Lehdet postilakon osapuolina – kannattavat palkkojen polkemista

Lakkoilevat postilaiset ovat jäämässä tappiolle lakkoa koskevassa infosodassa. Suuri syy siihen ovat kotiin kannettavat sanomalehdet, jotka ovat pääkirjoituksissaan ja uutisoinnissaan asettuneet tukemaan työnantajan vaatimuksia. Monella lehdellä on oma lehmä ojassa, koska niitä jakavat koteihin yötyönä alipalkatut työntekijät.

Räikeimmin puolueellinen on pääkirjoituksessaan Aamulehden päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Hän aloittaa juttunsa työnantajan tiedotetta siteeraamalla ja hyväksyy jopa vuokratyövoiman käyttämisen rikkureina. Hänen mielestään työnantajan oikeus käyttää vuokratyövoimaa rikkureina on ”juridisesti selvä,” vaikka työntekijäpuolen juristit sanovat sen olevan kiellettyä Suomea sitovien kansainvälisten sopimusten perusteella.

Todellisuudessa Postin toiminta on juridisesti niin kyseenalaista, että siitä on sanoutunut irti jopa vuokratyöfirmojen oma työnantajajärjestö HPL. Postilakon murtamiseen käytetty SOL Henkilöstöpalvelut on siinä mielessä ”villi” yritys, että se erosi HPL:stä vuoden 2015 postilakon jälkeen.

Jokseenkin yksipuolisesti ja ylimielisesti työnantajan argumentteja toistelee myös Talouselämän päätoimittaja Jussi Kärki. Hän kaipaa lehtien varhais- ja päiväjakelun yhdistämistä, arvatenkin siten, että se tehtäisiin alipalkattuna ja osapäiväisenä yötyönä ilman käytännössä minkäänlaisia yölisiä, kuten Alma Median omistamassa Alma Manu Oy:ssä. Myös Aamulehden ja Talouselämän omistaa Alma Media.

Aamun printti-Helsingin Sanomat siteeraa tänään Kainuun Sanomia ja Kalevaa pääkirjoitussivullaan otsikolla ”Lakko sahaa Postin ja postilaisten omaa oksaa.” Näin Hesarikin tulee asettuneeksi kiistan osapuoleksi työn halpuuttajien ja hyväksikäyttäjien puolelle. Hesari jeesusteli juuri äskettäin pitkässä reportaasissaan italialaisen tomaattiviljelyn eettisyydellä, mutta lehden itsensä jakelun se teettää pääkaupunkiseudulla räikeästi alipalkatuilla ja hyväksikäytetyillä maahanmuuttajilla. Kuvaavaa on, että Hesari sensuroi keväällä jakelun työehtoshoppailua koskevaa maksettua ilmoitusta – Kiinan kommunistien ilmoitukset se kyllä julkaisee sellaisenaan.

Muka markkinoiden asialla olevat sanomalehdet ovat unohtaneet markkinoiden tärkeimmän opetuksen: Tulosta tekee pitkällä tähtäimellä vain se, joka pitää henkilöstönsä tyytyväisenä. Ihmisiä ja yhteistyökumppaneita ovat myös ne, joiden työ teetetään poissa silmistä, alihankintaketjun nokkimisjärjestyksen loppupäässä.

Kun journalistit roikkuvat kaikki päivät netissä, fyysisen työn merkitys on ehkä päässyt unohtumaan. ”Digiloikasta” on helppo visioida, kun oikeat työt tulevat tehdyksi ympäriltä kuin itsestään. Eikä ymmärretä sitä, ettei suuri osa suomalaisista halua tai osaa käyttää digitaalisia ”palveluita.” Paperipostia ja lehtiä siis tarvitaan.

Jos asiallisiin palkkoihin ei ole varaa, on eettisempää ja reilumpaa lopettaa koko toiminta kuin hakea ”säästöjä” työntekijöiden lompakosta. Mutta Posti on peruspalvelu, jota ei voi noin vain ajaa alas ja lopettaa, siitä pitävät huolen EU-direktiivit ja kansainväliset sopimukset. Työt eivät ole loppumassa, postinjakajista on ainakin pääkaupunkiseudulla huutava pula.

https://www.aamulehti.fi/a/b2fe0a10-7fd7-477a-9a72-948efcabaaf7

https://www.talouselama.fi/uutiset/postikiistan-ohjaksissa-on-demarien-varisuora-ja-siksi-heidan-pitaisi-muistaa-kotibilettajan-ohje-kun-on-ensin-sotkettu-niin-pitaa-myos-siivota/d463ea7c-8174-4635-980a-39b4265a9bc5

jounisnellman

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu