alueelle.

”Tai yksi vaihtoehto, jota ukrainalaiset miettivät nyt tarkkaan, on Kiovan suuntaan Valko-Venäjältä tuleva hyökkäys,” sanoo Kari. Ilta-Sanomien haastattelemat asiantuntijat puhuvat jopa puolesta miljoonasta uudesta sotilaasta, jotka Venäjä saisi käyttöönsä liikekannallepanon kautta. Venäjän koko yhteiskunta on siirtymässä ”sota-ajan tilaan.”

”En usko (venäläisten) kuitenkaan voittavan, koska Ukraina saa koko ajan parempaa aseistusta,” sanoo Kari. Auki jää se vaihtoehto, pakottavatko kasvavat tappiot osapuolet ainakin väliaikaiseen aselepoon tai rauhaan.

Kokoomuslainen taustavaikuttaja Eero Iloniemi puhui muutama viikko sitten ”käännekohdasta” sodassa Venäjän eduksi. En silloin vielä uskaltanut luottaa Eeron tietoon, koska lähes kaikki muut lähteet kertoivat muuta. Nyt hän tietää, että Ukraina joutuu todennäköisesti tyytymään ”torjuntavoittoon” – eli taipumaan alueluovutuksiin aselevon tai rauhan hintana.

Mitä tämä merkitsisi Suomelle? Voisimme iloita siitä, että järjetön tappaminen Ukrainassa loppuu, mutta samalla ongelmat todennäköisesti siirtyisivät lähemmäs meitä. Moni voisi kokea Baltian ja Suomenkin turvallisuuden heikentyvän, kun Venäjältä vapautuisi joukkoja Ukrainasta.

Aselepo käynnistäisi todennäköisesti jonkinlaiset neuvottelut Euroopan turvallisuusjärjestelyistä Venäjän ja Yhdysvaltain välillä – jollei tällaista neuvottelukosketusta syntyisi jo aselepoa solmittaessa Ukrainan kanssa. Neuvottelut päidemme yli omista asioistamme olisivat katkera pala monille meistä itäeurooppalaisista, mutta paljon parempi vaihtoehto se olisi kuin sota täällä pohjoisessa. Paras, mitä voisimme toivoa, olisi että ”Helsingin henki” päästettäisiin taas pullosta, johon se suljettiin vuosi sitten.

Sodan voitto on ollut monelle – ehkä ajoittain minullekin – väkevä haave, mutta taitaa olla niin, että nyt on vähitellen palattava maan pinnalle. Sodassa ei oikeasti ole voittajia, ei oikeasti edes torjuntavoittajia, paitsi Vladimir Putinin ja hänen kaltaistensa harhoissa. Meidän on saatava venäläiset tajuamaan tämä, muuten olemme suuressa vaarassa.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009316466.html

 

jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (71)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. PekkaNrnen

  Vaikka ei putinisti olekaan, niin Snellman on ruvennut esittämään näiden narratiivia siitä, että Ukrainaan täytyy saada ”rauha” Venäjän ehdoilla. Surullista!

  Ilmoita asiaton viesti

  • ollivaisala
   Olli Väisälä #3810634
   Vastaus kommenttiin: #3810605

   Minusta Snellmanin kirjoitus on pikemminkin muistutus siitä, että se, mitä toivomme, ei aina toteudu. Ei tässä mitään putinistien ”narratiivia” tarvita. Toivon tosiaan, että Putin ja hänen sotajoukkonsa saa mahdollisimman pahasti turpaansa, mutta pitäisikö tämän toiveen toteutumiseen uskoa sokeasti?

   Ilmoita asiaton viesti

  • SeppoKorppoo
   Seppo Korppoo #3811405
   Vastaus kommenttiin: #3810605

   Nyt näyttää siltä, että tuon Ukrainan sota jää junnaamaan pitkäksi ajaksi, samaan ”matalan intensiteetin” tapaan kun se junnasi 2014 Krimin, Donbasin ja Luhanskin miehityksen jälkeen.

   Jatkossa Venäjä tulee käymään sotaa merkittävältä osin privaatti-firmojen avulla. Näitä privaatti-sotajoukkoja on Venäjällä useampiakin, joista suurin on n. 40 000 sotilaan Wagner ja esim. puolustusministeri Shoigullakin on omansa.

   Wagnerin sotilaista suuri osa on vankilasta otettuja rikollisia, jotka saavat rikoksensa anteeksi puolen vuoden sotimisen jälkeen. Ja rikollisiahan Venäjällä riittää. Jos ei riitä, niin Prigosin hakee lisää Syyriasta ja Afrikasta.

   Putin maksaa ruhtinaallisesti Venäjän budjetista noille firmoille, ja tietenkin ottaa itse 10% korruptiota välistä.

   Koko tämä privaattisotilas-systeemi on Venäjän lain vastaista, mutta eihän se mitään haittaa…

   Ilmoita asiaton viesti

 2. jgagarin56
  Juha Kuikka #3810606

  Onhan sellainenkin skenaario vielä olemassa, että USA ja Nato alkaa sotia suoraan Ukrainan tukena Venäjää vastaan täydellä arsenaalillaan, jos tilanne alkaa näyttää menetetyltä Ukrainan kohdalla. Tuossa tilanteessa saattaisi myös Kiina tehdät nopeat johtopäätökset koskien Venäjän Siperian puoleista aluetta öljy- ja vesivarantoineen.

  Ilmoita asiaton viesti

   • jgagarin56
    Juha Kuikka #3810630
    Vastaus kommenttiin: #3810623

    No, luulenpa, että siinä tilanteessa ajattelisivat tyyliin ”first things first”. Taiwanin kanssa ei ole kiirettä verrattuna kenties ainutkertaiseen tilaisuuteen koskien luonnovaroja ja maa-aluetta pohjoisessa.

    Ilmoita asiaton viesti

    • kosonenjuhapekka
     Vastaus kommenttiin: #3810630

     Olisi ainutlaatuinen tilaisuus Kiinalle kaapata Taiwan, jos USA sotkeentuisi vielä pahemmin kriisiin Euroopassa.

     Jenkit ovat jakaneet aseita niin auliisti Ukrainaan, että Pentagonissa ollaan jo aidosti huolissaan omista reserveistä.

     Fordin liukuhihnojen muuttaminen pommikonetuotantoon sopivaksi ei käy käden käänteessä.

     Ilmoita asiaton viesti

     • jgagarin56
      Juha Kuikka #3810661
      Vastaus kommenttiin: #3810641

      Niin, mutta Taiwan ei oikeastaan ole tärkeä Kiinalle kuin periaatekysymyksenä. Taiwanilaiset yritykset toimivat Kiinassa kuten muutkin ulkomaiset yritykset ja kanssakäyminen on vilkasta. Luonnonvaroja t.m.s. ei Taiwanilla ole ja sen knowhowta puolijohdeteollisuudessa Kiina pystyy jo nykyisellään hyödyntämään kuten muutkin maailman maat. Siperia on pullollaan rikkauksia sekä aluetta, joista molemmat kyllä passaavat puolentoistamiljardin ihmisen porukalle.

      Ilmoita asiaton viesti

      • TimoAunio
       Timo Aunio #3810670
       Vastaus kommenttiin: #3810661

       Jotkut viisaat on kertonut jotta länsi ei Kiinalle kykene laittaa pakotteita kun olemme heidän elektroniikasta jne riippuvaisia. Ja jos Taiwani lipsahtaa Kiinan kynsiin.

       Joudumme jatkossa kuuntelee ensimmäisenä Kiinalaisten mielipiteitä joka asiaan..

       Ilmoita asiaton viesti

      • MikaRiik
       Mika Riikonen #3810831
       Vastaus kommenttiin: #3810661

       Taiwanin valtaus tekisi puolijohteiden osalta Kiinan ei pelkästään riippumattomaksi muusta maailmasta vaan myös muun maailman riippuvaiseksi Kiinasta.

       Ilmoita asiaton viesti

       • jgagarin56
        Juha Kuikka #3810840
        Vastaus kommenttiin: #3810831

        Puolijohderiippuvuus ei ole yhtä vakava asia kuin energiariippuvuus, joka perustuu raaka-aineisiin. Puolijohdeteknologia tunnetaan länsimaissa hyvin, tällä hetkellä kyse on ollut niin sanotuista globaalin talouden komparatiivisista eduista, että niiden tuotanto on pääosin ollut Aasiassa.

        Eikä Kiinalle moisesta riippuvuudesta olsi mitään hyötyä, jos se kieltäisi maahan rekisteröidyiltä yhtiöiltä puolijohteiden viennin maasta ulos. On melko varmaa, että Etelä-Korea, Japani ja Malesia paikkaisivat puolijohdeongelman alta aikayksikön, jos sellainen ongelma muodostuisi.

        Ilmoita asiaton viesti

     • suburbian
      Vastaus kommenttiin: #3810641

      Luuletko että jankuttaminen ilman että vastaat palauteeseen auttaa yhtään mitään. Kremltyyli minkä koko äärioikeisto on omaksunut.

      Ilmoita asiaton viesti

     • JanneSalonen11
      Janne Salonen #3810673
      Vastaus kommenttiin: #3810641

      ”Jenkit ovat jakaneet aseita niin auliisti Ukrainaan, että Pentagonissa ollaan jo aidosti huolissaan omista reserveistä.”

      Yhdysvaltojen sotilasmenot ovat 820 miljardia euroa (lähde: Juha-Pekka Kosonen. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kosonenjuhapekka/yhdysvaltain-puolustusbudjetti-huikeat-820-miljardia-euroa/)

      En tiedä, mistä momentilta Ukrainaan lahjoitettu/lahjoitettava 40 miljardia on, mutta ei Jenkeillä edelleenkään pulaa aseista ole.

      Ilmoita asiaton viesti

      • kosonenjuhapekka
       Vastaus kommenttiin: #3810673

       Kuka väitti, että olisi pulaa aseista. Ei tuolla budjetilla.

       Pentagon on huolissaan sota-ajan varastojen tarpeettomasta pienenemisestä esim. 155mm tykin ammusten ja Himars-ohjusten osalta.

       Mitä tulee USA:n sotilasmenoihin, niin eiköhän valtaosa budjetista mene palkkoihin ja toimitila ja kalustokustannuksiin, kuten Suomessa, kun puhutaan viranomaisbudjeteista. Miljoona ihmistä työllistävä armeija ei elä pelkällä näkkileivällä.

       Ilmoita asiaton viesti

      • IiroNordling
       Iiro Nordling #3811236
       Vastaus kommenttiin: #3810673

       Yhdysvallat on laajentunut liiaksi. Tukikohtien sähkölaskut ja huolto kulut ja vuokrat jne maksavat.Turhimpia kuluja ovat kelluvat maalitaulut eli lentotukialukset, joihin palaa 2mrd per kappale vuodessa. Laivasto kilpailussa jenkit ovat jäämässä Kiinalle jälkeen ja pitäisi olla laivoja Atlantillakin.

       USA armeijan hankinnoissa esiintyy massiivista yli hinnoittelua.

       Mikäli Yhdysvallat joutuisi toimittamaan aseita Kiinaa vastaan ja Irania vastaan tässä samalla, niin sellainen vaarantuu tässä sodassa.

       Trump totesi, että USA oli kuluttanut ison määrän aseista ja ammuksista sodassa terrorismia vastaan.

       Lisäksi on muistettava, että puolustusbudjetusta menee rahaa myös psykologiseen sodan käyntiin somessa ja Piilaakson firmoille.

       Eräs Ukrainan sotaan liittyvä vertaus löytyy siitä, että Venäjällä ja USAssa tuotetaan samassa kokoluokkassa terästä vuodessa. USAn väestö on tupla ja luulisi rakentamiseen menevän samassa suhteessa enemmän terästä kuin Venäjällä. Muitakin raaka-aineita löytyy Venäjältä.

       Tämä kertoo potentiaalista Ukrainan malliseen teolliseen sotimiseen ja se on tärkeämpi kuin dollarimääräiset budjetit. Entä jos tulee lisää pelureita. Kiinalla on kymmenen kertainen terästuotanto.

       High tech ei näytä olevan muuta kuin ilmakupla USAn budjetissa. Ei riitä HIMARSit sun muut huippu aseet. Laatu tai kuviteltu sellainen ei korvaa määrää.

       Ilmoita asiaton viesti

  • TapaniTuominen1
   Tapani Tuominen #3811488
   Vastaus kommenttiin: #3810606

   Kiinalaiset ovat realisteja. Heillä (johdolla) on tällä hetkellä täysi työ palauttaa maa ja etenkin sen talous takaisin kasvu-uralle.

   Olisi vähintään yhtä tyhmää hyökätä Venäjälle asevoimin, kuin on Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Rajan toisella puolella olevat luonnonvarat, ovat joka tapauksessa ensisijaisesti Kiinan käytössä, kohtuullisella korvauksella, ilman kansainvälistä selkkausta ja kriisiä.

   Ilmoita asiaton viesti

 3. Heikki Aukee
  Heikki Aukee #3810610

  Snellman haikailee etupiireistä. Tarkoittaisi Suomen jäämistä etupiiriin. Ei kannatettava ajatus.

  Ilmoita asiaton viesti

  • Juha Varila
   Juha Varila #3810627
   Vastaus kommenttiin: #3810610

   Pieni ja selkeä etupiiri ei ole niin kauhea asia. Suomella on upeat puolustusvoimat. Ja kansalla kova tahto puolustaa itsenäistä maataan.
   – Kyllä Suomi pärjää.

   Ilmoita asiaton viesti

   • ArnoKotro
    Arno Kotro #3810748
    Vastaus kommenttiin: #3810627

    Ukrainalla oli sodan alkaessa noin kymmenen kertaa isommat puolustusvoimat kuin Suomella, ja Ukrainan saaman aseavun arvo ylittää monikymmenkertaisesti Suomen vuotuisen kalustobudjetin, eikä venäläisiä ole vieläkään heitetty maasta. Miten Suomi pystyisi sen tekemään pienellä murto-osalla Ukrainan resursseista?

    Ilmoita asiaton viesti

    • Juha Varila
     Juha Varila #3810755
     Vastaus kommenttiin: #3810748

     Jos siellä on kymmentä slaavia vastassa kymmenen slaavia niin puuttuu se yhdestoista.

     Kaikki hyvin Suomi – neidolla kunhan ei neitoilla.

     Ilmoita asiaton viesti

   • jgagarin56
    Juha Kuikka #3810671
    Vastaus kommenttiin: #3810629

    ”Paras, mitä voisimme toivoa, olisi että ”Helsingin henki” päästettäisiin taas pullosta, johon se suljettiin vuosi sitten.”

    Jonkinlaista haikailua tuo toki on ja monien mielestä se Helsingin henki löyhkää.

    Ilmoita asiaton viesti

     • SeppoLavonen
      Seppo Lavonen #3811939
      Vastaus kommenttiin: #3810681

      No ei ihan mätänevien ruuniiden, vaikka Suuri Kaalimaa silloin saikin siihenastisille valloituksilleen ja anastuksilleen tavallaan muun maailman ’legitiimin’ hyväksynnän.
      Mutta mahorkalle se nytkin löyhkää, joten tämänhetkiseen geopoliittiseen katastrofiin Euroopassa tuo ’Helsingin henki’ vuodelta 1975 sopii mahdollisimman huonosti.

      Ilmoita asiaton viesti

      • jounisnellman
       Jouni Snellman #3811968 Kirjoittaja
       Vastaus kommenttiin: #3811939

       Vannoutunut tupakoitsija polttaa Belomorkanalia, jos muuta ei ole tarjolla. Ja jos todella tiukaksi Suomen kannalta menee, pelkäänpä, että Sauli Niinistö polttaa taas tupakan tai kaksi. Pekka Toveri ennustaa Putinin suurhyökkäystä jo ”lähiviikkoina” Ilta-Sanomien mukaan, joten epäilen edelleen, että Tarkka ja Iloniemet ovat oikeassa. Paljon riippuu tietysti Saksasta ja ensi viikon Ramstein-kokouksesta.

       Ilmoita asiaton viesti

  • kainiemelainen
   Vastaus kommenttiin: #3810610

   Emme tosiaan kaipaa ”Helsingin henkeä” enää pisaraakaan. Emme haikaile yhteistyöhön tyrannivaltion kanssa. Vähin, mitä sota voi tuottaa, on se, että Venäjä jää ikuisesti paariavaltioksi. Paras olisi, että se häviäisi sodan Ukrainassa.

   Ilmoita asiaton viesti

   • jounisnellman
    Jouni Snellman #3810948 Kirjoittaja
    Vastaus kommenttiin: #3810935

    ”Ikuisesti” kalskahtaa komeasti, mutta en sitä näissä yhteyksissä silti käyttäisi. Selvää on, että yhteistyö rajanaapurien välillä vähintään jollain minimitasolla jatkuu.

    Ilmoita asiaton viesti

 4. joukorep
  Jouko Repo #3810614

  ’ Sodassa ei oikeasti ole voittajia, ei oikeasti edes torjuntavoittajia, paitsi Vladimir Putinin ja hänen kaltaistensa harhoissa. Meidän on saatava venäläiset tajuamaan tämä, muuten olemme suuressa vaarassa.’

  Eivät tajua. Yli puolet venäläisistä tukee edelleen yhä Venäjän sotatoimia Ukrainassa, ilmenee kolmen erillisen mielipidemittauslaitoksen kyselyistä. / YLE

  Muistan Putinin syksyllä sanoneen, ettei ”Ukraina ole oikea maa”.

  2014 alkanut sota ei tule loppumaan aselepoon, tai Ukrainan alueiden luovuttamiseen. Tavoitteena on Ukrainan kansan tuhoaminen ja Ukrainan ( omaisuuden ) liittäminen yhteiseen Äiti Venäjään.

  Ukrainan jälkeen on todennäköisesti sitten muiden Venäjän naapureiden vuoro. Putin haluaa entisen maailmanjärjestyksen takaisin.

  Euroopassa toivottavasti päättäjät myös oivaltavat asian ja antavat Ukrainalla riittävästi tukea. Nythän annettu tuki on ollut varovaista, ja Putinin asettamien ehtojen mukaista.

  Eikö Venäjän ja NL n historia näytä tulevaa ?

  Ilmoita asiaton viesti

 5. kosonenjuhapekka

  Luetaan vain päivän mediaa ja luotetaan siihen, että kaikki on hyvin.
  Ukrainassa ei ole mitään hätää. Asetoimitukset jatkuvat normaalisti ja britit kouluttavat uusia sotilaita linjaan. Pekka Toveri lausuu, että Venäjältä loppuvat ammukset ja se on pakotettu vetäytymään. Ei siis mitään hätää.

  Sotaa ei voiteta toiveajattelulla, vaan lisäämällä divisioonia etulinjaan. Se voittaa, jolla pelinappuloita on enemmän.

  Ilmoita asiaton viesti

  • seppa64
   Vastaus kommenttiin: #3810631

   Jo suuri sotapäälikkö Homerhap sanoi:”Se sodan osapuoli voittaa, joka tyrii vähemmän”. Homerhap voitti useimmat sotansa suurempia vihollisiaan vastaan.

   Ilmoita asiaton viesti

 6. TimoAunio
  Timo Aunio #3810635

  Kun luki ton is-jutun . Oli vain arpajaisia mitä Putinin päässä voisi liikkua.

  Joitain skenaarioita jos heittelis.

  Niin kauan kuin Zelenski ammatiltaan teatterin ohjaaja. Raivoaa jotta Putin&kump Haagiin pakko saada päät vadille. Ja venäjän pitäisi täysimääräisesti korvata kaikki.

  Niin jatkavat shakkisolttujen nakkelemista myllytykseen.

  Yksi skenaario on jotta kostavat jollekin taholle joka Ukrainaa aseistaa. Kukaan ei varma voi olla etukäteen mihin Aikuisten oikeasti rintamalinjoja aukaisevat. Lappeenrantaan päinkö..?

  Yksi siirto mitä olen pyöritellyt, jotta mobilisoivat nyt 1 milj ukkoa. Eivät avaa mihinkään uusia rintamalinjoja Ukrainaan tms.

  Jysäyttävät veret seisauttaval ydinkärki iskul johkin lännen suurkaupunkiin. Ja kysyvät natolta tehdäänkö rauha. Mobilisoidut ukot on valmiina ns kasattuna shakkilaudal kuningas&hovin ympärille. Jos rauhaa ei tehdä ukot on valmiina.

  Ilmoita asiaton viesti

  • TimoAunio
   Timo Aunio #3810813
   Vastaus kommenttiin: #3810635

   Lisätään vielä semmoinen kun venäjäl kierrätävät sotapäälliköitään.

   Niin onko rauhassa levähtäneenä olleet sotapäälliköt suunnitelleet uusia hyökkäys toiminta jne strategioita.
   Joita kukaan muu ei vielä tiedä ennenkuin alkavat toteuttaa niitä.

   Ilmoita asiaton viesti

  • PetriVestola
   Petri Vestola #3810905
   Vastaus kommenttiin: #3810635

   ”ysäyttävät veret seisauttaval ydinkärki iskul johkin lännen suurkaupunkiin. Ja kysyvät natolta tehdäänkö rauha”

   Siinä tapauksessa Venäjän ydinpelote lakkaa toimimasta, koska pelko on jo toteutunut. Länsi voi ampua täyslaidallisen ilman pelkoa, että Venäjä aloittaa ydinsodan.

   Ilmoita asiaton viesti

   • TimoAunio
    Timo Aunio #3810952
    Vastaus kommenttiin: #3810905

    Näin on. Se on ydinkärki kuin kuningatar shakkinappulalla lähtee ryntää. Ja jos sen menettää ja yks tornikin on jo pois. Niin se game over.

    Tai voihan silloinkin vielä lahtauttaa solttu ukkoja lisää..

    Ilmoita asiaton viesti

 7. ArnoKotro
  Arno Kotro #3810642

  Viisasta pohdintaa. Ja hirvittää tämä tilanne kyllä. Ei olisi ensimmäinen kerta historiassa, kun pienten maiden pään yli sovitaan jotain. On olemassa aito riski, että esimerkiksi Suomen Nato-jäsenyys olisi mukana Ukrainan rauhanneuvotteluissa.

  Yhä selvemmin tilanne on se, että Venäjä katsoo olevansa sodassa koko länttä vastaan – näin se haluaa esittää koska silloin on helpompi selittää myös omille huono sotamenestys – ja Natoon kuulumaton Suomi pienine väestöineen ja pitkine rajoineen olisi selvästi lännen heikoin lenkki.

  Oi miksi, oi miksi Suomi ei liittynyt Natoon jo 90-luvulla tai viimeistään 2000-luvun alussa.

  Ilmoita asiaton viesti

 8. JpLehto
  Jp Lehto #3810664

  Juu juu putinisteja ei olla. Toisaalta siteerataan rauhankyyhkynä venäjän suurlähettilästä, joka keräilee tietoja lähinnä suomea vastaan.

  Kari tuskin haluavaa venäjän saavan alueita ukrainasta. Kiirehtivät vain apua, jota todella on syytä kiirehtiä. Ukraina ei rauhaan suostu. Putinistit yrittävät saada Euroopan vaatimaan tätä ha lopettaa avun. Siinä pelissä ei kannata olla mukana.

  Mikäli Venäjä saa ukrainasta osan voidaan odotella seuraavaa kohdetta. Suomi vai Baltia? Tällä hetkellä Luulen sen olevan suomi.

  Ilmoita asiaton viesti

  • JanneSalonen11
   Janne Salonen #3810678
   Vastaus kommenttiin: #3810664

   ”Kiirehtivät vain apua, jota todella on syytä kiirehtiä.”

   Nimenomaan. Kriisitietoisuutta pitääkin herätellä, jotta aseapu jatkuu ja kasvaa. Ei blogistille tullut mieleen, että tästä voisi ulostuloissa olla kyse?

   Ilmoita asiaton viesti

 9. LauriKiiski
  Lauri Kiiski #3810667

  Eiköhän näillä näkymin sota vain pitkittyne ja puuroutune entisestään vuosiksi eteenpäin, joka palvelisi hyvinkin Putinin hallinnon jatkuvuutta.

  Venäjä tuskin kuitenkaan käyttää joukkotuhoaseitaan Ukrainan vastarinnan murtaakseen.

  EU:n suuret näyttävät empivän yhä edelleen paremman aseistuksen lähettämistä Ukrainaan. Tämä alkaa ilmiselvästi jo kyllästyttämään Yhdysvaltoja ja Britanniaa entisestään, joilta sota EU: n takapihalla ei lopulta yöunia vie.

  Suomella on nyt paljon pelissä natojäsennyytensä ja artikla 5. turvan saavuttamiseksi.
  Suomi on aivan tavattoman avuton, mikäli Venäjä alkaisi Ukrainan tapaan murtaa maan infrastruktuuria ohjuksin ja dronein jonakin päivänä Suomen ollessa omillaan ja yksin.

  Ilmoita asiaton viesti

 10. sepposimonen2
  Seppo Simonen #3810676

  Ukrainalle o kahdeksan kertainen voima suhteessa meihin. Siis kun me saamme reservi een yli miljoonan miehen armeijan saa Ukraina kahdeksankertaisesti. Olennaista on että rautaa piisaa sotimaan on lännen tehtävä varmistaa. USA on ollut erinomainenn aseapu ja tulee saamaan entistä tehokkaampia aseita ja natomaat antaa panssareita tuulivoimaksi. Jos olisin Putin lähtisin eläkkeelle Sotsin palasiin ja seuraajaksi valitsisin Aleksei Navalnyin.

  Ilmoita asiaton viesti

  • jgagarin56
   Juha Kuikka #3810712
   Vastaus kommenttiin: #3810676

   Emme taida miljoonaa miestä saada reservistäkään. Äärimmäisessä tilanteessa kun kaikki resurssit pantaisiin puolustuksen alttarille voisi liki puoli miljoonaa olla koossa.

   Ilmoita asiaton viesti

    • jgagarin56
     Juha Kuikka #3810898
     Vastaus kommenttiin: #3810858

     Teoreettinen reservi on jotain muuta kuin käytännön reservi täydellisen liikekannallepanon yhteydessä. Olihan tuo oma puoli miljoonaani jo liki kaksinkertainen tuohon ”sodan vahvuuden” lukuusi.

     Ilmoita asiaton viesti

 11. ArnoKotro
  Arno Kotro #3810780

  Mutta kun vastassa on monikertainen materiaaliylivoima.

  Ilmoita asiaton viesti

 12. MarttiHaverinen

  Ei riitä, että Venäjällä saadaan koottua vaikka miljoona-armeija kun sen täytyy kyetä vaatettamaan, aseistamaan, kouluttamaan, kuljettamaan ja huoltamaan kyseiset joukot, että niillä olisi jotain taisteluarvoa. Motivaatiokin lienee osin hakusessa. Logistiikka on onneton, kuorma-autot lopussa jo nyt, luvassa yhä suurempia kohteita ukrainalaisten selustaiskuille, jossain vaiheessa joku alkaa kysellä, minne hävisivät ne aiemmin mobilisoidut…

  Ilmoita asiaton viesti

 13. JukkaRaustia
  Jukka Raustia #3810961

  Voi olla, voi olla olemati. On niitä ollut ennustuksiakin kohta vuoden kestäneen sodan aikana.

  – Venäjän piti tuhota Ukrainan armeija minuuteissa ja Kiovaan oli tarkoitus marssia niin nopeasti ettei aseapuakaan kannattaisi lähettää
  – Venäjän 20 miljoonaa tykistöammusta murtaisivat Ukrainan armeijan kulutussodassa ja lisää syntyisi miljoonia heittämällä. Maailman vahvin tykistö, nääs.
  – Syksyllä Iltalehti pohti kolmannen maailmansodan alkaneen ja Hesarissa povattiin Euroopalle kaikkien aikojen koettelemusta tästä talvesta (jää musta surmakin toiseksi)
  – Ukrainan armeija onnistuu puolustautumaan vaan ei vastahyökkäämään
  – Hersonin valtaus onnistuisi vain pitkien ja äärimmäisten veristen taistelujen jälkeen jossa kaupunki menisi murskaksi
  – Suomen NATO-jäsenhakemusta seuraisivat vääjäämättömät ja välittömät Venäjän rajut vastatoimet (varautuminen oli toki erinomaisen järkevää, vääjäämättömyyteen usko naiivia)
  – Muualla maailmassa Serbian superarmeija aloittaisi uuden Kosovon sodan ja Iltalehden Lauri Nurmen mukaan Kiinan Taiwanin sotaretki jo 2022 ei olisi ainoastaan mahdollinen vaan todennäköinen

  Toisaalta toki.

  – Pakotteet romauttaisivat Venäjän talouden hetkessä ja Boeingit ja Airbusit jäisivät kentälle
  – Putin on ollut aivosyövän viimeisellä terminaaliviikolla kohta jo 50 viikkoa
  – Liikekannallepano johtaisi Venäjällä välittömään vallankumoukseen

  On niitä, teenlehtiä ja kyyhkyn sisälmyksiä. Kahtellaan kuinka käy. Tärkeintä on muistaa, että Suomi on turvassa ja suurin uhka on pelko, paniikki ja sitä kautta passiivisuuteen ajautuminen. Pelon lietsomisella on myös psykologiset kustannuksensa. Eläkeläisillä voi olla aikaa pelätä, työikäisten pitäisi työskennellä tehokkaasti, rakentaa Suomea ja Eurooppaa ja ehkä tehdä niitä lapsiakin. Sota voi kestää pitkään, ei siksi aikaa auta laittaa elämää paussille.

  Ilmoita asiaton viesti

  • jounisnellman
   Jouni Snellman #3810976 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3810961

   Jukka ja Eero eivät ole kyyhkysiä vaan eläviä ja mukavia ihmisiä. Eläkkeellä on aikaa pelätä ja viime keväänä olin suoranaisessa paniikissa, mutta nyt näyttää paljon paremmalta. Puheenvuoron keskustelut ovat minulle mukavaa ajankulua.

   Ilmoita asiaton viesti

   • JukkaRaustia
    Jukka Raustia #3811056
    Vastaus kommenttiin: #3810976

    No, kirjoitin tuon tätä yleistä katastrofisoinnin ilmapiiriä kritisoidakseni. Nähdäkseni ei kannata ryhtyä naiiviin pessimismiin vaan pitää olla myös kylmän rauhallista optimismia. Sodissa kestää aikansa, valitettavasti. Autetaan Ukrainaa tehokkaasti niin kestää vähemmän ja tulee myös vähemmän uhreja, jopa niitä venäläisiä uhreja.

    Ilmoita asiaton viesti

  • jockerantanen
   Jocke Rantanen #3810991
   Vastaus kommenttiin: #3810961

   Kylläkai sodan lopputulos on selvä jos Venäjä jatkaa siihen malliin kuin se jatkaa. Resursseja sillä kyllä on.
   Kaikki, jokaikinen mökki ja koko infra jauhetaan täysin sileäksi. Ei kiveä kiven päällä.
   Jonkun täytyy pysäyttää tuo hulluus.

   Ilmoita asiaton viesti

   • JukkaRaustia
    Jukka Raustia #3811058
    Vastaus kommenttiin: #3810991

    No, länsihän pysäyttää tuota infran tuhoamista koko ajan. Ei Venäjällä ole sellaisia resursseja kuin vaikkapa länsiliittoutuneilla toisessa maailmansodassa tai esimerkiksi USA:lla Korean sodassa infran tuhoamiseen. Päin vastoin, resurssit ovat hiipuneet valtavasti eikä niiden lisääntymisestä ole merkkejä.

    Ilmoita asiaton viesti

     • joukorep
      Jouko Repo #3811406
      Vastaus kommenttiin: #3811062

      Venäläisten harjoittama strategia näkyi jo Mariopolin raunoittamisessa.
      Koko Ukraina jyrätään. Pelkkien luonnontuhojen määrä on sekin valtava. Yli 34,5 miljardia rahassa mitattuna. / SVT

      Ellei Euroopan maat voi Ukrainan tuhoutumista pysäyttää, niin kyllä vituttaa olla EU kansalainen.

      Ilmoita asiaton viesti

    • jockerantanen
     Jocke Rantanen #3811414
     Vastaus kommenttiin: #3811058

     Lisäisin tuohon että eihän siihen tarvita muuta kuin tykkejä ja ohjuksia. Ohjukset lauotaan tietenkin Venäjän alueelta.
     Trotyyliä ja ”rautaa” Venäjällä riittää. Samoin työvoimaa ja ”rahaa” työn teettämiseen.

     Ilmoita asiaton viesti

 14. Tom Wilen
  Tom Wilen #3811667

  Chamberlain said peace in our time returning from his meeting with Adolf – giving A time to build military stronger then attack Poland –

  If Putin took Lappeenranta and Ahvenamaa would this socialist then also advocate peace talks with Putin – criminal evil only understand own destruction – you are lucky Ukraine is dying for you – give them all they need to make Russia collapse

  Ilmoita asiaton viesti

  • jounisnellman
   Jouni Snellman #3812140 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3811667

   We have a summer cottage in Taavetti, ancient Davidovsky. The town was founded by Russian traders. Putin might think it is stolen land, this is a real problem.

   Ilmoita asiaton viesti

 15. OlliParviainen
  Olli Parviainen #3811727

  Jos Venäjä saa Ukrainalta rauhansopimuksessa aluemyönnytyksiä, niin silloinhan sodalla on selvä voittaja: Venäjä. Se päättää sodan hallussaan sellaisia merkittävän kokoisia maa-alueita, joita sillä ei ilman sotaa ollut.

  Ja huomatessaan että sotimalla se saa haluamansa läpi, niin se monistaa samaa konseptia yhä uusille alueille. Silloin sodassa on häviäjiä: Ukraina, Moldova, Georgia, Baltia, mahdollisesti Suomi …

  Ilmoita asiaton viesti

 16. Kommentti piilotettu
 17. Tom Wilen
  Tom Wilen #3812252

  Actions must have consequences for action taker

  Ilmoita asiaton viesti

 18. Tom Wilen
  Tom Wilen #3812993

  Finland is the European country with the most drug-related deaths among people under 25 in proportion to its population, the European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction has found.

  In its European Drug Report for 2022, the European monitoring body found that drug users in Finland die on average ten years younger compared to those in other EU countries, as well as Norway and Turkey.

  According to the new report, the country recorded a total of five deaths per week, which is more than the average deaths caused by traffic.

  Come across this in news today were your socialism not supposed to make you happiest people on earth ?

  If this is situation how will your defense be handled when Putin comes ?

  Ilmoita asiaton viesti