Posti kieroilee työehtosopimusneuvotteluissaan – pyrkii ohittamaan työntekijöidensä ammattiliiton

Posti neuvottelee parhaillaan uudesta työehtosopimuksesta työntekijöitään edustavan Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n kanssa. Kesken neuvottelujen työnantaja kuitenkin ilmoittaa, ettei PAU:n kannalla ole neuvotteluissa merkitystä. Sopimusosapuolena on Postin mukaan toinen ammattiliitto – siitä huolimatta, että neuvoteltavan sopimuksen kohteena olevat työntekijät ovat PAU:n jäseniä.

Posti ilmoittaa siirtäneensä työntekijöitä 1.9.2019 lukien toiseen yhtiöön – Posti Palvelut Oy:hyn, vaikka työ tehdään entiseen tapaan Postin tiloissa ja Postin hyväksi. Posti Palvelut Oy on epäilemättä valtion vähintään epäsuorasti 100 prosentin omistuksessa kuten koko muukin Posti-konserni. Työntekijöiden ”siirron” ja ”liikkeenluovutuksen” ainoa syy ja seuraus näyttää olevan palkkojen raju alentaminen ja työehtojen heikentäminen ”siirrettävien” työntekijöiden osalta.

Kysymyksessä on valeoikeustoimi, jonka peruste on asiaton ja johon on kunnianvastaista ja arvotonta vedota toisen osapuolen vahingoksi. PAU:n ohittaminen mahdollistaisi Postille velvollisuuksistaan luistamisen ”siirrettyjen” työntekijöiden osalta. Heitä on noin 700.

Tällaisen kikkailun salliminen on ollut työmarkkinajärjestelmän porsaanreikä, joka maan hallituksen tulee pikimmiten tukkia – jo Postin kiistaa ratkaistaessa.

Se, että työnantaja haluaa sopia asiat toisen suuremman ammattiliiton eli Teollisuusliiton kanssa omat työntekijänsä ohittaen on ennenkuulumatonta. Teollisuusliiton suuret ay-pamput eivät saa tässä vetää välistä, vaan heidän on pakotettava Posti neuvottelemaan PAU:n kanssa. Ay-liikkeen ainoa käyttövoima on solidaarisuus, ja tässä kiistassa se on todellakin koetuksella.

PAU taistelee olemassaolostaan eikä ole muista liitoista tulevien tuenilmaisujen perusteella yksin. Lakkosyksystä on näillä näkymin tulossa todella kuuma.

jounisnellman

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. Urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu