Persut pitävät perustuslakivaliokuntaa pellenään

”Drei berichtigende Worte des Gesetzgebers, und ganze Bibliotheken werden zu Makulatur.“ – Vain pari sanaa lainsäätäjältä, ja kokonaisista kirjastoista tulee roskapaperia. Tämän juridiikkaa koskevan ongelman ymmärsi Julius von Kirchmann jo vuonna 1848.

Suomalaisen juridiikan huippua edustaa eduskunnan perustuslakivaliokunta, joka antaa ylimmän tuomioistuimen tavoin päätöksenteon kannalta ratkaisevia juridisia lausuntoja maan tärkeimmistä kiistakysymyksistä. Valiokunnan jäsenten ei tarvitse olla juristeja, mutta lausunnoissa käytetään maan parasta ja pisimmälle lukenutta juridiikan asiantuntemusta.

Perustuslakivaliokunnan käsiteltäväksi on menossa myös kysymys kansanedustaja Juha Mäenpään asettamisesta syytteeseen, johon tarvitaan eduskunnan hyväksyntä 5/6 enemmistöllä. Professoreilta hankitaan lausuntoja perusoikeuksien tulkinnasta ja asiaa puidaan varmaankin ”puolueettomasti,” kuten entinen valiokunnan puheenjohtaja presidentti Niinistökin valiokunnan toimintaa kuvailee.

Tällä kertaa käsittely on kuitenkin vain silmänlumetta, koska eräs ”Gesetzgeber” – kansanedustaja Jussi Halla-aho – on ilmoittanut, että asia on jo päätetty valiokunnan ja eduskunnan puolesta. Hän ei aio sallia, että hänen puoluetoverinsa asetetaan syytteeseen, sanoo oikeustiede tai oikeuslaitos mitä tahansa. Professorit kynäilevät aivan turhaan, ja heidän oikeustieteellisistä lausunnoistaan tulee ”makulatuuria.”

Ei ihme, että Uuden Suomen haastattelemat lakiprofessorit Kimmo Nuotio ja Tuomas Ojanen ”pitävät ongelmallisena” kansanedustaja Halla-ahon temppua. Se on vahvinta vihapuhetta, jonka professorit sallivat itselleen. Tästäkin hyvästä persut ja heidän kaikkialla päivystävät trollinsa haukkuvat varmasti professorit kommunisteiksi ja maanpettureiksi.

Perustuslakivaliokunta oli läpi vuosikymmenten arvostettu instituutio siihen asti, kunnes Halla-ahon persut pääsivät Suomessa kunnolla vauhtiin. Valiokunnan alamäki alkoi jo muutama viikko sitten, kun persut aloittivat siellä muutaman myötäilijänsä tukemana poliittisen ajojahdin ulkoministeri Pekka Haavistoa vastaan. Kun Halla-aho mitätöi pian perustuslakivaliokunnan käsittelyn ja kannan Mäenpään tapauksessa, on valiokunnan arvovalta täysin menetetty.

Monet instituutiomme ja koko oikeusjärjestyksemme ovat hyökkäyksen kohteena kuten Puolassa ja Unkarissa. Kuten näemme, hyökkäys voi onnistua, vaikka sen takana ei olisi parlamentissa enemmistöä.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/niinisto-puolustaa-perustuslakivaliokuntaa-mtv-n-haastattelussa-en-sita-lahtisi-epailemaan/7699458#gs.us3755

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/tunteet-kuumenivat-perussuomalaisen-kansanedustajan-syyteasiasta-professorilta-kolme-huomiota-poikkeuksellisesta-tapauksesta/fbef60df-d70c-4834-a91f-6768e2d75694

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu