PAU:n pakettilajittelijat ja perustuslaki

Työtuomioistuimen presidentin virasta eläköitynyt Jorma Saloheimo katsoo Ylellä, että työnantajapuolella on rajaton oikeus kiisteltyyn työehtoshoppailuun. Yle siteeraa häntä seuraavasti:

”Työehtosopimuslain mukaan työpaikalla sovellettava työehtosopimus määräytyy sen mukaan, mihin työnantajaliittoon työnantaja kuuluu. Työntekijöiden liitolla ei ole siihen merkitystä.”

Saloheimon kanta ei voi olla Suomen oikeusjärjestyksessä vallitseva. Muuten päädymme Mikko Raatikaisen blogissani väläyttämään visioon, jossa kaikki Suomen duunarit ”siirretään” yhteen isoon Juhana Vartiaisen johtamaan ”ammattiliittoon,” jonka kanssa Jyri Häkämies sitten neuvottelee kuuden euron tuntipalkan. Jos haluaa lakkoilla, ammattiliitto järjestää sen työajan ulkopuolella.

Työntekijöiden liitolla on oltava ”merkitystä” toisin kuin Saloheimo katsoo, ei pelkästään työnantajaliiton jäsenyydellä. Postin pakettilajittelijat ovat liittyneet PAU:n jäseniksi juuri tällaisia tapauksia varten. Perustuslain 13 § 2 mom takaa työntekijöille ammatillisen yhdistysvapauden, jonka katsotaan sisältävän oikeuden myös työtaisteluun. Se on työntekijän oikeuksien kova ydin. Työnantajapuoli ei voi sitä yhdellä valeoikeustoimella sivuuttaa, kuten Postin pakettilajittelijoiden tapauksessa.

Pakettilajittelijoiden tapauksessa mitään ”liikkeenluovutusta” tai ”siirtoa” ei ole todellisuudessa tapahtunut. Heidän työnkuvansa ei ole muuttunut, he tekevät samoja töitä tosiasiallisesti saman työnantajan palveluksessa eli valtion hyväksi. Ehkä palkanmaksutili on muuttunut Posti Palvelut Oy:n tiliksi, ehkä ei. Posti Palvelut Oy on 100-prosenttisesti Posti Groupin  omistuksessa eli sekin on valtion 100-prosenttisesti omistama yhtiö.

Työnantajan manööverin ainoana tarkoituksena on ollut saada pakettilajittelijoidensa palkat ja työehdot romahtamaan tällä teknisellä kikkailulla. Se on valeoikeustoimi, johon on kunnianvastaista ja arvotonta vedota työntekijöiden vahingoksi. Pakettilajittelijoita edustavalla PAU:lla on oltava edelleen oikeus neuvotella näiden jäsentensä työehtosopimuksesta, muu olisi työmarkkinoiden sopimusjärjestelmän vastaista

Suomen perustuslakiprofessorit ja muut viisaat harvoin koskevat perustuslain takaamaan ammatilliseen yhdistymisvapauteen. Tämä johtuu siitä, että työntekijät ja perustuslaki mielletään historiallisesti eri puolilla oleviksi. Oikeusoppineet eivät näköjään vieläkään pääse irti siitä, että marraskuun 1917 suurlakosta jouduttiin nopeasti kevään 1918 kansalaissotaan ja anarkiaan. Nyt olisi aika päivittää näitä käsityksiä. Perustuslaki suojaa tänä päivänä myös pakettilajittelija Filip Djordjevicia, jonka johdolla osoitetaan tänään rauhanomaisesti mieltä kl 13 eduskunnan edustalla.

 

jounisnellman

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu