Muistelo Risto E.J. Penttilästä

Nyt kun Risto E.J. Penttilä on vahvistanut olevansa kiinnostunut presidenttiehdokkuudesta, on syytä avata hieman menneitä Nuorsuomalaisen puolueen ajoilta. Se oli aika pitkälle Riston oma projekti, mitä kuvastaa se, että hän nimesi syksyllä 1994 siihen ensimmäiset jäsenet, heitä oli noin tusina. Olin läsnä tuossa kokouksessa enkä tullut ”valituksi,” sehän tietysti harmitti.

Risto oli huolissaan siitä, tulisivat puolueelle annetut kannattajakortit julkisiksi. Minulta kysyttiin juristina ja sanoin ei, ja olen edelleen sitä mieltä, etteivät olisi saaneet tulla. Eräänä aamuna varhain sain sitten pikahälytyksen kahvila Bulevardiassa pidettyyn hätäkokoukseen, kun aamun lehdet olivat julkaisseet kannattajien nimiä etsien tietysti raharikkaita ja muita niin sanotusti epäilyttäviä tyyppejä. Totesimme tilanteen ja sen, ettei sille ollut mitään tehtävissä, ja Risto sai sitten selitellä tilannetta eteenpäin. Siinä kävi ilmi, ettei Risto ollut suinkaan pelkkä hymypoika, vaan ilmaisi suoraan tunteitaan silloin, kun ne eivät menneet hänen mielensä mukaan.

Nyt vuosikymmenten jälkeen huvittaa, että asiasta nostettiin tuollainen hulabaloo. Kysymyksessä oli kuitenkin kaveri, joka uskalsi EDIT: professori Dag Anckarin jälkeen ensimmäisenä Suomessa ehdottaa YYA-sopimuksen irtisanomista.

Presidenttiainesta siis! Risto kesti paineet myös, kun eräs Sauli Niinistö tylytti häntä asiattomasti Maikkarin vaalitentin mainostauolla, kun kamerat olivat kiinni. Ristoa syytettiin Kokoomuksen tuhoajaksi, siksi on tavallaan hauskaa, että hän on nyt valmis Kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi.

Riston tavallaan kekkoslainen johtamistyyli sopi ainakin minulle. Nuorsuomalaiset oli kuin firma, jossa laskut maksanut toinen sisäpiiriläinen oli hallituksen puheenjohtaja ja Risto toimitusjohtaja. En muista marisseeni Ristoa vastaan puoluekokouksen nimittämässä ”arviointiryhmässä” kuin kerran. Se oli silloin, kun puolue päätettiin lakkauttaa, vaikka osa jäsenistä oli valmis jatkamaan toimintaa siinä Riston jälkeenkin.

Kun Ristolla on kykyä toteuttaa suuria suunnitelmia, olisin kuitenkin kiinnostunut kuulemaan, mitä hän suunnittelee tehtäväksi perustuslaille nyt Nato-jäsenyyden toteuduttua. Muutoksista hän tänään Facebookissa puhui. Sama tietysti muiden ehdokkaiden ja ehdokasehdokkaisen osalta

jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu