Mitä tapahtuu Karjalalle, jos Moskovassa valta vaihtuu?

”Karjalaiset mahdollisen informaatiovaikuttamisen kohteena,” twiittasi äsken Ukrainan sodan asiantuntija Pekka Toveri. Hän viittaa Karjalan Liiton tiedotteeseen, jossa kerrotaan liiton jäsenten saaneen mahdollisesti itärajan takaa yhteydenottoja. Näin tiedote:

”Yksittäiset Karjalan Liiton jäsenet ovat saaneet ehkä huonollakin suomen kielellä kirjoitettuja viestejä, joissa kehotetaan nostamaan jälleen esille Karjalan palautus. Viesteissä on saatettu myös kannustaa suvereenin valtion perustamiseen Suomen ja Venäjän väliin Karjalan alueelle. Joitakin jäseniä on myös lähestytty kasvotusten ja haluttu keskustella samasta teemasta.”

Informaatiovaikuttamista, niinpä, mutta kuka vaikuttaa? Tarinaan pitäisi saada lihaa luiden ympärille. Suomalaisten yhteydet itärajan taakse Karjalaan ovat näinä päivinä näköjään niin huonot, ettei edes joka paikan tietäjä Toveri osaa kertoa, mistä on kysymys. No joo, en osaa minäkään, viimeisistä tutkimusmatkoistani Syvärille ja Vepsään on jo yli 15 vuotta.

Mikään ihme ei kai sinänsä ole, jos karjalaiset pyrkivät Moskovan ikeen alta Suomen yhteyteen tai EU:n jäsenvaltioksi. Ukrainalaisten sitkeä taistelu venäläisiä joukkoja vastaan on voinut antaa karjalaisille toivoa siitä, että Kremlin valta on haastettavissa. Kun Suomi sanoo tukevansa kaukaista Ukrainaa Vladimir Putinia vastaan, voivat karjalaiset olettaa, että samassa asiassa autetaan myös karjalaisia heti rajan takana.

Suomen uusi ulkopolitiikka lähtee siitä, että sota Ukrainassa Venäjää vastaan on voitettavissa ja että voiton saavuttamiseen satsataan myös resursseja. Niinpä pitäisi valmistautua myös siihen, että tavoite saavutetaan. Tulisi olla valmis muutoksiin, joita vallanvaihdos Moskovassa voisi aiheuttaa Suomen lähialueilla.

Se, kuinka aktiivisesti Suomen pitäisi pyrkiä lähialueidensa asioihin vaikuttamaan, on tietysti makuasia. Mutta Toverin ja Karjalan Liiton syvä epäluulo ja varovaisuus tässä asiassa ei mielestäni ole perusteltua. Suomen ja Putinin hallinnon suhteet ovat jo niin pilalla, ettei niitä enää juuri huonommaksi saa.

https://twitter.com/PToveri/status/1609895574207184896

https://www.karjalanliitto.fi/uutiset/2022/12/karjalaiset-mahdollisen-informaatiovaikuttamisen-kohteena.html

 

jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu