Kiina: Armeijamme ei vain katso vierestä puhemies Pelosin vierailua Taiwaniin

Yhdysvaltain edustajahuoneen puhemies Nancy Pelosi on sittenkin toteuttamassa vierailunsa Taiwaniin. Hän on nyt Singaporessa ja lentää huomisillaksi Taiwaniin, tietää tavallisesti hyvin informoitu CNN. Taiwanin vierailun epäiltiin jo peruuntuneen Kiinan painostuksesta, kun Pelosi julkaisi pari päivää sitten Kauko-Idän kiertueensa matkaohjelman, jossa Taiwania ei mainittu. Taiwan on demokratia ja tosiasiallisesti itsenäinen valtio, jota Kiina pitää kapinoivana provinssinaan.

Yhdysvallat on jo vuosikymmeniä tukenut ja aseistanutkin Taiwania Kiinan mahdollista hyökkäystä vastaan. Pelosi on Yhdysvaltain valtahierarkiassa kolmanneksi korkein päättäjä, joten vierailulla – jos se toteutuu – olisi suuri symboliarvo.

Kiinan ulkoministeriön edustaja Zhao Lijian sanoi CNN:n julkaistua uutisensa muutama tunti sitten, ettei Kiinan armeija vain ”katso vierestä” Pelosin vierailua. Kiinan kommunistijohtaja Xi Jinping varoitti viime viikolla puhelinkeskustelussaan Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenia ”leikkimästä tulella” Taiwanin suhteen. Kiinan valtiolliset mediat ovat vaatineet Pelosin koneen alasampumista.

Pelosi aikoo nyt katsoa tämän bluffin, vaikka Bidenin hallinto on CNN:n mukaan yrittänyt ylipuhua Pelosia peruuttamaan vierailunsa.

Suomen mediassa on ollut silmiinpistävän vähän uutisia Kiinan ja Yhdysvaltojen välisen jännityksen kasvusta ja Taiwanin tilanteesta viime päivinä. En silti usko mihinkään salaliittoteorioihin vain siihen, että kesätoimittajien katseet ovat vain kiinnittyneinä Ukrainasta tulviviin kauhu-uutisiin.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov pitää Pelosin Taiwanin vierailua ”provokaationa” Yhdysvaltain taholta ja toivoo tietenkin vastalahjaksi Kiinan tukea hyökkäyssodalle Ukrainassa. Venäjän ja Kiinan liitto ja ”kahden rintaman sota” demokratian puolesta ei ole lännen toivelistalla, mutta on ehkä aika valmistautua siihen.

https://edition.cnn.com/2022/08/01/politics/nancy-pelosi-taiwan-visit/index.html

+3
jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu