Oppositio haastaa riitaa Saksan kanssa – Putin taputtaa karvaisia käsiään

Valtionyhtiö Fortumin omistama energiayhtiö Uniper on joutunut vaikeuksiin, kun Venäjä ei enää toimita sille maakaasua järkevään hintaan. Tämä on osa Vladimir Putinin taloussotaa, jonka tavoitteena on heikentää Euroopan maita ja ajaa niitä toisiaan vastaan. Taustalla on Putinin hyökkäyssota Ukrainassa, joka uhkaa levitä Baltian maihin ja miksei läntiseen Eurooppaan ja Suomeenkin.

Uniperin ja Fortumin osakkeiden arvot ovat pörsseissä romahtaneet, Uniper tekee tappiota edit: kymmeniä miljoonia euroja päivässä. Tilanteeseen ei ole helppoa ratkaisua, mutta mitä tekevät  suomalaiset oppositiopuolueet? Syyttävät Saksaa aivan Putinin toiveiden mukaisesti, vaikka murheenkryyni Uniperin tosiaan omistaa epäsuorasti Suomen eikä Saksan valtio. Suomalaisten tyrimisestä tarjosi Saksalle ”laskua” myös Ilta-Sanomat eilisessä melko vähä-älyisessä pääkirjoituksessaan.

”Saksan johto on pistettävä koville,” vaati kokoomuksen  puheenjohtaja Petteri Orpo eilen SuomiAreenan puheenjohtajatentissä. Siinä ei olisi mitään järkeä eikä Suomen hallitus siihen kykenisi halutessaankaan. Saksan valtio saattaa huoltovarmuuden nimissä lyödä rahaa Uniperiin ja pelastaa siinä sivussa ainakin joksikin aikaa Fortumin typerän riskisijoituksen nollautumiselta, mutta sen se tekee vain, jos Suomen valtiolla ja Fortumilla on yhteistyökykyä. Saksan liittokansleri Olaf Scholz peräänkuuluttaa aivan oikein EU-mailta solidaarisuutta energiasodassa, joka saattaa olla täysimittaisen sodan esiaste.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen lähtee huomenna torstaina Saksaan ”neuvottelemaan,” mutta mitään vääntömomenttia ei hänellä noissa neuvotteluissa ole. Tavoitteiden tulee olla pitkällä tulevaisuudessa ja Suomen valtion tulee tukea toimivaa pitkän tähtäimen ratkaisua – ehkä myös rahallisesti.

Saksalaisten syyttely on kokoomukselta ja persuilta äärimmäisen typerää, etenkin kun ne ovat olleet itse tätä soppaa keittämässä viimeksi vuonna 2017.  Jos Suomi nyt asettuu vastahankaan ja vaarantaa jollain tasolla huoltovarmuuden saksalaisten kuluttajien ja teollisuuden kaasunsaannin osalta, voi tämä kostautua, jos Suomen oma huoltovarmuus sodan leviämisen tuloksena vaarantuu.

Vaatimukset pääministeri Sanna Marinin palaamiseksi lomalta Orpon, Riikka Purran ja Sari Essayahin tentattavaksi ovat jo sadismia, on hänkin lomansa ansainnut. Tämä kupru ei hetkeen vanhene, sitä ehtii selvitellä vielä muutaman viikon päästäkin. Marinilla on ilmeisesti lomallaankin keskusteluyhteys Scholziin, mikä on erinomainen asia.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/d92241f6-23a3-4829-a701-9664c5d651fa

+8
jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu