Kiina ärähti Yhdysvalloille – ihmisoikeuksista ei saa puhua

Kiinan ulkoministeri Wang Yi ärähti tänään Pekingissä, ettei Yhdysvallat saisi puuttua Kiinan ”sisäisiin asioihin.” Hän sanoi, ettei ”herrasmies haarukoi ruokaa toisen lautaselta.” Kiinan Yhdysvaltain suurlähettiläs Cui Tiankai sanoi samoin tänään Pekingissä, että sellaiset asiat kuten Taiwan, uiguurien kohtelu Xinjiangissa ja Tiibet ovat Yhdysvalloille ”punainen viiva,” jota ei saa ylittää.

Samanlaisen vastauksen Kiinasta sai Suomen pääministeri Sanna Marin,  joka vaati muutama viikko sitten Twitterissä, että ihmisoikeudet pidetään Kiinan kanssa käytävien kahdenvälisten ja monenkeskisten keskustelujen ytimessä. Kiinan ulkoministeriön edustaja Wang Wenbin tyrmäsi Marinin twiitin ja sanoi BBC:n raportoinnin Xinjiangin ihmisoikeusloukkauksista olleen ”epäoikeudenmukaista ja vastuutonta.”

Yhdysvaltojen uusi Joe Bidenin hallinto on pitänyt ihmisoikeuksia esillä Kiinan politiikassaan, myös Hongkongin demokratialiikkeen vainon osalta. Samaa oli tehnyt myös Donald Trumpin hallinto. Uiguurien kohtelua Yhdysvaltain ulkoministeriö on kutsunut ”kansanmurhaksi.”

Yhdysvallat on myös tehnyt selväksi, että se aikoo tarvittaessa puolustaa asein demokratiaa Taiwanissa. Taiwanin esimerkki kertoo siitä, että demokratia voisi toimia myös Kiinassa.

Ennakkotietojen mukaan Kiinan ihmisoikeustilanne on esillä myös EU:n ulkoministerikokouksessa tänään Aleksei Navalnyin ja Venäjän ihmisoikeustilanteen ohella. Tarkoitus on ilmeisesti sorvata EU:n ja Yhdysvaltojen yhteistä transatlanttista linjaa Kiinan kysymykseen, koska kokoukseen osallistuu etäyhteydellä myös Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken.

Kantona kaskessa yhteiselle transatlanttiselle linjalle on Saksa. Der Spiegel kertoo tänään, että Kiina on Saksan tärkein kauppakumppani. Saksan ja Kiinan välisen kaupan volyymi nousi viime vuonna koronasta huolimatta kolme prosenttia alustavien tietojen mukaan 212,1 miljardiin euroon. Kauppa Yhdysvaltojen kanssa on sen sijaan supistunut. Saksan hallitus on ollut jo pitkään Kiinan ihmisoikeustilanteesta aivan hiljaa, siitä puhuvat vain oppositiossa olevat Vihreät. Yhä tärkeämmäksi käyviä Kiinan bisneksiä ei haluta vaarantaa.

Saksalaisten kannan Kiinan ihmisoikeuksiin vetää yhteen ehkä parhaiten autonvalmistaja Volkswagenin konsernijohtaja Herbert Diess. Vain 5,7 prosenttia maailman väestöstä elää Diessin mukaan maissa, joissa on demokratia. ”Jos voisimme toimia vain näissä maissa, meillä ja muilla kansainvälisillä yrityksillä ei olisi mitään mahdollisuuksia.”

Volkswagen myy peräti 40 prosenttia autoistaan Kiinassa ja sillä on tehdas myös Xinjiangissa. ”Meillä ei ole ketään pakkotyössä, siihen meillä on nollatoleranssi,” sanoo Diess.

Diessillä on selvä kanta myös EU:n ulkoministerikokouksessa tänään käsiteltäviin EU:n Venäjä-pakotteisiin: ”Meillä on 6000 työntekijää Venäjällä ja siihen vielä lisäksi alihankkijat ja asiakkaat. Meillä on siellä markkinat, ja olemme iloisia, kun Venäjällä menee hyvin, siksi pakotteet haittaavat. Diplomatia ja neuvottelut ovat aina parempi kuin kaupan rajoittaminen, joka haittaa sekä meitä, että venäläisiä.”

https://www.ft.com/content/bbdcf8b3-422a-4235-9767-035206c92191

https://www.reuters.com/article/us-usa-china-diplomacy/chinese-ambassador-to-us-says-the-two-countries-must-define-policy-boundaries-idUSKBN2AM03S

https://yle.fi/uutiset/3-11775710

https://www.spiegel.de/wirtschaft/deutschland-handel-mit-china-waechst-trotz-corona-a-589290de-d1eb-43d9-929a-601eb2653816

https://www.news38.de/wolfsburg/VW/article231562917/VW-Chef-Diess-mit-knallharter-Ansage-China-Provinz-Xinjiang.html

https://www.dw.com/en/has-angela-merkels-germany-given-china-too-much-leeway/a-56616344

jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu