Nähdäänkö Postissa joukkoirtisanoutuminen?

Posti on tehnyt selväksi, että se haluaa eroon tuhansista työntekijöistään, koska he ovat yhtiölle liian kalliita. Posti ei kuitenkaan irtisano ihmisiä suoraan vaan tekee sen tarjoamalla työtä jatkossa olennaisesti nykyistä huonommin ehdoin. Puhutaan 30-50 prosentin palkanalennuksista jopa 8000 työntekijän kohdalla.

Tässä tilanteessa postilaisten keskuudessa on herännyt ajatus joukkoirtisanoutumisesta. Sellainen nähtiin sairaanhoitajien työtaistelussa syksyllä 2007. Silloin oli kysymys 25-30 prosentin palkankorotuksista, nyt on Postissa kysymys 30-50 prosentin palkanalennuksista. Vaan eihän näitä voi suoraan verrata, ajat ja tunnelmat ovat tänä päivänä toiset kuin vuonna 2007.

Ajatus ei tässä joukkoirtisanoutumisessa olisi ehkä niinkään vaikuttaminen neuvotteluihin, vaan viimeisestä joulupaketista toimitusjohtaja Maliselle. Jos postilainen haluaa harjoittaa hyväntekeväisyyttä, hän tekee sitä mieluummin muulla tavoin kuin juoksemalla rappuja Malisen hyppyyttämänä. Irtisanoutumalla työstään ennen lokakuun loppua postilainen välttäisi viimeisen stressaavan jouluruuhkan.

Ehkä pienen hetken lämmittäisi myös pääministeri Antti Rinteen väläyttämä kertakorvaus siitä, että vanha työsuhde käytännössä puretaan. Ja jos näin suuri palkanalennus katsotaan irtisanomisperusteeksi, kuten korkein oikeus on linjannut, karenssiakaan ei välttämättä tulisi. Jos yksi sopimuskumppani pettää, on oltava kaikesta huolimatta voimia jatkaa eteenpäin, näinhän se elämässä usein on.

Vuonna 2007 eduskunta sääti Potilasturvalain, jolla lakossa olevat ja jo joukkoirtisanoutuneetkin sairaanhoitajat olisi pakotettu töihin lakosta huolimatta. Palkka olisi ollut 30 prosenttia tavallista korkeampi. Laskuja tai ilmoituksia liikekannallepanosta ei tietysti kukaan kaipaa yhtä paljon kuin hoitoa, joten nyt tuskin kukaan painaa paniikkinappulaa. Joulupaketteja emme ole kukaan oikeasti ansainneet.

Tiedän, että joukkoirtisanoutumisesta on keskusteltu vakavissaan postilaisten työpaikoilla. Ymmärrän sen hyvin, kun johtavat työoikeuden asiantuntijatkin näyttävät olevan sitä mieltä, että työnantajalla on oikeus ohittaa postialan unioni PAU neuvotteluissa uudesta työehtosopimuksesta. Kun maan hallitus on puuttunut Postin kiistaan ulostuloillaan, sen on tehtävä oma osuutensa ja tukittava eduskunnan avulla työehtoshoppailun salliva porsaanreikä työoikeuden järjestelmässä. Muuten työmarkkinoilla matkataan takaisin 1800-luvulle.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tehyn_ty%C3%B6taistelu_2007

jounisnellman

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu