Leviääkö maailmalla ”Ukraina-väsymys?”

The Washington Post on maailman arvostetuimpia ja vaikutusvaltaisimpia lehtiä. Eilen se julkaisi uutisen, jonka mukaan Yhdysvaltain hallinto olisi kulissien takana taivuttelemassa Ukrainaa olemaan valmis neuvotteluihin Venäjän kanssa Ukrainassa riehuvan sodan lopettamiseksi. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kieltäytyminen neuvotteluista Venäjän kanssa aiheuttaa WaPon lähteiden mukaan ”huolta” Euroopassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa, jossa kärsitään eniten sodan aiheuttamasta ruoan ja polttoaineiden hinnan noususta.

”Ukraina-väsymys (Ukraine fatigue) on todellinen ongelma joillekin kumppaneistamme,” sanoo Wapon lähde Yhdysvaltain hallinnossa.

Suomessa ei Ukraina-väsymystä ainakaan näkyvästi tunneta. Pääministeri Sanna Marinin hallituksen ja oppositionkin politiikka lähtee siitä, että sota voitetaan eikä neuvotteluja saa käydä ennen kuin Venäjän joukot on ajettu pois valtaamiltaan alueilta, mukaan lukien Krim. Monet pitävät rauhanneuvottelujen ehtona sitä, että valta Kremlissä ensin vaihtuu. Ruoan ja polttoaineiden kallistuminen nähdään Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamina, ja ratkaisuna elintason laskuun nähdään se, että energiakriisin ja hintojen nousun aiheuttanut Vladimir Putinin hallinto korvataan toisella.

Suomen hallituksen ja opposition konsensus – hörhöryhmiä lukuun ottamatta – perustuu siis siihen, että Ukraina jatkaa Zelenskyin johdolla sotaa ja saavuttaa siinä ajan myötä merkittäviä voittoja. Myös media on aika yhtenä naisena ja miehenä kertonut Ukrainan menestyksestä rintamilla ja haluaa kertoa niistä jatkossakin.

Lienee selvää, ettei Ukraina pystyisi pitkään jatkamaan sotaa ainakaan nykyisellä intensiteetillä ilman Yhdysvaltain runsasta aseapua ja muuta tukea. Siksi WaPolle vuodettu viesti Ukrainalle neuvotteluvalmiudesta on hyvin tärkeä. Yhdysvaltain äänestäjät pääsevät sanomaan tästäkin asiasta sanansa välivaaleissa ensi tiistaina. Ukraina ei ole siellä varsinaisesti vaaliteemana, mutta kansalaisten taloushuolet yleisesti ovat – tämä voi merkitä Yhdysvalloissakin ”Ukraina-väsymystä.”

Suomessakin kannattaa vähintään kulissien takana valmistautua siihenkin skenaarioon, että Zelenskyi joutuu – ehkä nopeankin mielenmuutoksen seurauksena – neuvottelemaan aselevosta tai rauhasta Vladimir Putinin kanssa. Hallituksen politiikassa se merkitsisi tarvetta nopealle käännökselle, mutta niihinhän alkaa tässä jo melkein tottua.

https://www.reuters.com/world/us-privately-asks-ukraine-show-russia-its-open-talks-washington-post-2022-11-05/

+3
jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu