Oppositio haastaa riitaa Saksan kanssa – Putin taputtaa karvaisia käsiään
Valtionyhtiö Fortumin omistama energiayhtiö Uniper on joutunut vaikeuksiin, kun Venäjä ei enää toimita sille maakaasua järkevään hintaan. Tämä on osa Vladimir Putinin taloussotaa, jonka tavoitteena on heikentää Euroopan maita ja ajaa niitä toisiaan vastaan. Taustalla on Putinin hyökkäyssota Ukrainassa, joka uhkaa levitä Baltian maihin ja miksei läntiseen Eurooppaan ja Suomeenkin.
Uniperin ja Fortumin osakkeiden arvot ovat pörsseissä romahtaneet, Uniper tekee tappiota edit: kymmeniä miljoonia euroja päivässä. Tilanteeseen ei ole helppoa ratkaisua, mutta mitä tekevät suomalaiset oppositiopuolueet? Syyttävät Saksaa aivan Putinin toiveiden mukaisesti, vaikka murheenkryyni Uniperin tosiaan omistaa epäsuorasti Suomen eikä Saksan valtio. Suomalaisten tyrimisestä tarjosi Saksalle ”laskua” myös Ilta-Sanomat eilisessä melko vähä-älyisessä pääkirjoituksessaan.
”Saksan johto on pistettävä koville,” vaati kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo eilen SuomiAreenan puheenjohtajatentissä. Siinä ei olisi mitään järkeä eikä Suomen hallitus siihen kykenisi halutessaankaan. Saksan valtio saattaa huoltovarmuuden nimissä lyödä rahaa Uniperiin ja pelastaa siinä sivussa ainakin joksikin aikaa Fortumin typerän riskisijoituksen nollautumiselta, mutta sen se tekee vain, jos Suomen valtiolla ja Fortumilla on yhteistyökykyä. Saksan liittokansleri Olaf Scholz peräänkuuluttaa aivan oikein EU-mailta solidaarisuutta energiasodassa, joka saattaa olla täysimittaisen sodan esiaste.
Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen lähtee huomenna torstaina Saksaan ”neuvottelemaan,” mutta mitään vääntömomenttia ei hänellä noissa neuvotteluissa ole. Tavoitteiden tulee olla pitkällä tulevaisuudessa ja Suomen valtion tulee tukea toimivaa pitkän tähtäimen ratkaisua – ehkä myös rahallisesti.
Saksalaisten syyttely on kokoomukselta ja persuilta äärimmäisen typerää, etenkin kun ne ovat olleet itse tätä soppaa keittämässä viimeksi vuonna 2017. Jos Suomi nyt asettuu vastahankaan ja vaarantaa jollain tasolla huoltovarmuuden saksalaisten kuluttajien ja teollisuuden kaasunsaannin osalta, voi tämä kostautua, jos Suomen oma huoltovarmuus sodan leviämisen tuloksena vaarantuu.
Vaatimukset pääministeri Sanna Marinin palaamiseksi lomalta Orpon, Riikka Purran ja Sari Essayahin tentattavaksi ovat jo sadismia, on hänkin lomansa ansainnut. Tämä kupru ei hetkeen vanhene, sitä ehtii selvitellä vielä muutaman viikon päästäkin. Marinilla on ilmeisesti lomallaankin keskusteluyhteys Scholziin, mikä on erinomainen asia.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/d92241f6-23a3-4829-a701-9664c5d651fa
Tässä Uuden Suomen juttu aiheesta:
”Suomen hallituksen pitää laittaa Saksan hallitus todella koville”, Orpo uhosi.
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/puheenjohtajat-suomi-areenassa-suomalaisten-veronmaksajien-ei-pida-joutua-maksamaan-uniperin-vaikeuksista-sanna-marinin-kesaloma-nostettiin-esiin/56eb6883-1515-46c6-9738-9c03e3c5f516
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä ei siis toimita kaasua enään sovittuja määriä sovittuun hintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Joo noin olisi pitänyt kirjoittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla eri osapuolilla aika paljon sopimusrikkomuksia. Sopimusten noudattamista vaaditaan esim. venäläisen kaasun osalta, mutta samalla moni hyväksyy toimitusten keskeyttämisen Venäjälle. Molempiin suuntiin valtioiden päätöksiä tule yritysten noudattaa ja se meidän kaikkien on hyväksyttävä. Tässä ei ole kyse tuosta sodasta vaan valtioiden toiminnasta.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta eikös EU nimenomaan itse pyry eroon venäläisestä energiasta. Miksi sitten itketään, että Venäjä ei toimita. Eikös tuo asia ole niinkuin pitää.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä, valtiot rankaisevat yksittäisiä yrityksiä päätöksillään, mutta halu korvauksiin puuttuu.
Ilmoita asiaton viesti
Heität niin monta vaihtoehtoa, että joku osuu kohdalleen.
Olen täällä esittänyt Marinin keskeyttävän lomansa hetkeksi, jotta selvittää tätä Fostumsolmua. Ilmeisesti näin on tapahtunut. Tai ehkä teknisesti ei ole keskeyttänyt lomaansa, mutta silti hoitanut asiaa. Hyvä niin. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/marinin-esikunta-vastaa-kokoomuksen-mykkasen-kritiikkiin-paaministeri-on-jo-ollut-uniperista-yhteydessa-saksan-suuntaan/8468272#gs.5msy36
Marin on koko pääministeriaikansa välttänyt poliittisia väittelyitä. Mikään ei muuttunut nyt. Siksi osallistumisen vaatiminen ei ole sadistista. HUOM! Tuossa oli kyse puoluejohtajien keskustelusta, joten pääministeriyteen vetoaminen menee ohi maalin. Marin ei halunnut hoitaa velvollisuuttaan puolueen puheenjohtajana.
”Saksalaisten syyttely on kokoomukselta ja persuilta äärimmäisen typerää, etenkin kun ne ovat olleet itse tätä soppaa keittämässä viimeksi vuonna 2017. Jos Suomi nyt asettuu vastahankaan ja vaarantaa jollain tasolla huoltovarmuuden saksalaisten kuluttajien ja teollisuuden kaasunsaannin osalta, voi tämä kostautua, jos Suomen oma huoltovarmuus sodan leviämisen tuloksena vaarantuu.”
Saksan energiapolitiikka on pitkälti rakentunut Venäjän varaan. Luonnollisesti venäläiset ovat sen lukeneet. Varmasti siellä on ollut yllätys EU:n (Saksan) energiapakotteet. Saksa on ampunut itseään jalkaan pahasti ja Saksan ongelmat eivät kuulu Suomelle. Saksa sai hyödyn ja nyt kun siitä pitää maksaa, niin Saksa myös sen maksakoon. Totta kai Venäjä vastaa pakotteisiin heille sopivalla tavalla! Muuten siellä olisi tyhmiä johdossa.
Tällä hetkellä myös Suomen huoltovarmuus ensi talveksi on uhattuna, kun ei Venäjältä tule sähköä, eikä kivihiili ole myöskään vaihtoehto.
Ilmoita asiaton viesti
Suuren suuri kysymys kuuluukin valtion enemmistöyhtiö Fortumin hallituksen kokoonpanoon, jossa on mukana myös saksalaisia henkilöitä ja sitä paitsi muiden maiden kansalaisuuden omaavia enemmistö. Mistä syystä Marinin hallitus on hyväksynyt muiden maiden kansalaisia vastaamaan niinkin tärkeän yhtiön kotimaisesta toiminnasta kuin enegia on? Tämä ei todellakaan nyt näytä oikein hyvältä, kun Fortumin hallitus voi saksalaisten henkilöiden politikoinnin avuin panna suomalaiset veronmaksajat maksamaan Saksan tosi asiassa itse aiheuttamansa energiapolitiikan virheet, kuten kivihiilivoimaloiden sulkemiset ja Venäjän kaasuun yksinomaan tukeutuminen.
https://www.fortum.fi/tietoa-meista/sijoittajille/varsinainen-yhtiokokous-2022
Aivan oikein oppositiopuolueet ja jonkin verran myös hallituspuolueet näkyvästi kritisoivat syntynyttä tilannetta. Fortumin valtion enemmistöyhtiönä ei olisi laisinkaan pitänyt mennä muiden maiden kentälle sotkeutumaan. Antaa yksityisten yhtiöiden mennä muiden maiden markkinoille hamuamaan mahdollisia voittoja osinkojen toivossa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos noin ajatellaan, silloinhan myös Uniperin toimitusjohtajaksi ja hallituksen jäseniksi pitäisi nimittää suomalaisia. Riikka Purra ja Sari Essayah esiintyvät sellaisina energia-alan asiantuntijoina, että nostetta varmasti olisi noihin hommiin.
Ilmoita asiaton viesti
No, miten ihmeessä Uniperiin pitäisi nimittää suomalaisia, kun se toimii yksinomaan Saksassa?
Ei millään ilveellä Saksassa toimiva energiayhtiö voi olla muiden kuin saksalaisten käsissä ja vastaavasti Fortum tulee olla suomalaisten päätösvallan alla yksinomaan. Fortumin ei kuulu valtioyhtiönä mennä mukaan sotkeutumaan muiden maiden energiapolitiikkaan, kun siihen liittyy todella suuret riskit muutenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Uniperin hallituksen puheenjohtaja (Chairman of the Supervisory Board of Uniper SE) on Markus Rauramo. Jäsenenä Supervisery Boardissa on Esa Hyvärinen.
Tiina Tuomela on talousjohtaja (Chief Financial Office)
Muut johtohenkilöt ovat saksalaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Siten Uniperin päätösvalta onkin saksalaisten henkilöiden käsissä. Noinhan se tulee ollakin, mutta miksihän Fortumin päätösvalta hallituksessa onkin ns. vieraiden maiden henkilöiden käsissä? Tämän on Marinin hallitus omistajaohjausministeri Tuppurainen myös katsonut hyväksi sumalaisen veronmaksajan puolesta toimimisena. No tosinhan Tuppurainen on aiemmin selvästi sanonutkin, että ”Oma kansa ensin -ajattelu on vahingollista”. Näin taitaa olla Tuppuraisen neuvottelutaito samalla uralla nyt Saksassa Unperin rahanpyyntöön eli Saksan hallituksen taholta meidän veronmaksajiltamme.
Ilmoita asiaton viesti
Lähtökohtaisesti hallituksen jäsenet eivät edusta minkään valtion etua. Eikä edes yhdenkään omistajan etua, vaikka olisi kyseisen omistajan mandaatilla tullut valituksi. Hallituksen jäsenen tehtävänä on ajaa ainoastaan sen yhtiön etua, jonka hallituksessa tekevät päätöksiä.
Tässä perustietoa. Uskon, että Saksan lainsäädäntö ei tässä asiassa juuri poikkea tästä:
https://jurinet.fi/hallituksen-jasenen-vastuu-osakeyhtiossa/
Ilmoita asiaton viesti
Hölmö kirjoitus. Totta kai nyt on se paikka, viimeistään, kertoa Saksan hallitukselle Suomen kanta asiaan.
Lomaillessa voi muuten miljardit lipsahtaa suomalaisten veronmaksajien taskusta saksalaisille kuluttajille.
Jälkeenpäin on sitten turha parkua, nyt kaikki peliin.
Asia on politisoitunut ja siksi vastuupoliitikkojen pitää tehdä hartijavoimin töitä asian eteen.
Turha tässä Putinin pussiin pelaamiseen on vedota. Juuri sinun rahoistasi on kysymys.
Ilmoita asiaton viesti
Se nyt vain on niin, että osakkeenomistaja vastaa sijoituspanoksellaan liiketoiminnan riskeistä. Jos huudellaan ulkopuolista eli Saksan valtiota apuun konkurssin välttämiseksi, ei samalla kannata tuota ulkopuolista tahoa tölviä tai uhkailla.
Putin Gazpromin kautta on tässä sopimuksia rikkonut ja Suomen ja Saksan tulee yhdistää voimansa noiden tahojen saamiseksi vastuuseen.
Ilmoita asiaton viesti
Ahaa, olet siis sitä mieltä, että suomalaisten on maksettava myös saksalaisten energiasta. Ei ihme, että kannatat Marinin hallituksen tekemisiä. Tämä selvisi tässä ja nyt.
Saksa on tehnyt itse päätöksen ostaa venäläistä kaasua ja öljyä, ei todellakaan suomalaiset veronmaksajat saksalaisten puolesta. Koita tämä sisäistää ensin itsellesi. Fortumin ei olisi pitänyt mennä Saksan markkinoille hyörimään laisinkaan vaan olisi pitänyt antaa hoitaa itse oma energiapolitiikknsa ja siten kaasun ja öljyn saatavuus. Ihan mistä haluavat ja mihin hintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Uniper ja RWE ovat ostaneet,mutta näistä kahdesta vain toinen on kietonut kaiken kaasuliiketoimintansa Venäjän varaan ja moneen otteeseen sen pomot ovat tuominneet vaihtoehtoiset hankkeet.
Uniper luopui viimeksi 2020 pitkän empimisen jälkeen LNG terminaalin rakentamisesta Wilhelmshaveniin.Nyt Uniper on mukana rakentamassa terminaalia valtion rahalla
Eurooppa tarvitsee jatkossa oman täysin ei-demokraattisista valtioista riippumattoman tuotannon.USA auttaa nyt Eurooppa vain ja ainoastaan oman Ukraina strategian vuoksi.Maan aluminiteollisuus on jo vaatimassa rajoituksia kaasun viennille. .
Ilmoita asiaton viesti
Sirpa on oikeassa.
Suomen valtion ei pidä tuohon sotkuun laittaa euroakaan. Jos Uniper menee nurin, niin sitten menee ja Fortum kärsii tappiot. Nostaa saksalaisten sähkölaskut markkinahintaan, mutta ei sitä halvemman hinnan erotusta Suomen pidä maksaa!
Ilmoita asiaton viesti
Korjaa, jos olen väärässä, mutta pakotteet Venäjää vastaan aiheuttivat sopimusrikkomuksia länsimaisten yritysten osalta. Sitten Venäjä vastasi ja Venäjän suunnasta tuli sopimusrikkomuksia. Aika tasapeli. Uniper on uhri länsimaiden pakotteisiin joihin Venäjä vastasi. Tällä taas ei ole mitään tekemistä sen suhteen, että Venäjä aloitti sodan.
Vaaditko esim. länsimaisia yrityksiä toteuttamaan sopimusten mukaiset toimitukset Venäjälle, riippumatta pakotteista? Samat säännöt kaikille?
Ilmoita asiaton viesti
Ihan hyviä kysymyksiä. Inter arma silent leges eli aseiden keskellä lait vaikenevat.
Ilmoita asiaton viesti
Näkisin asian samoin kuin Tom Sundberg. Emme ole puhtaalla pöydällä vaan Saksan valtio on vaikuttanut aktiivisesti siihen hintaan, mikä Uniperin pitää maksaa kaasusta.
Ilmoita asiaton viesti
On teillä logiikka.
On aivan OK että Saksa lopettaa vientiään ym. Venäjälle mutta Venäjä ei voi vastata siihen samalla mitalla. Lähinnä pikkulasten hiekkalaatikkotouhuja.
Se että koko touhun perussyy on Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei muuta tätä. Ukrainan ja Venäjän välinen sota ei pitäisi kuulua Saksalle eikä Saksan pitäisi näin ollen osallistua, kuten ei muidenkaan, mihinkään pakotteisiin.
Saksa niin kuin muutkin pakotteisiin osallistuvat ovat aivan varmasti ymmärtäneet, ja jopa odottaneet, että Venäjä vastaa samalla mitalla.
On sitten myös toinen asia että mielestäni kaikki kauppa ja yhteistoiminta venäläisten kanssa tulisi kokonaan lopettaa kunnes vetäytyvät Ukrainasta.
Ilmoita asiaton viesti
”Ukrainan ja Venäjän välinen sota ei pitäisi kuulua Saksalle” – no niinhän se teidän Putininne sanoo.
Ilmoita asiaton viesti
Et ilmeisesti ymmärrä yhtään mitään. Saksa on tässä ollut ja on se joka pelaa Venäjän pussiin.
Saksa on se joka estää täydellisen Venäjän saarron EU:n suunnalta. Ja samalla myös mm. Kiinan ym. suunnalta.
Saksa estää sen koska saksalaisille Saksan etu lyhyellä tähtäimellä, lue: SDP:n hallituksessa olo, on se tärkein.
EU pystyisi kyllä sanomaan Kiinallekin aika paljon jos se haluaisi. EU taitaa olla Kiinan suurin vientimarkkina.
Saksan SDP tietää varsin hyvin että jos se lakkauttaa kaiken kaupan Venäjän kanssa ja alkaa tosissaan painostamaan Kiina niin SDP:n ja Stolzin tarina on ohi.
Olisi hyvin mielenkiintoista tietää tai edes jollain tasolla ymmärtää kuinka lakimies, (olet kai?), kaivelee tuollaisia ”teidän Putineita”?
Kertoo mielestäni siitä että propaganda on ainoa tarkoitus. Vai onko kyse siitä että sattuu kohdalleen?
Ilmoita asiaton viesti
Uniper kärsii Saksassa suurelta osin sen vuoksi, ettei hallitus ole suostunut julistamaan energiahätätilaa, joka sallisi Uniperille yksipuoliset hinnankorotukset.
Fortumin ja Suomen hallituksen terveiset Saksalla pitäisi olla, että Saksa tunnustaisi tosiasiat ja julistaisi täyden hätätilan. Mikään raharuiske ei riitä pitämään pystyssä yritystä, joka joutuu myymään 160 miljardilla kaasua vuodessa merkittävällä tappiolla.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Tämä case on jo aikaa sitten politisoitunut valtioiden väliseksi, ja nimenomaan Saksan toimien seurauksena.
Ilmoita asiaton viesti
Saksalaiset tunnetusti osaavat tämän homman eli pelata ns. omaan pussiin.
Ilmoita asiaton viesti
Saksalaiset pelaavat todennäköisesti myös suomalaisten pussiin eli pelastavat suomalaisomisteisen Uniperin muuten väistämättömältä konkurssilta. Siksi Orpon on turha saksalaisille räkyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Uniper tokko on kokonaan suomalaisessa omistuksessa. Fortumin osakkaat saavatkin ottaa takkiinsa noin tyhmästä toiminnasta. Tuo tarkoittaa sitä, että Uniper pitäisi päästää konkurssiin, jos Saksan poliittiset päättäjät eivät halua ottaa omaa energiapolitiikkaa omin käsiin/päätösvaltaan kokonaisuudessaan ja erottaa oman maan energiahallinta omaan yhtiöön.
Suomalaisten ei pitäisi joutua enää lisää maksumiehiksi, ei Fortumin osakkaina kuin veronmaksajat yleisimmin alenevien osinkotulojen johdosta.
Ilmoita asiaton viesti
Fortum omistaa 78%.Jättiläinen omistaa toisen jättiläisen.
Ilmoita asiaton viesti
Millä hinnalla! Onko se diskontattu ja kuinka pitkälle tulevaisuuteen?
Uniperin tappiot ovat sitä luokkaa, että mitkään laskelmat eivät tänään saa näyttämään uudelle pääomalle tuottoa. Ei aikaisemminkaan. Ainoa peruste on ollut pitkittää tilannetta, jotta Saksa tulee apuun. Esim. maksamalla tappiot ja silloin asiakkaat saisivat sovittuun hintaan.
Eli Fortum ei laita enää euroakaan Uniperiin. Jos Saksa haluaa estää konkurssin ja taata halvat hinnat, kun markkinahinnat ovat todella paljon korkeammat, niin siitä vaan.
Uniperin konkurssi kirpaisee Fortumin seikkailuna, mutta hyvän rahan heittäminen huonon perään on hölmöä. Uniper on sijoituskohteena tuhoutunut, ellei Saksa maksa laskua. Uniper teki voittoa vuodessa aikaisemmin 1 mrd euroa. Kokonaisuus on yksinkertaisesti katastrofi, jos edes pysyy pystyssä. Fortumille sijoituksen ainoa turva on valtioiden tuki.
Suomen pitää olla tuosta täysin ulkona!
Ilmoita asiaton viesti
Toki, mutta rahan kaataminen tappiolliseen liiketoimintaan ei ole ratkaisu. Saksan on muutettava lainsäädäntöään (kriisin statusta) niin, että liiketoiminta muuttuneissa olosuhteissa saadaan kannattavaksi. Tällöin raharuiskeitakaan ei tarvittaisi, ei Saksalta eikä Fortumilta.
Ilmoita asiaton viesti
Hätätilassa Bundesnetzagentur tulee määräämään kaasun jakelusta ja se koskisi koko alaa.Onko siihen edes edellytyksiä, jos NS1 antaa jatkossa saman määrän ,kuin viime viikolla.Maanantaina varastojen täyttöaste vielä kasvoi 0.09%
Ellei joku satu titämään niin maanantaina ja tiistain Gazprom toimitti kaasua Eurooppaan Ukrainan reittiä.
Ilmoita asiaton viesti
– Sipilän kepu/kokoomushallituksen olisi pitänyt kuulla hälytyskellojen soivan. Tämä hallitus pyrkii korjaamaan mitä korjattavissa on.
Ilmoita asiaton viesti
Miten niin tämä Marinin hallitus korjaa mitä korjattavissa on? Onhan omistajaohjausministeri Tuppurainen, joka nyt on Saksassa asian tiimoilta neuvottelemassa, sanonut selvästi ”Oma kansa ensin -ajattelu on vahingollista”. Siis suomalaisten ei pidä ajatella ettei saksalaisten energiakustannuksia pitäisi maksaa suomalaisten pusseista. Tuollainen asenne on vasta vahingollista toimintaa. Korjausta ei ole odotettavissa vaan suomalaiset veronmaksajat joutuvat jokseenkin varmasti maksamaan Fortumin (valtioenemmistöyhtiö) seikkailuista ”maltaita”. Muutoinhan suomalaisten edun ajaminen on vahingollista demareiden ja hallituksen mukaan, koska ovathan muut hallituspuolueet hyväksyneet ilman mutinoita Tuppuraisen ilmaisun. Myös hallituksen hyväksymät (kokoomuksen tukemana) eu-paketit ovat oiva osoitus siitä, ettei hallituksella ole tahtoa oman kansan puolustamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos Saksaa todella autetaan mitenkään Uniperin suhteen, niin Suomen pitää vastaavasti vaatia lopultakin Saksalta sotakorvaukset Lapin polttamisesta. Rahat suunnattava Lapin infrahankkeisiin. #emmeunohda #lappi #fortum #Uniper” – keskustan Mikko Kärnä Twitterissä.
Tällaisille päättömyyksille nauraa hörötetään Putinin kabinetissa. Hajota ja hallitse! Kysymys on todellisuudessa siitä, pelastaako Saksan valtio suomalaisomisteisen yrityksen vai ei.
Ilmoita asiaton viesti
Blogistin otsikko on provosoiva. Ja lyö Suomen etua pohtivan ihmisen epäisänmaallisuuden lipun alle.
– itse teksti on paremmin aseteltu kuin tuo otsikointi.
Tässä asiassa on mitä syvimmin kyseessä Suomen etu.
Taloussanomissa toimittaja Jan Hurri kirjoitti mielestäni tasapuolisesti ja asiallisesti tästä(kin) problematiikasta.
Suosittelen.
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008939858.html
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki ovat nyt ymmärtäneet koko Uniper-asian ihan väärin. Antaa Juha Sipilän kertoa, mistä tosiasiassa on kyse:
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/sipila-fortumin-uniper-kaupassa-ei-ole-ulko-ja-turvallisuuspoliittisia-ulottuvuuksia/6617974
[”Suomen valtion enemmistöomistama Fortum on ostamassa saksalaisen Uniper-yhtiön. Kaupan myötä Fortumin sidokset Venäjällä lisääntyisivät merkittävästi, mikä on herättänyt keskustelua kaupan mahdollisista ulko- ja turvallisuuspolittisista vaikutuksista.
– Tähän kauppaan ei liity ulko- ja turvallisuuspoliittisia ulottuvuuksia. Se lähtee ihan yhtiön omista tarpeista, ja yhtiön hallitus on katsonut tämän tarpeelliseksi, pääministeri Juha Sipilä sanoo Uutisextran haastattelussa.
Uniper on sijoittanut lähes miljardi euroa Venäjän Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeeseen. Muun muassa Ruotsi ja Tanska suhtautuvat putkihankkeeseen kriittisesti sen mahdollisten turvallisuuspoliittisten vaikutusten vuoksi, mutta Suomen virallinen suhtautuminen on toinen.
– Se on edelleen Suomelle puhtaasti ympäristö- ja talousvesienkäyttölupakysymys.
– Valtio ei ole missään tapauksessa osapuoli tuossa kaasuputkihankkeessa, eikä Suomi oikeastaan mitenkään, koska kaasuputki menee ihan muualle kuin Suomeen, Sipilä sanoo.”]
Ilmoita asiaton viesti
”Konkurssissa Fortum menettäisi Uniperiin sijoittamansa seitsemän miljardia euroa. Tosin Uniperin tiistain pörssikurssilla laskettuna omistuksen arvo oli enää 2,6 miljardia.”
Hesarin analyysin lähtökohta on, että Uniperin konkurssi on Saksan valtiolle ”täysin mahdoton.” Tästä en olisi niin varma, esimerkiksi Yhdysvaltain konkurssilainsäädäntö mahdollistaa luovatkin ratkaisut konkurssivelallisen toiminnan uudelleenjärjestämiseksi ja jatkamiseksi. Saksan konkurssilainsäädäntöä en tunne lainkaan.
https://www.hs.fi/talous/art-2000008942166.html?share=b7e5eba25dcad8cf461f623a225f1314
Ilmoita asiaton viesti
Konkurssia harkittaessa kannattaa huomioida myös Uniperin massiivinen tase 187 mrd. euroa (31.3.2022), josta johdannaisia on 104 mrd (vastaavaa) ja 115 mrd. (vastattavaa). Linkin sivu 29.
https://www.uniper.energy/sites/default/files/2022-05/2022-05-03_Q1_2022_Uniper_Quarterly_Statement_pro.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Todella hienoa pohdintaa ja mukava lukea tällaista järkiperäistä tekstiä muutamien tunnettujen Putinin trollien kammottavien sepustusten, joita täällä näkee koko ajan, jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi ehkä paras ratkaisu kaikille osapuolille, että Fortum möisi Uniperin osakkeensa Saksalle yhden euron kokonaishinnalla.
Ilmoita asiaton viesti
Aattelepa ite!
Fortumilla (=Suomen valtiolla) on Uniperin kautta näpeissään ylivoimainen valta kylmentää saksalaiset kodit sekä teollisuus!!! Kyllä noilla neuvotteluasetelmilla pitäisi saada aikaan Suomen kannalta aivan helvetin hyvä diili.
Ilmoita asiaton viesti
Suomesta tuskin löytyy sellaista hallitusta, joka uskaltaisi tuollaiseen leikkiin Saksan kanssa ryhtyä. Fortum joutunee kiltisti kirjaamaan massiiviset Uniper tappionsa.
Ilmoita asiaton viesti
”Denn wer besitzt, hat auch Verantwortung” – omistajalla on myös vastuu
https://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/uniper-russland-ukraine-gas-fortum-1.5619950
Ilmoita asiaton viesti