Lavrov valmis katkaisemaan välit EU:hun – kannattaako Haaviston matkustaa Venäjälle?

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on valmis katkaisemaan suhteet EU:hun, jos EU asettaa uusia pakotteita Venäjälle. ”Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan,” sanoi Lavrov tänään julkaistussa haastattelussa, joka on parhaillaan venäläisten medioiden ykkösuutisena. Helsingin Sanomat on sen uutisoinut, ja lännessäkin se alkaa levitä otsikoihin.

Suomen johto pohtinee parhaillaan, kannattaako ulkoministeri Pekka Haaviston maanantaiksi sovittua vierailua Pietariin Lavrovin vieraaksi toteuttaa ollenkaan. Lähellä on ajatus, että vierailun ajankohta ei ole oikea. EU:n pitäisi nyt pysyä yhtenäisenä ja neuvotella Venäjän kanssa vain yhdessä.

Presidentti Niinistön peräänkuuluttama dialogi on aina hyvästä, mutta nyt sen pitää tapahtua koko EU:n valtuuttamien neuvottelijoiden toimesta. Kun sodan mahdollisuus on mainittu, ei Suomen ja Venäjän kahdenväliselle vuoropuhelulle ole enää tilaa.

Kysymys on ei enemmästä tai vähemmästä kuin Moskovan ylivallasta Euroopassa. Tämä on Venäjän hajota ja hallitse-politiikan kulminaatiopiste. Jos Venäjän saa hajotettua EU:n keskenään erimielisiin ja omia kuviteltuja etujaan ajaviin osiin suhteessa Venäjään, Venäjä on Euroopan kiistaton valtias ja santarmi kuten Wienin kongressin jälkeen.

Haaviston maanantaisesta vierailusta saattaa tulla historiallinen. Varmaa on se, että kokenut neuvottelija Haavisto on uransa kovimmassa paikassa.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007798589.html?share=57700854114ada1bf42dc74cbc14023c

jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu