Lisää sotaa Eurooppaan? Kosovon ja Serbian raja-alueelta kuului eilen tulitusta ja sireenien ääntä

Jännitys vuonna 2008 itsenäistyneen Kosovon ja entisen emämaan Serbian välillä on nopeasti kasvanut. Kosovon pohjoisosassa, jossa asuu paljon serbejä, on rakennettu tiesulkuja ja barrikadeja ja maiden välisiä raja-asemia on suljettu. Alueella kuultiin eilen hälytyssireenien ja laukaustenvaihdon ääniä.

Serbia on tuonut joukkojaan Kosovon rajalle ja määrännyt ne täyteen taisteluvalmiuteen, kertoo Kremliä lähellä oleva Vzgljad-lehti. Tämä saattaa hyvinkin olla disinformaatiota, jolla Venäjä lietsoo uutta sotilaallista konfliktia Euroopan sisälle.

Washington Post näkee, että jännityksen kasvulla on yhteys Vladimir Putinin hyökkäyssotaan Ukrainassa. Venäjän ulkoministeriö syytti eilen tapahtumista Kosovon hallitusta ja yrittää selvästi usuttaa Serbiaa hyökkäämään Yhdysvaltain tukemaan Kosovoon. Serbit ovat ortodokseja, joilla on vanhastaan hyvät suhteet Venäjään. Serbia on hankkinut Venäjältä viime vuosina aseita ja tehnyt uuden sopimuksen venäläisen maakaasun hankinnasta pari kuukautta sitten. Toisaalta Serbia haluaa EU:n jäseneksi.

Serbian presidentti Aleksandar Vucic piti eilen puheen, jossa hän toivoi vuoropuhelua kiistan ratkaisemiseksi. Samalla hän sanoi, että ”Serbia voittaa.” Naton johtamat KFOR-rauhanturvajoukot Kosovossa julkaisivat eilen tiedotteen, jossa he lupasivat tarvittaessa puuttua peliin. Kosovon länsimielinen johto haaveilee maansa EU- ja Nato-jäsenyydestä ja on Ukrainan vankka tukija Venäjän hyökkäyssodassa.

Suhteiden tulehtumisen syyksi on ilmoitettu se, että Kosovon serbivähemmistö pakotetaan vaihtamaan autojensa serbialaiset rekisterikilvet kosovolaisiin ja että heiltä vaadittaisiin myös kosovolaisia henkilökortteja. Taustalla lienee kuitenkin myös vanhoja kaunoja Jugoslavian 1990-luvun hajoamissodista. Uutiset kertovat, että serbien ja muiden alueen kansanryhmien välinen sopu olisi rakoilemassa myös Bosnia-Hertsegovinassa.

Kosovon viranomaiset ilmoittivat tänä aamuna, että se on valmis lykkäämään autojen rekisteröintiä ja henkilökortteja koskevia päätöksiään kuukaudella. Saa nähdä, tyytyvätkö kuumakallet tähän.

https://www.washingtonpost.com/world/2022/08/01/western-balkans-kosovo-ukraine/

https://vz.ru/news/2022/8/1/1170312.html

https://www.jpost.com/international/article-713593

+7
jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu