Presidentti Niinistö paalutti Suomen harmaalle alueelle

Etusivun uutinen Venäjällä oli pari päivää sitten se, ettei Suomen presidentti Sauli Niinistö tue lännen Venäjä-pakotteiden jatkamista. Näin asia esitettiin Venäjän TV ykkösen uutisissa ja monissa muissa Venäjän valtamedioissa. Niinistö otti kantaa pakotteisiin Ukrainan vierailullaan, tavallaan vastauksena Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyn vetoomukseen läntisille liittolaisilleen pitää pakotteet vähintään entisellään.

Ilta-Sanomien Kiovassa mukana ollut toimittaja Arja Paananen väittää, että kysymyksessä on Venäjän syöttämä valeuutinen. Netistä löytyy kuitenkin Youtube-klippi, josta ilmenee, mitä Niinistö oikeasti sanoi. Katsokaa itse kohdasta 12.30 eteenpäin. Tulkintani siitä on sama, jota Paananen pitää jutussaan Venäjän syöttämänä valeuutisena: ”Venäjää vastaan säädetyt talouspakotteet ovat osoittautuneet täysin tehottomiksi. Ne eivät ole romuttaneet Venäjän taloutta eivätkä muuttaneet Moskovan politiikkaa, joten pakotteiden jatkamisen sijaan Euroopan on nyt siirryttävä dialogiin Venäjän kanssa.”

Tulkinta voi osittain johtua myös Niinistön vähemmän täydellisestä englannin kielen taidosta. Niinistö haeskelee sanoja ja ajautuu käsittämättömään pohdiskeluun, jonka ainoa ymmärrettävä kohta on se, että asiat eivät ole Venäjän kanssa ”black and white.” Kun laittaa tuon sekavan ja koukeroisen lausunnon yhteyksiinsä, hän itse asiassa neuvoo presidentti Zelenskyä sopimaan asiat Venäjän kanssa ilman läntisten liittolaisten tukea.

Kun Niinistö väittää vielä samaan syssyyn ”Brysselin” menettäneen vaikutusvaltansa maailmanpolitiikassa viime vuosina ja ”Moskovan” säilyttäneen sen, on viesti Ukrainalle jokseenkin tyly. EU:lta ja Suomelta ei ole tiedossa tukea Ukrainan ja Venäjän välisen kiistan sopimiseen.

Kun asiat eivät ole mustia tai valkoisia, ollaan harmaalla alueella. Tässä harmaudessa meidän pitäisi olla iloisia siitäkin, että Venäjä päästi menemään ukrainalaiset merimiehet, jotka se kaappasi laittomasti Mustalla merellä viime syksynä.

Paananen väittää toisessa Ilta-Sanomien jutussa, että Niinistön Ukrainan vierailuun liittyy toinenkin valeuutinen. Monet mediat väittävät Suomen ja Ukrainan sopineen vierailun yhteydessä sotilaallisen yhteistyön kehittämisestä, mutta Niinistö itse ei tiedä asiasta mitään. Ei tainnut mennä Ukrainan reissu suositun presidenttimme kannalta ihan putkeen.

jounisnellman

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. Urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu