Kannattiko minua syyttää Valjakkalan tekemisistä

Kun lähdin kesällä 1989 Ruotsiin käsipalloa pelaamaan, uudet perusruotsalaiset pelikaverini ottivat minut ruotsalaiseen suvaitsevaiseen tapaan hyvin vastaan. Silti mieleen on jäänyt yksi tyyppi, joka tapasi kysyä pukukopissa, missä puukkoni on piilossa. Sain useampaan kertaan selitellä hänelle, etteivät kaikki suomalaiset ole samanlaisia kuin kolmoismurhaaja Juha Valjakkala, joka oli tuonut Suomen ruotsalaisiin otsikoihin edellisvuonna teurastettuaan kolme ruotsalaisperheen neljästä jäsenestä. Siihen aikaan Tukholman keskustan kaduilla riehui päivittäin suomalaisporukoita umpikännissä, mutta yritin selittää, että suurin osa noista oli risteilymatkustajia, jotka eivät olleet metelöinnistään huolimatta vaarallisia ja jotka toivat kaikesta huolimatta jonkin verran rahaa Ruotsin talouteen.

Kun tämä pelikaverini ei saanut noille jutuille vastakaikua, hän lopetti ne aika nopeasti. Tänä päivänä olemme hyviä Facebook-kavereita : D

Tuo oli tietysti pelkkää pukukoppihuumoria, mutta jollain tasolla hyvin ärsyttävää sellaista. Yritin sille nauraa, mutta jokin tällaisissa ennakkoluuloissa on todella vastenmielistä, mistä kertoo se, että tuon vieläkin muistan.

Valjakkala tuli mieleen, kun Twitterissä vaaditaan viisumikieltoa kaikille venäläisille Ukrainan sodan takia. Latviassa halutaan puuttua myös venäläisten oleskelulupiin. Ei jakseta tajuta, että Venäjältä pois pyrkivät ihmiset saattavat hyvinkin olla niitä, jotka vastustavat ja välttelevät tuota sotaa kaikin mahdollisin keinoin. Ja että pienempi paha on päästää hiljaa pysyvää enemmistöä särpimään Latteja Venetsiaan kuin saattaa sodan vastustajia vaaraan kieltämällä viisumit kaikilta.

Viisumikiellon perusteeksi on nyt otettu joku Albaniassa tehty terrori-isku tai vastaava. Iskun motiiveista ei tiedetä vielä mitään kuten ei tiedetty aikanaan Valjakkalankaan motiiveista. Albanian viranomaiset kertovat, että iskuun osallistui kaksi venäläistä ja yksi ukrainalainen, mutta muuten yksityiskohdat ovat vielä aika lailla hämärän peitossa. Kun Euroopassa ei tunneta Venäjää, erilaisia kauhu-uutisia käytetään sullomaan heidät kaikki venäläiset terroristien kanssa yhteen muottiin ja sulkemaan heidät uuden rautaesiripun taakse Venäjälle.

Kun pääministeri Sanna Marin sanoo tavallisten venäläisten tukevan hyökkäyssotaa Ukrainassa, hän ei tajua, että moni loukkaantuu tästä. Kun sodan vastustaminen on Venäjällä rikos, vain uhkarohkea kertoo mielipiteensä, kun tuntematon soittaja sitä puhelimessa kysyy. Tuhansia ihmisiä on joutunut sodanvastaisista mielipiteistään vankilaan ja sadat tuhannet ovat viime kuukausina paenneet Venäjältä. Turistiviisumeissa on kysymys myös heidän toimintaedellytyksistään.

Jos sota Ukrainassa halutaan voittaa, siihen tarvitaan mahdollisimman monen itsensä venäläiseksi ymmärtävän tuki Ukrainan lisäksi koko maailmassa. Tätä taustaa vasten syrjintä etnisen alkuperän perusteella Schengen-viisumihakemuksia käsiteltäessä on äärimmäisen typerää.

Pekka Toveri varoittaa Ilta-Sanomissa ”soluttautujista.” https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009018807.html

”Putinism is contagious” – tätä artikkelia suosittelen, vaikka tiedän, etteivät monet puheenvuorolaiset pääse professorien nimiä pidemmälle: https://verfassungsblog.de/putinism-is-contagious/

+1
jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu