Koronakriisi sementoi kaverikapitalismin

Elämme taloushistoriallisia aikoja. En ole varmasti ainoa, joka ei pysy perässä siitä, kuinka monta biljoonaa tai triljoonaa on kullakin mantereella ruiskutettu – tai ammuttu – koronakriisin hoitoon. Hyvä sana on bazooka- velkasinko- jolla kuvattiin jo muutama vuosi sitten uuden rahan ruiskuttamista Euroopan talouteen.

Koronan tuoma paradigman muutos on se, ettei tyhjästä luotuja velkoja tarvitse maksaa koskaan takaisin. Tai siis tämä myönnetään nyt avoimesti valtioiden velkojen kohdalla. Ikuisista eli ” perpetuaalisista” veloista ovat puhuneet Elina Lepomäki ja George Soros, joten ne ovat jo käytännössä realiteetti.

Tässä menee uusiksi yli 200 vuotta markkinataloutta Adam Smithin jälkeen. Ideaaliksi tuli 1800- luvulla yritysten vapaa kilpailu darwinistisessa hengessä, jossa valtiot toimivat vain sivustakatsojina ja erotuomareina. Mutta Donald Trump ja bazookasta ammutut ikuiset velat muuttivat tuon kaiken.

Ikuiset velat tarkoittavat nimittäin ikuista lojaliteettia rahoittajalle eli bazookan haltijalle. Vanhassa markkinataloudeksi kutsutussa järjestelmässä velkataakasta eli lojaliteetista saattoi vielä vapautua maksamalla velan pois, mitä sitäkin joskus tapahtui.

Trump on uuden kaverikapitalismin luoja. Hän pyörittää amerikkalaista dollaritaloutta yksityisenä mafiabisneksenään, joka perustuu pysyville perhesuhteiden kaltaisille lojaliteeteille. On olemassa meidän kaverien ja teidän bisnekset, ja niiden välillä on pysyvä kauppasota. Tärkein ase hänellä on tyhjästä triljoonia laukova dollaribazooka.

Eurooppalaisten, kiinalaisten ja pienemmässä määrin venäläisten ja lontoolaisten vastaavat raharuiskut ovat vastaveto Trumpille. Niillä luodaan ” ikuisia” riippuvuussuhteita ja etupiirejä, kuten minkä tahansa suurkaupungin huumebisneksessä.

Presidentti Sauli Niinistö puhui eilen työstä ja tuottavuudesta ja siitä, ettei velkakriisistä selvitä rahaa painamalla. Enempää ajastaan jäljestään ei voi ihminen olla. Kuvitelkaa itse, kuinka hikisen urakan takana on luoda muutama tonni nyyntiä esimerkiksi ravintolan kassaan. Nyt on osoitettu, että rahat saa taikasauvan heilautuksella ja matalalla korolla eurobazookasta, joka yhdistää pankit ja valtiot. Velkaa ei tarvitse maksaa takaisin- jo siis olet lojaali bazookan haltijalle ja hän pitää sinua kaverinaan. Koettakaapa  miettiä, mikä tässä on insentiivi ravintolalle ja myös ravintolan työntekijälle.

 

 

 

 

jounisnellman

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu