Nord Stream 2 – jääkö kymmenen miljardin kaasuputki ruostumaan meren pohjaan?
Venäjän ja lännen suhteiden lähestyessä katkeamispistettä on tapetille noussut taas Nord Stream 2-kaasuputkihankkeen kohtalo. Putki tarjoaisi Venäjälle uuden kanavan myydä maakaasuaan Eurooppaan, ja Saksa hyötyisi siitä halvan energian muodossa. Vuosia rakennetun hankkeen toteutus on viivästynyt ja takkuillut sitä mukaa, kun Venäjän ja lännen suhteet ovat viilenneet. Putkiriita on jakanut Eurooppaa ja kuormittanut myös Yhdysvaltain ja Saksan suhteita.
Viimeistään Aleksei Navalnyin vangitseminen on pannut osan saksalaisistakin ajattelemaan, että lähes valmiin putken rakentamistyöt voitaisiin keskeyttää ja jättää putki meren pohjaan monumentiksi Venäjän ja Euroopan yhteistyön mahdottomuudelle. Vuoden 2014 Krimin miehityksen jälkeen säädetyt Venäjä-pakotteet ovat tähän mennessä jättäneet energian myynnin pakotteiden ulkopuolelle sekä EU:ssa että Yhdysvalloissa.
Viime torstain A-talkissa suomalaiset mepit puhuivat Nord Streamista europarlamenttiryhmiensä kantoja heijastellen. Vihreiden Ville Niinistö vastusti putken loppuun rakentamista ja otti mukaan Venäjän lisäksi ympäristöargumentteja. Myös kokoomuslainen Henna Virkkunen väläytti putken rakennustöiden keskeyttämistä Venäjään vedoten. Demari Eero Heinäluoma puolusti putkea sillä hieman kyseenalaisella argumentilla, ettei pienen Suomen kannata asettua mahtavia saksalaisia – ja tietenkin venäläisiä – vastaan. Putkea voi mielestäni puolustaa myös yhteisen eurooppalaisen edun nimissä.
Nord Streamin kannalta avainasemassa on liittokansleri Angela Merkelin CDU-puolue. Sitä edustava Bundestagin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Norbert Röttgen sanoi eilen Westfälische Nachrichten-lehdelle, että putken rakentamistyöt pitäisi keskeyttää ”neuvottelujen” ajaksi. Röttgen sanoi, ettei Saksa oikeastaan tarvitse uutta putkea, koska maakaasun saanti on turvattu olemassa olevilla putkilla, vaikka maakaasun kysyntä kasvaisikin. ”Eurooppalaisten ja amerikkalaisten enemmistö” on Röttgenin mukaan sitä mieltä, ettei Nord Stream 2 ole ”taloudellinen” projekti, vaan ”Putinin valtapoliittinen projekti.”
Saksan demarien Bundestag-ryhmän puheenjohtaja Rolf Mützenich kirjoitti eilen Focus-lehdessä, että lähes valmiin putkihankkeen pysäyttäminen olisi ”vahingollista” (kontraproduktiv) eikä ”hyödyttäisi ketään.” Itämereen jäisi ”investointiraunio” (Investitionsruine) ja tiedossa olisi miljardien vahingonkorvausvaatimuksia hankkeeseen osallistuneilta yrityksiltä. Mützenich peräänkuuluttaa ”realistista” Venäjä-politiikkaa, jossa kaikkia keskusteluyhteyksiä Venäjälle ei katkaista.
Oma sanansa on sanottavana myös amerikkalaisilla, ja varmaankin siksi vasta nimitetty ulkoministeri Anthony Blinken osallistuu virtuaalisesti toteutettavaan EU:n ulkoministerikokoukseen ensi maanantaina EU:n ulkopoliittisen edustajan Josep Borrellin kutsumana. Tarkoitus on päättää EU:n Venäjä-pakotteista, ja Nord Stream on varmasti pöydällä.
Lehtiin on viime viikkoina vuodettu tietoja, joiden mukaan Saksa pyrkisi jonkinlaiseen diiliin Yhdysvaltojen kanssa Nord Streamista. Kaasuputken vastustus kuuluu niihin harvoihin hankkeisiin, joille on Yhdysvalloissa kannatusta sekä republikaanien että demokraattien keskuudessa.
Toistaiseksi työt jatkuvat Itämerellä venäläisten laivojen toimesta. Jos sää tai pakotteet eivät häiritse rakennustöitä, valmista on sanottu tulevan syksyyn mennessä.
Valmista on sanottu tulevan huhtikuun loppuun mennessä, eli kahdessa ja puolessa kuukaudessa. USA on vastustanut hanketta koko ajan kaikin keinoin, siinä ei ole uutta, ja siinä on omat edut haudattuna, kuten aina.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko nuo kesäkuukaudet sitten varattu putken testaukseen, en nyt jaksa tarkistaa.
Ilmoita asiaton viesti
Minun tietoni on peräisin RT:n uutisesta pari viikkoa sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Putki on valmiina käyttöön ”vuoden loppuun mennessä,” jos odottamattomia esteitä ei tule, sanoo ”vanhempi analyytikko”Anna Bodrova tänään julkaistussa Moskovski Komsomoletsin jutussa.
https://www.mk.ru/economics/2021/02/20/ssha-podali-berlinu-druzheskiy-signal-po-severnomu-potoku2.html
Ilmoita asiaton viesti
Ensin ydinvoima ja nyt vielä kaasu.
Mahtaako onnistua?
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tuulimyllyt ja aurinko paneelit vielä jäljellä hiilivoimaloiden lisäksi.
Saksalaisilla on edelleen trauma venäläisten kanssa asioidessaan. Hävisivät sodan viime kerralla.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan meillä ”uusiutuvaa vetyä.” Tästä puhuu varsinkin Saksan ympäristöväki.
https://www.upm.com/fi/artikkelit/energia/20/mika-hidastaa-vetya/
Ilmoita asiaton viesti
Saksassa on valmistumassa Zeelink nimellä kulkeva putki Aachenin kohdalta ylöspäin.Belgian verkko toimittaa kaasun Zeebruggesta Saksan rajalle.Qatarin kanssa on sopimus toimituksista 2028 asti.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti jää käyttämättömänä ruostumaan merenpohjaan.
Saksan pitää ottaa takaisin käyttöön käytöstä poistettuja ydinvoimaloita ja rakentaa runsaasti lisää ydinvoimaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei NordStream 2 jää käyttämättömäksi. Saksa ei vuosikymmeneen selviä ilman Venäjän maakaasua ja ei oikein muukaan Keski-Eurooppa. Eero Heinäluoma ja Mauri Pekkarinen hyvin perustein puolustuvat hanketta, Ei EU:lla, ei USA:lla ja millään muulla maalla ole oikeutta estää Saksan tai jonkun muun itse päättämää energian hankintaa. On hyvä, että yhteistyö Saksan ja Venäjän välillä toimii energia-alalla vaikka poliittisia erimielisyyksiä olisi. Tämä mm. varsin viisaan Saksan presidentin kanta. Biden poisti pakote ehdotuksesta NordStreamin. Yhdysvaltain yksipuolinen pakote linja on hyvin kyseenalainen, mm. Iraniin kohdistuen täysin kohtuuton on esimerkiksi Saksan ulkoministeri todennut. Omassa hieman aiemassa blogissani näitä asioita tarkemmin käsittelen
Ilmoita asiaton viesti
”Biden poisti pakote-ehdotuksesta Nord Streamin” – olisiko tähän lähdettä? Olen ymmärtänyt, että Yhdysvalloissa on voimassa tammikuun lopussa säädetty laki Nord Streamin vastaisista pakotteista. Bidenin hallinto ei ole toistaiseksi soveltanut sitä saksalaisiin yrityksiin tai Fortumiin, jonka omistama Uniper on hankkeessa mukana.
Ilmoita asiaton viesti
Saksan presidentti ei suinkaan ole viisas, vaan erittäin venäjämielinen. Se näkyi selvästi jo vuonna 2008 kun Venäjä hyökkäsi Georgiaan:
https://jput.fi/Georgian_sota_2008.htm
Ilmoita asiaton viesti
Olen rakentavasti toista mieltä, Saksan presidentti Steinheimer on harkitseva ja suurvaltapolitiikan suuria linjoja ymmärtävä pitkän linjan politiikko erilaisissa tehtävissä. Georgian sota alkoi kun harkintakyvytön Georgian presidenttu Sakasvillin johdolla ammuttiin itse Mainilan laukaukset ja Venäjä sai perusteet toteuttaa rajuin toimin omat tavoitteensa ja Georgiasta osa joutui Venäjän haltuun, josta Ranskan presidentin johdolla tehtiin Moskovassa vielä Venäjälle melko edullinen kansainvälisesti vahvistettu sopimus.Sellaista on elämä jos ei ymmärrä omaa pelivaraansa. Mutta ei nyt Georgiasta ( siitä voin mm. ETYJIN tarkailijoiden aineistoa kaivaa). Venäjän kanssa on oltava valmiutta haastaa politiikasta, mutta talousyhteistyötä kannattaa ylläpitää. Steimaier vaikutti keskeisesti mm. Iranin ydinkehitys sopimukseen, jonka kaikki EU maat hyväksyivät. Sopimus veisi Iranin kehitystä hyvään suuntaa, Trump toi ongelmia, ehkä Biden parantaa tilannetta. Kannattaa lukea professori Hiski Haukkalan kirja Suuren pelin paluu, olen tainnut jo monille suositella. Hän hyvin arvio miten pienen Suomen pitää yrittää selvitä suurvaltain välisessä kovassa pelissä, jossa ei ole tuomaria ja oikeudenmukaisuutta, jossa pieni voi joutua maksamaan virheistään kauhean hinnan. Suuren Venäjän, jolla on maailman suurin ydinaseistus USA:n rinnalla( yli 1600 toimintavalmista ydinasetta kantolaitteineen), on YK:n turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen, maailman pinta-alaltaan suurin maa ja maailman suurimmat luonnovarat. Luonnovarojaan Venäjä tosin hyödyntä tehottomasti ja luontoa tuhlaten. Voimme opastaa Venäjää ympäristöä säilyttävälle tielle. Venäja on suuri naapuri, jonka kanssa on pärjättävä. Venäjän johtoa emme me voi valita, mutta voimme yrittää ilman kriisejä vaikuttaa ihmisoikeuksien vahvistumiseen ja demokratian kehittymiseen. Vaikeata, mutta ei sotaakaan kannata tavoitella. Tämän mm. Saksan presidentti on ymmärtänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Aina saa olla kanssani rakentavasti eri mieltä. Tässä asiassa sinulla on kuitenkin ehdottomasti väärää tietoa. Olen itse henkilökohtaisesti seurannut erittäin tarkasti Georgian tilannetta ennen sotaa, sodan aikana ja myös sodan jälkeen – lukuisia varsin pitkiä reissuja Georgiaan.
Nimenomaan Venäjän 58. Armeijan joukot tunkeutuivat laittomasti Georgian alueelle Rokin tunnelin kautta ns. Pohjois-Ossetiasta. Se oli hyökkäys itsenäisen valtion alueelle. Vasta sen hyökkäyksen alettua Georgia käynnisti vastahyökkäyksen torjuakseen Venäjän joukkojen tunkeutumisen Georgian pääkaupunkiin Tbilisiin. Kotisivullani on lukuisia artikkeleita aiheesta suorin lainauksin ja tarkoin lähdeviittein. Viittaan tässä vain kahteen artikkeliin, pyydän – tutustu niihin:
https://jput.fi/070808.htm
https://jput.fi/Venaja_ryssi_Georgian_sodan.htm
Ilmoita asiaton viesti
Puolalaisilla ja Brittiläisillaä ETYJIn tarkailijoilla oli raportoinnissaan kuvausta Georgian tulituksesta Etelä-Ossetian pääkaupunkiin ennen Venäjän sotatoimia ja EU-parlamentaatikon Moskovan käynnillä saatiin sodan jälkeen tietoa, etta venäläisiä rauhanturvaajia alueella kuoli useita ennen kuin Venäjä käynnisti laajemman hyökkäyksen. No ei meillä erimielusyyttä ole siitä, että Venäjä oli tukenut Etelä-Ossetian Georgiasta erillistä hallintoa ja estänyt Geosgian hallinnon toiminnan alueella, joka oli osa Georgiaa. Venäjä myös vahvisti valtaansa alueella häikäilemättömän kovilla otteilla. Sakasvilin hallinto oli harkitsematon ja peli oli sen selviytymiskyvylle liian kovaa. Sellaista elämä on toistan Juha Vainion laulun sanoja. Vanha klassisen realismin filosofian viisaus on, että valtioilla ei ole moraalia vain etuja. Toivottavasti joskus moraaliset arvot ohjaavat myös suurvaltain politiikkaa, mitään merkkejä siitä ei ole vain näkynyt. Suuren Venäjän kanssa, joka ei vielä koskaan ole ollut demokratia on vain pärjättävä. Näin taitaa ajatella myös meitä suurempien Saksan ja Ranskan johto. Arvioidaan rakentavassa hengessä asemaamme ja voi meillä olla erilaisia taustatietoja. Mutta kai siitä ollaan samaan mieltä, että suurten maailmaan on pienten sopeuduttava yrittäen säilyttää itsemäärämisoikeutensa ja ihmisoikeusarvonsa mahdollisimman vahvana. Suurvaltojen johtoa emme voi valita, sen voi tehdä vain suurvaltain oma väki.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän ja venäjämielisten propaganda on ollut tässäkin asiassa erittäin massiivista, siten ei ole mikään ihme, että asiasta on täysin virheellisiä käsityksiä.
Kylmä tosiasia on kuitenkin, että nimenomaan imperialistinen roistovaltio Venäjä valmistautui jo keväällä 2008 hyökkäämään Georgian kimppuun ja hyökkäsi 07.08.2008 Georgiaan. Jopa Suomen sotilastiedustelu havaitsi Venäjän valmistelut.
Minä kirjoitin asiasta ennen hyökkäystä sekä julkisesti, että suoraan Suomen silloiselle ulkoministerille, joka oli samalla myös ETYJin ”pomo”:
https://jput.fi/Yllatys.htm
Georgia oli imperialistisen Venäjän hyökkäyksen uhri, eikä suinkaan hyökkääjä. Kukaan ei ole kyennyt esittämään todisteita, että Georgia olisi hyökännyt Venäjän alueelle. Sen sijaan on valtava määrä todisteita siitä, että Venäjä hyökkäsi Georgian alueelle.
Muuten, Venäjä miehittää edelleen laittomasti Georgian laillisia alueita: Abhasia, ns. E-Ossetia ja Akhalgor. Otin itse valokuvan Georgian rajapoliisin luvalla siitä miten Venäjän miehitysjoukkojen tukikohdassa Akhalgorissa Venäjän lippu liehui laittomasti.
Ilmoita asiaton viesti
Jos olisin saksalainen, niin häpeäisin ”silmät päästäni”, että Saksan liittopresidenttinä on venäjämielinen Frank-Walter Steinmeier.
Kylmää faktaa Georgian sodasta voi lukea myös täältä, ellei ole punaisia silmälaseja:
https://jput.fi/Tagliavinin_raportti.htm
Ilmoita asiaton viesti
Tervehdys vielä ystävällisessä hengessä, vaikka hieman erilaisia näkulmia tuon esille. Pidin suuressa kaupungissa tilannekuvaa maailman tilasta työurallani ja jo talvella 2008 arvion, että vuoden aikana Kaukasuksella syttyy sota. Venäjä keskitti joukkoja ja levottomuuksia alueella. Sodan alkamisesta on selvityksiä. EU:n laajassa selvityksessä syksyllä 2008 todettiin molempien maiden toimillaan vieneen tilannetta sotaan. Venäjä mieliset osseetit provosoivat Georgian hallintoa iskuillaan, laajemmat sotatoimet omalla alueellan aloitti Georgia ja Venäjä vastasi rajusti ylimitoitetusti, Maanpuolustuskorkeakoululla on tehty sodasta opinnäyte, muistaakseni 2017. Siinä keskitytään sotatoimien arviointiin. Tästä solan läpi menosta todetaan Venäjän kantana, että siirsivät rauhanturvajoukkoja johon oli oikeus, toisaalta heidä olisi pitänyt ilmoittaa siirrosta Georgialle mitä ei tehty. Venäjä käyttäen häikäilemättömästi suurvallan voimaa hajotti Georgian oli lopputulos. Georgian johto ehkä luuli pärjäävänsä sodassa Venäjän kanssa ja ehkä kuvitteli saavansa Natolta apua. Ei yksikään Nato maa Kaukasukselle sotaan olisi lähtenyt. Emme nyt niin kovin erilmielisiä tässä ole. Minä ole suurvaltain voimapolitiikan kritisointiin vahvasti osallistunut. Vietnamin sodan vastaisessa liikkeessä mukana vahvasti, lukiolaisena Tshekkoslovakian miehityksen tuominneiden mielenosoitusten keskeinen järjestäjä, kannoin suurimmassa mielenosoituksessa Tshekkoslovakian lippua kulkueen kärjessä. Anna Polashkovan murhan jälkeen mieltä osoittamassa Venäjän lähetystöllä. Eilen klo 13 jälkeen julkaustussa blogissan kirjoitin laajemmin suurvaltapolitiikasta. Ei tarkoitus väitellä sinun ilmeisen hyvin tuntemasya Georgiasta. Venäjä on läntisen Euroopan suuri naapuri ja sen kanssa on elettävä tietenkin omista arvoista kiinni pitäen. Myönteiseen kehitykseen Venäjällä arvioisin parhaiten vaikutettavan jos läntisissä finanssi keskuksissa puuttuttaisin oligarkkien hämärästi hankkimien rahojen pesuun.Talouspakotteita mm. Navalny ei kannata. Saksan liittopäivät on käytännössä yksimielisesti maan presidentin valinnut ja se on saksalaisten asia. No eikohän olla tätä asiaa selvitelty ja ei paljon erimielisyyttä. Professori Osmo Jussilan sanoin Kasakka ottaa sen mikä helposti irtoaa! Ystävyydellä Jouko
Ilmoita asiaton viesti
Eikös se Saagasvili ole USAn kasvatti.
Ilmoita asiaton viesti
CDU:n ja PPE:n meppi Daniel Caspary sanoo Tagesspiegelille, että amerikkalaisilla on pelissä ”enemmän kaupallisia kuin ulkopoliittisia etuja.”
Yhdysvalloissa Nord Streamin vastaisia pakotteita ja lakihankkeita on ollut näkyvimmin ajamassa Texasin vaikutusvaltainen republikaanisenaattori Ted Cruz. Yhdysvaltalaisen maakaasun viejät ovat keskittyneet Texasiin.
Cruz on kohun keskellä lennettyään Meksikon Cancuniin aurinkolomalle, kun hänen texasilaiset äänestäjänsä palelivat ilman sähköä ja lämmitystä äskettäisissä ennätyspakkasissa. Ties vaikka tälläkin olisi vaikutusta globaaliin kaasupokeriin.
https://m.tagesspiegel.de/politik/nach-bidens-rede-zur-sicherheitskonferenz-beifall-fuer-die-russland-kritik-des-us-praesidenten/26935510.html
Ilmoita asiaton viesti
Senaatin ulkoasiainkomiteassa istuva Cruz tiedotti pari päivää sitten, että kaasuputken loppuun rakentamisella olisi ”catastrophic implications for American national security.” Ja: ”Our allies across Europe will be subject to Putin’s blackmail and aggression, NATO’s ability to act will be severely constrained, and billions will flow into the Kremlin’s coffers.”
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti Nord Stream 2 jätetään ruostumaan Itämeren pohjaan kunnes Venäjä on palauttanut Krimin Ukrainalle. Eli määräämättömään tulevaisuuteen.
Saksalaisten pitäisi tulla järkiinsä ja ymmärtää, että riippuvuus venäläisestä energiasta antaa Venäjälle oivan kiristyskeinon niin Saksaa kuin koko Eurooppaakin vastaan. Bidenin tulisi asettaa omaa etuaan ymmärtämätön Saksa valintatilanteeseen: joko Yhdysvallat tai Venäjä. Eivätköhän Saksan päättäjät silloin ymmärtäisi missä ovat heidän ystävänsä ja missä vihollisensa.
Ilmoita asiaton viesti
Brezenevin ajoista lähtien on Saksaan, myös Suomeen toimitettu maakaasua luotettavasti. Koskaan ei mitään toimitusongelmia ole ollut, vaikka poliittisia kriisejä on ollut. Venäjä saa puolet vientituloistaan maakaasun ja öljyn viennistä. Saksa maksaa hyvän hinnan ja on varma maksaja, ei Venäjä itseään jalkaan ammu toimitusongelmalla. Halvalla hinnalla kaasua saanut ja laskuja maksamatta jättänyt Ukraina on eri juttu. Saksan liittokansleri, presidentti, ulkoministeri ja valtiovarainministeri kannattavat Nord Strean hanketta. Euvätköhän he ymmärrä mikä on Saksan etu. Runsas kolmannes Länsi-Euroopan kaasusta tulee Venäjältä. Ilman sitä ei pärjätä vaikka oikeutetusti kiistellään Venäjän kanssa demokratian periaatteista ja ihmisoikeuksista
Ilmoita asiaton viesti
Sillanpää on unohtanut tapahtumat 1.-4.1.2006.
Ilmoita asiaton viesti
Tämän päivän Helsingin Sanomissa sivulla B 4 on uutinen, jossa kerrotaan Bidenin peruvan edeltäjänsä suunnitelman lisätä henkilöitä ja yrityksiä Nord Stream 2 kaasuputki yhtiö yhteyksien vuoksi pakotelistalle. Olennaistahan on ettei mm. Uniper ( Fortum), RhurGas ym, joudu USA:n kansainvälistä rahoitusta vaikeuttavalle pakotelistalle. USA:n toimintatapa kv. oikeudellisesti hyvin kyseenalaista pakotteissa, vrt Iran, Mutta Biden ymmärtänee, että Saksan kanssa ei pidä kiistellä, vaikka he varmaan suhtautuvat Nord Streamiin kielteisesti. Haluavat myydä omaa liuskekaasuaan Eurooppaan. Biden kuitenkin reaalipolitiikkona ymmärtää asioiden tärkeysjärjestyksen, vaikka Venäjän kanssa on paljon erimielysyyksiä. Yhdellä puhelinsoitolla Putinille saatiin koko maailmalle tärkeä ydinaseiden määrää säätelevän Start sopimuksen jatko sujumaan.
Ilmoita asiaton viesti
Noin se voi hyvin mennä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tuo putki käyttöön tulee yksinkertaisesti siksi, että Saksa ei tule toimeen ilman tuota maakaasua ja Venäjän talous talous taas on riippuvainen länteen myytävästä energiasta joten molemmilla niin Saksalla kuin Venäjällä on intressit tuon putken käyttöön otolle.
Ilmoita asiaton viesti
NS2 ei vaikuta yhtään Saksaan Venäjältä ostaman kaasun määrään. Ukrainan ja Valko-Venäjän läpi Eurooppaan tulevissa putkissa on yhä peräti 40% käyttämätöntä kapasiteettia.
Ilmoita asiaton viesti
NordStream 2 on käytössä jo ensi vuonna. Hauskasti tässä ilmastoöyhötyksen keskellä myös Saksa lisää fossiilisten käyttöä ja Suomen punavihreät Kepu tähän mukaan lukien tekee suuria ympäristötekoja vain liikennepolttoaineiden verotusta korottaen.
Ilmastoystävällinen punaviherhallituksen verolinja ei sisällä pääkaupunkiseudun fossiilisten energiamuotojen käyttöä, joten on pakko vetää se johtopäätös, että CO2 päästöjä on erilaisia sortteja – ilmastoa lämmittäviä tai sitten ei.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin tulee käyttöön.
USA on sanktioinut kaiken putken valmistumiseen, tarkastukseen, sertifiointiin ja käyttöönottoon myötävaikuttamisen. Ei-venäläisillä firmoilla on tiedossa BNP Paribasin aikaan maksamat 8,9 miljardin dollarin korvaukset USA:n sanktioiden rikkomisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Pikkurahoja verraten Saksan vientiylijäämiin ja sen venäläisistä fossiilisista riippuvuuteen. Sanoisko sanalla ”peanuts”.
Saksa säästää nuo rahat jo pihistelemällä hieman Naton velvoitteistaan, kuten tavallisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Uusi Bidenin hallinto ei kuitenkaan ole tehnyt elettäkään lisätäkseen ei- venäläisiä yrityksiä pakotelistalle. Biden ei myöskään maininnut Nord Streamia eilisessä ulkopoliittisessa linjapuheessaan. Nämä uutiset on otettu tänään Venäjällä tyytyväisenä vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta onko siellä yhtään läntistä toimijaa enää kuvioissa?
Putken sertifioijaksi lupapapereissa mainittu DNV ilmoitti tammikuussa “DNV GL will cease all inspection activities of the Nord Stream 2 pipeline system in accordance with the sanctions and as long as these sanctions remain in effect. We are implementing a plan to phase out our support for project verification.”
Noin muutoinkin on aiheellista kysyä etenevätkö työt ollenkaan, vai onko menossa pelkkä Gazpromin mediatempaus.
Ilmoita asiaton viesti
Vähitellen Biden tulee esille.
Se oikea Biden.
Ilmoita asiaton viesti
Kyseessä ovat betonipinnoitetut teräsputket, joten niiden ruostuminen lienee mahdotonta.
Ilmoita asiaton viesti
Betoni ei suinkaan tee raudan ruostumista mahdottomaksi – toki se hidastaa sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Ainoastaan Kauhavan rauta ei ruostu vai mitä Putkinen ?
Ilmoita asiaton viesti
Yksi kiistan päähenkilöistä, hyväntuulinen Navalnyi, esiintyi tänään kahdessakin oikeudenkäynnissä moskovalaisessa tuomioistuimesta ja esitteli poliittista ohjelmaansa. Venäläismediat uutisoivat tästä laajasti, kertoo Frankfurter Allgemeine. Heinäluoma sanoi torstain A- talkissa Navalnyin vastustavan itse uusia taloudellisia pakotteita Venäjälle, mutta tähän en ole löytänyt vahvistusta.
Navalnyitä syytettiin oikeudessa ehdonalaista valvovilta viranomaisilta piileskelystä. ”Jos olisin piileskellyt, en istuisi tässä akvaariossa,” kuittasi Navalnyi, viitaten lasikoppiin, johon syytetyt venäläisissä oikeudenkäynneissä laitetaan.
Kakkua on näiilä näkymin kaksi ja puoli vuotta, mutta jos vanhat merkit esimerkiksi Mihail Hodorkovskin kohdalla pitävät paikkansa, sitä voi ilmestyä jostain lisääkin.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsin kaikki eduskuntapuolueet paitsi demarit ja Miljöpartiet kannattavat Nord Stream-pakotteita. Se tarkoittaa selvää enemmistöä Riksdagissa. Sosialidemokraattinen ulkoministeri Anna Linde aikoo kertoa tämän huomisessa EU:n ulkoministerikokouksessa, vaikka itse selvästi Nord Stream-pakotteita vastustaakin. Hän ei usko, että asiasta päästään huomenna yksimielisyyteen.
Expressen-lehti kutsui Nord Streamia ”häpeäksi Saksalle” pääkirjoituksessaan pari viikkoa sitten.
https://sverigesradio.se/artikel/flera-partier-vill-ha-sanktioner-mot-north-stream-2
Ilmoita asiaton viesti
Ei jää.
Vastaus täällä : https://energytransition.org/wp-content/uploads/2017/11/cm1-2.png
Saksasta suljettu ydinteho (n. 10GW) on korvattu kaasutehoa lisäämällä ( n. 10GW) ja jos ja kun Saksa hulluudessaan sulkee loputkin ydinvoimalansa ( n. 9GW) tämän ja ensi vuoden lopulla, on vaje korvattava – ikävä kyllä- kaasuteholla.
Sattumateho ( tuuli/aurinko) EI VOI korvata poistuvaa ydintehoa , piste.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisten mielipiteellä tämän putken osalta ei ole mitään väliä. Suomalaisten kannattaa miettiä halutaanko antaa Fennovoiman venäläisvoimalalle rakennuslupa jos venäläiset joskus saavat lupahakemuksen edellyttämät dokumentit toimitettua.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä blogi olikin suunnattu suurelle yleisölle Texasin ja Moskovan väliltä ; )
Ilmoita asiaton viesti