Latvialainen kansanedustaja: ”Hyvät” venäläiset, suut kiinni julkisilla paikoilla!

EDIT: Latvian oikeusministeriö valmistelee parhaillaan lakiesityksiä venäjän kielen käytön kieltämisestä työpaikoilla ja julkisilla paikoilla. Valmistelussa on myös esitys oleskelulupien peruuttamisesta eli venäläisvähemmistön karkottamisesta. Latvialainen veteraanikansanedustaja ja entinen eurooppaministeri Aleksandrs Kiršteins avaa tänään Latvijas Avizessa ajattelua näiden esitysten takana.

Kansanedustaja osoittaa kirjoituksensa niille ”hyville venäläisille,” joita on Ukrainan sodan alettua paennut Putinin valtaa Latviaan: ”Teitä on liian paljon, venäjän kieli peittää kaiken latvialaisen alleen, olkaa hyvä ja pitäkää julkisilla paikoilla suunne kiinni.”

Jos ette opi latviaa, menkää koteihinne – kaiketi rajan taakse – ja pankaa ne kuntoon. Tulevaisuudessa ”arvostamme teitä enemmän” ja ”myönnämme teille turistiviisumeita.”

Jokaisella kansalla on Kiršteinsin mukaan ”historiallinen alueensa.” ”Ymmärtäkää vihdoin, että teille se ei ole Latvia.” Tällainen historiallinen koti on hänen mukaansa ”ruotsalaisilla” Ahvenanmaalla, mutta ei ilmeisesti Helsingissä. Venäläiset eivät ole kuulemma edes vähemmistö Baltiassa Euroopan neuvoston määritelmän mukaan, koska heillä ei ole siellä ”historiallista aluetta.”

Historioitsija Edgars Dunsdorfin mukaan latvialaisia oli Latvian asukkaista parisataa vuotta sitten 89,8 prosenttia ja venäläisiä 0,6 prosenttia. ”Valehtelisimme,  jos sanoisimme, ettemme halua tuota suhdetta takaisin,” kirjoittaa Kiršteins.  Tänä päivänä venäjää puhuu äidinkielenään Latvian asukkaista noin 25 prosenttia ja pääkaupunki Riian asukkaista noin puolet.

Latvialaisten mielestä käynnissä oleva neuvostomonumenttien purkaminen ei ”jaa yhteiskuntaa,” koska ne, joilla ei ole Latvian kansalaisuutta ja jotka eivät ymmärrä latviaa ”eivät kuulu yhteiskuntaan,” – näin Kiršteins. Latvialla on hänen mukaansa velvollisuus ylläpitää venäjänkielisiä kouluja yhtä vähän kun sillä on velvollisuus ylläpitää etiopialaisia tai intialaisia kouluja.

Arvostamme vain niitä, jotka taistelivat venäläistä imperialismia vastaan, kirjoittaa Kiršteins. ”Mannerheim, Pilsudski ja Bandera ovat sankareitamme.”

Niillä, jotka vielä 30 vuotta itsenäistymisen jälkeen puhuvat julkisesti Latviaa miehittäneiden tshekistien kieltä, ei ole oikeutta oleskella täällä, täräyttää Kiršteins. Tässä kohtaa tekee mieli muistuttaa, että ainakin Boriss Pugo puhui varmaankin myös latviaa.

En oikein tiedä, miten tällaiseen pitäisi suhtautua. Ymmärrän huolen latvian kielen tulevaisuudesta, mutta auttaisiko etninen puhdistus siinä mitään? Myös Töölön ja Munkkiniemen frouvat muistelevat vanhoja hyviä aikoja ennen kuin suomen kieli peitti kaiken alleen. Missä on heidän historiallinen kotinsa?

Tämä blogi on omistettu Kari Helstamolle.

https://www.la.lv/latviesi-un-labie-krievi

jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu