Kauraliemikauppiaiden lokakampanja

Suomalaiseen markkinatalouteen eivät perinteisesti kuulu negatiiviset mainoskampanjat, jossa oman tuotteen myyntiä edistetään haukkumalla kilpaileva tuote. Lainvastaista se ei taida olla, mutta silti Suomessa hyvin harvoin käytetty tapa mainostaa. Syy lienee se, että kuluttajat eivät yleensä muuta ostokäyttäytymistään pelkän loanheiton perusteella. Tämä oli tilanne ainakin vielä kymmenen vuotta sitten.

Siksi en varmaan ollut ainoa, jonka latte meni väärään kurkkuun Helsingin Sanomien etusivun mainoksesta, jossa yököttävää kauralientä valmistava ruotsalainen Oatly hyökkäsi kilpailijansa eli maitotuotteiden kimppuun. Syömisestä ja kuluttamisesta yleensä on tullut niin ongelmallista ja vaikeaa, että maidonjuojien syyllistämiseen kannattaa näköjään satsata tuhansia ellei miljoonia riihikuivaa rahaa.

Ympäristöystävällisyydestään ylpeä Oatly aikoo lähettää osana kampanjaansa paperista roskapostia 250.000 suomalaiseen kotiin. Näkyvyyttähän tällä saa, ja voimassa on edelleen julkisuuden kultainen sääntö: Any publicity is good publicity. Someaikana tämä pätee tietysti vielä varmemmin kuin ennen.

Pula-ajan kärsimykset ovat edelleen suomalaisten kollektiivisessa muistissa. Elintarvikkeiden mainonnassa maku on  Suomessa edelleen sivuseikka, koska kaikki on syötävä, mitä tarjotaan. Siksi Oatly saattaa sittenkin tässä onnistua. Pahakin tuote saattaa mennä kaupaksi, jos ajatellaan, että sen kuluttaminen on jotenkin eettisesti ainoa vaihtoehto.

Liike-elämän itsesääntelyelimistä on tuskin tässä tilanteessa apua. Maidontuottajat ovat vanhoja monopolitoimijoita, joiden mainonta ei ole sekään ollut kaikkein eettisintä. Maitofirmojen imago on kuluttajien silmissä valmiiksi huono, joten ne ovat isolla rahalla puhalletussa ”keskustelussa” valmiiksi puolustuskannalla.

https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/onko-kaikki-mita-meille-on-uskoteltu-maidosta-oikeasti-valetta-kaurajuomavalmistaja-oatly-aloitti-rajun-kampanjan-nain-vastaa-valio/7966328#gs.jruxxh

+6
jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu