Mitä jos Turkki ei päästä meitä Natoon? – tarvitaanko ”suunnitelma B?”

Turkin itsevaltainen presidentti Recep Tayyip Erdogan on aloittanut kampanjan uudelleenvalintansa varmistamiseksi ensi kesäkuussa. Sen pääteema on sota ”terrorismia” vastaan, jolla Erdogan haluaa kääntää äänestäjien huomion maansa talousvaikeuksista. Kansaa yritetään yhdistää ulkoista vihollista vastaan. Osana sotaansa Erdogan panttaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifiointeja, todennäköisesti ainakin ensi kesäkuun presidentinvaalien yli. Suomen ja Ruotsin hallitukset ovat kesästä lähtien vakuutelleet olevansa Turkin puolella terrorismin vastaisessa sodassa, mutta toistaiseksi nämä vakuuttelut eivät ole Erdoganille riittäneet.

”Olemme moukaroineet terroristeja muutaman päivän lentokoneillamme ja tykeillämme,” Erdogan sanoi eilen puheessaan. ”Jos Allah suo, kitkemme heidät kaikki pois ensi tilassa, käyttäen myös panssareitamme ja sotilaitamme.” Tällä Erdogan viittasi viikonloppuna alkaneisiin iskuihin Koillis-Syyrian ja Irakin kurdialueille, joissa on mediatietojen mukaan kuollut toistakymmentä siviiliä.

Erdoganin touhu alkaa muistuttaa toisen vainoharhaisen itsevaltiaan Vladimir Putinin touhuja. Sananvapautta on syksyllä kavennettu lainsäädännöllä ja terrorismisyytöksiä on esitetty myös Erdoganin AKP-puolueen kanssa kilpailevia CHP:tä ja HDP:tä vastaan.

Erdoganin hallinto vaatii, että Ruotsi ryhtyy toimenpiteisiin Erdoganin poliittisia vastustajia vastaan Ruotsissa, jonne heitä on paljon paennut. Turkin ulkoministeriö on kutsunut Ruotsin Turkin suurlähettilään tässä tarkoituksessa puhutteluun jo kaksi kertaa tänä syksynä, edellisellä kerralla oli kysymys Erdogania pilkkaavasta viihdeohjelmasta.

Toinen Ruotsin suurista iltapäivälehdistä, Aftonbladet, on saanut tarpeekseen. Sen mukaan Turkki haluaa ”nöyryyttää” Ruotsia ja puuttuu ”meidän demokraattisiin vapauksiin ja oikeuksiimme.” Lehti ei halua pääkirjoituksessaan ”pilata tunnelmaa,” mutta vaatii ”suunnitelma B:tä” sen varalle, ettei autoritaarinen valtio todella päästä kahta liberaalia demokratiaa liittymään Natoon. Juuri nyt ”tähdet” ovat lehden mielestä siltä osin huonossa asennossa.

Mitä siis tehdä, jos Turkki sanoo ei Ruotsille ja Suomelle? Ensimmäiseksi Aftonbladet haluaa Ruotsin rakentavaa omaa puolustustaan, ”joka tapauksessa” ja ”läheisessä yhteistyössä Suomen kanssa.” Lisäksi lehti haluaa ”vakinaistaa” turvatakuut Yhdysvalloilta, Britanniasta, Pohjoismaista ja EU:sta ja lisätä puolustusyhteistyötä EU:n ja erityisesti Saksan kanssa, josta on tulossa hyvässä lykyssä ”Euroopan vahvin sotilasmahti.”

Aftonbladet varoittaa, että Erdoganin suunnitellusta vierailusta Tukholmaan joulukuun alussa voi tulla ”diplomaattinen katastrofi.” Tässä tilanteessa Erdogan vetää Tukholman kaduille suuret määrät mielenosoittajia, eikä isännillä ole keinoja tai edes haluja pitää heitä poissa Erdoganin näkyvistä.

Myös joulukuun alussa Turkin puolustusministeri Hulusi Akar on kutsunut suomalaisen kollegansa Antti Kaikkosen Turkkiin neuvonpitoon, esillä on varmasti ”terrorismin” vastainen sota ja Suomen rooli siinä. Vuonna 2019 Turkin hyökättyä Syyriaan Kaikkonen kielsi asevientiluvat Turkkiin, mutta nyt on Nato-jäsenyyshakemuksen takia toinen ääni kellossa – esillä voi Kaikkosen mukaan olla jopa ”kahdenvälisiä puolustusyhteistyökuvioita” Turkin kanssa. Nyt Turkin hyökkäyksen on suomalaisista poliitikoista tuominnut kai vain Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo – niin ne ajat muuttuvat.

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/onEja0/turkiet-vill-ta-vara-friheter-i-fran-oss

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009219133.html

https://twitter.com/veronikahonka/status/1595020585297403906

https://www.voanews.com/a/us-calls-for-de-escalation-as-fighting-between-turkey-syrian-kurds-escalates/6846393.html

 

+2
jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu