Ruotsi hylkää kurdijärjestöt – riittääkö tämä Erdoganille Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifiointiin?

Ruotsin uusi hallitus ilmoittaa ottavansa etäisyyttä kurdiarmeija YPG:stä ja sen poliittisesta siivestä PYD:stä, joita Ruotsi yhdessä Yhdysvaltojen ja muiden länsimaiden kanssa on vuosikausia tukenut taistelussa ISIS-terroristijärjestöä vastaan. Ulkoministeri Tobias Billström sanoi tänään Ekot-radio-ohjelmassa, että nämä kurdijärjestöt ovat nyt Ruotsin hallituksen silmissä ”epäilyttäviä.”

Ilmoituksen julkilausuttu tarkoitus on Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemusten edistäminen. Pääministeri Ulf Kristersson on menossa ensi tiistaina Turkkiin tapaamaan Turkin presidentti Tayyip Erdogania, joka on vaatinut Suomea ja Ruotsia ryhtymään toimiin kurdeja vastaan ehtona Nato-jäsenyyshakemusten ratifioinnille.

Kun Suomi ja Ruotsi neuvottelevat Nato-jäsenyyksistä Turkin kanssa yhdessä, nyt Suomenkin hallituksessakin joudutaan miettimään sitä, pitäisikö Suomen tehdä jonkinlainen vastaava myönnytys kurdien suhteen. Billström korosti Ekotille, että Suomi ja Ruotsi neuvottelevat yhtenä könttänä, ”som en entitet.”

Maltillista kokoomusta edustava Kristersson tunnetaan lupsakkaana jeesmiehenä, joka antoi hallitusneuvotteluissa maan johdon käytännössä populistipuolue Ruotsidemokraattien käsiin. Saa nähdä, toimiiko läpinäkyvä mielistely Erdoganiin. Autoritaarisiin johtajiin se ei yleensä toimi, kuten olemme Vladimir Putinin kohdalla saaneet huomata – se yleensä innostaa heitä kiristämään lisää myönnytyksiä.

Billströmin ilmoituksen ajankohta on kummallinen. Kun Erdoganiin halutaan vaikuttaa, ilmoitus – jos se oli tarpeellinen – olisi pitänyt tehdä Kristerssonin Turkin vierailun päätteeksi eikä sen alla – silloin Erdogan olisi voinut ottaa siitä kunnian. Nyt tämä politiikan täyskäännös näyttää siltä, mitä se onkin: Erdoganin edessä nöyrtymistä.

Turkki ilmoitti eilen illalla, että Suomelta ja Ruotsilta vaaditaan konkreettisia ”toimenpiteitä” ennen kuin Turkki hyväksyy niiden Nato-jäsenyydet. Erdoganin eilen Turkissa tavannut Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ei siis onnistunut pehmittämään Erdogania ratifiointien kannalle heidän medialta suljetussa tapaamisessaan. Vähän tuntuu siltä, ettei Kristerssonin tiistainen vierailukaan tätä ongelmaa vähään aikaan ratkaise.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/0QVlBo/regeringen-tar-avstand-till-kurdiska-miliser

https://www.france24.com/en/europe/20221104-turkey-warns-finland-sweden-must-take-steps-before-joining-nato

 

0
jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu