Ruotsin oikeisto ottaa yliopistot poliittiseen ohjaukseen
Katsoin juuri Sveriges Televisionista sikäläisen opetusministerin Mats Perssonin haastattelun, joka olisi voinut olla jostain parodiaohjelmasta. Mutta valitettavasti ei ollut. Persson vahvisti, että Ruotsin hallitus aikoo ottaa tarkempaan valvontaan yliopistojen ja korkeakoulujen hallitusten nimitysprosessin ja lyhentää hallitusten jäsenten seuraavat toimikaudet kolmesta vuodesta seitsemääntoista kuukauteen. Kun oikeistohallitus on saanut luottohenkilönsä oppilaitoksiin, voidaan toimikausia kuulemma taas pidentää.
Liberaalipuoluetta edustava Persson perusteli hallituksen päätöstä eurooppalaisella sodalla ja sillä, että yliopistot tarvitsevat ”turvallisuuspolitiikan asiantuntemusta.” Hän mainitsi tapauksen, jossa Kiina oli ”soluttanut” jonkun luennoitsijan ruotsalaiseen yliopistoon. ”Olemme olleet naiiveja ja nyt muutamme politiikkaa,” sanoo Persson. Ei tosiaan tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa. Mitä tällä oikeasti haetaan?Valvovatko ruotsalaista koulutusta ja tutkimusta nyt lähietäisyydeltä turvallisuuspoliisi Säpon agentit?
Persson vannoi haastattelussa pariin otteeseen, etteivät hallituksen tukipuolueena toimivat Ruotsidemokraatit olleet tätä päätöstä valmistelemassa. No eivätpä tietenkään, vaikka minä tietysti näen tämän takana Ruotsin persujen karvaiset kädet. Oikeistopopulistit kaikkialla unelmoivat akateemisen vapauden kaventamisesta ja esimerkiksi Unkarissa ovat siinä onnistuneetkin. Tällä he kokevat vastustavansa Sorosta ja kommunismia, onhan jo opiskelu sinänsä oikeistopopulistin silmissä epäilyttävää.
Päätös tuli oppilaitoksille vain muutaman päivän varoitusajalla. Parku akateemisessa maailmassa on suuri, mutta minkäs teet, kun päätös on jo tullut voimaan vapunpäivänä.
Voi olla, että hallitustunnustelijat Säätytalolla ilahtuvat tästä päänavauksesta. Juha Sipilä ei ole ainoa, joka on aina halunnut ”kaiken maailman dosentit” kuriin myös Suomessa. Itse asiassa kaduttaa, että annan koko ajan tulevalle oikeistohallitukselle ideoita. Suomen medioilta tämä näyttää menneen täysin ohi.
https://www.dn.se/sverige/oro-pa-universiteten-regeringen-anklagas-for-politisk-styrning/
Okei, Suomessa yliopistojen kaappaus ei olisikaan niin helppoa:
”Perustuslaissa sanotaan, että yliopistoilla on itsehallinto. Tarkemmin yliopistojen itsehallinnosta säädetään yliopistolaissa. Yliopistoilla on itsehallinnollinen asema osittain siitä syystä, että siten taataan niiden riippumattomuus valtioon nähden.” (Minilex)
https://www.minilex.fi/a/yliopistoille-on-perustuslaissa-my%C3%B6nnetty-itsehallinto
Ilmoita asiaton viesti
Näin.
Pääasia että laaditaan laki joka sanoo että yliopoistoilla on itsehallinto. Näinhän asia toimii.
Varsinsinkin sosialistisissa ihanneyhteiskunnissa.
Meilläkin tuo itsehallinto on jo kauan sitten sitten sosialistipuolueiden puoluetoimistoille.
Ilmoita asiaton viesti
”Meilläkin tuo itsehallinto on jo kauan sitten sitten sosialistipuolueiden puoluetoimistoille.”
Mitä tarkoitat?
Ilmoita asiaton viesti
Sitä että yliopistoja on jo kauan hallittu mainittujen puoluetoimistojen toimesta.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen yliopistot ovat niin vasemmistolaisten hallinnassa, että ”hallitus aikoo ottaa tarkempaan valvontaan yliopistojen ja korkeakoulujen hallitusten nimitysprosessin ja lyhentää hallitusten jäsenten seuraavat toimikaudet kolmesta vuodesta seitsemääntoista kuukauteen” ei tekisi pahaa täälläkään.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko opiskellut yliopistossa? Vai mihin perustuu väitteesi
Ilmoita asiaton viesti
Opiskelua ei tarvita tämän huomaamiseen
Ilmoita asiaton viesti
”Tietämättömyys on voimaa!”
Ilmoita asiaton viesti
Yliopistomaailma on ollut keskeinen tantere sille kulttuurivallankumoukselle, jonka lämpenemiseen ollaan sammakon tavoin totuttu vettä vähitellen kuumennettaessa, niin että monet ihan aidosti kysyvät, mikä vallankumous!
The main methods used by marxist in the west, Bezmenov explains, were the young, get them interested in sex,
– kyllä, älä pillastu, juuri tässä kohtaa rrreagoivat varmasti kaikki pöyristyksellä ja aivan Kremlin toiveen mukaan.
Ja Bezmentov jatkaa, ”and take them away from religion.”
Subvertiolle varattiin todella pitkä vaikutusaika Amerikassa-
KGB:n propagandisti Juri Bezmenov eli Tomas Schuman, joka työskenteli Novosti-nimiselle lehdistötoimistolle, väitti 1983, että länsimaat olivat vähitellen alistumassa marxilaisuuteen ”ideologisen kumouksellisuuden” menetelmin, joka oli KGB:n Amerikkaa vastaan käyttämä sodankäynnin muoto.
Vaikka Amerikka torjui tiukasti kylmänsodan-aikaisen neuvosto-kommunismin, suurimmassa osassa sen yliopistoista kulki massiivinen marxilais-Leninistin indoktrinaation pohjavirta. Erityisesti tämä koski kasvatuksen ja tiedotusopin opetusta ja kulttuur-iinstituutioita Lännessä halki 1960 ja -70 lukujen.
Ilmoita asiaton viesti
Kerrohan ihmeessä lisää mihin perustuu huomiosi
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa sulla ainoa peruste Trumppilainen vainoharhaisuus
Ilmoita asiaton viesti
Jos sulle Jaska kelpaa sama kommentti kuin Snellmanille, palaa pari askelta taaksepäin.
Ilmoita asiaton viesti
Tottakai olen tietoinen, että N-liiton alkuajoista lähtien vallankumousta tuettiin eri taidemuodoilla. Muistan hyvin 1970-luvulla taistolaisten esiinmarssin, silloin pääluottamusmies ja sain tapella työnantajien ja taiston porukan kanssa. Mutta ne yliopiston opettajat ovat nurmen alla.
Nyt eläkepäivillä opiskelen historiaa helsingin yliopistolla ja kyllä opetus on neutraalia.
Ilmoita asiaton viesti
Mistäs tiedät, että se on normaalia?
Ilmoita asiaton viesti
Koitahan vääristellä 30-vuotis sotaa
Ilmoita asiaton viesti
Snellmanille ei tule mieleen että jos yliopistojen kaappaus on niin helppoa, sossut on kaapanneet ne jo kauan aikaa sitten. Kenties on ajankohtaista tehdä vastakaappaus.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsin sossut ovat hallinnet sikäläisiä yliopistoja jo 100 vuotta….
Ilmoita asiaton viesti
Niin ovat, tai ehkä eivät niin pitkään aivan.
Ruotsalainen ymmärsi 1900-luvun alkupuolella, silloin kun täällä nosteltiin punaisia lyhtyjä, että sosialismi ei ole oikea tie yhteiskunnalle. Kanslasiet saivat säilyttää vapautensa ja talous toimia täysin markkinatalouden ehdoilla.
Kunnes aikanaan tuli erä varsibn varakkaan perheen nuorimies joka siirsi yhteiskunnan suuntaa rajusti Moskovaan päin.
Tämä hekka, arrogantti paskiainen, oli nimeltään Olof Palme. Jotkut taisivat ylpeillä että ko. herralla oli jopa suomalaisia sukujuuriakin.
Ruotsi, Palmeen johdolla, hankki lähes täydellisen pesäeron Länteen.
Ilmoita asiaton viesti
”Hankki lähes täydellisen pesäeron länteen” Täyttä tuubaa Jocke, Palme, tiukasta retoriikasta mm. Vietnamin sotaa kohtaan huolehti kuitenkin siitä, että Ruotsin suhteet Yhdysvaltoihin olivat hyvät ja pysyivät kunnossa. Palmesta ja hänen politiikastaan on olemassa paljon kirjallisuutta, minullakin useita kirjahyllyssäni, Palme ei ollut Moskova-mielinen kommunismista puhumattakaan.
Ilmoita asiaton viesti
USA kutsui Tukholman suurlähettiläänsä kotiin Palmen esitettyä rajua kritiikkiä maata kohtaan vuonna 1969 ja USA:n diplomaattisuhteet Ruotsin kanssa palautuivat normaaleiksi vasta vuonna 1974.
P.S. Niitä kirjahyllyssä olevia kirjoja kannattaa myös lukea.
Ilmoita asiaton viesti
Itse asiassa suhteet katkesivat ”lopullisesti” vasta 1972 tästä puheesta:
https://www.youtube.com/watch?v=vGm4es5rJnQ
Ilmoita asiaton viesti
Kuikka, onneksi laitoit lopullisesti ” ” merkkeihin sillä mitään lopullista välirikkoa ei tullut ja oliko tuo ”Hanoi” puhe asiaton, eipä tainnut olla.
Ilmoita asiaton viesti
Enemmän kuin normaaleiksi.Esim Kissingerin ja Palmen välille syntyi niissä olosuhteissa poikkeuksellinen ystävyyssuhde.
Ilmoita asiaton viesti
Luettu on, kiitos kysymästä ja hyvä kysymys on se, mitä tarkoitetaan ”normaalilla” suhteella. USA:n poliittinen johto sai krittikä Vietnamin sodasta niin maan sisältä kuin ulkoa, ei Palme ollut ainoa länsimainen päämies joka tuomitsi Vietnamin pommitukset.
Ilmoita asiaton viesti
Palmella olisi ollut avaimet Ruotsin opiskelijaliikkeen näkökulman laajentamiseen meidän itärajamme takana tapahtuvaan kauheaan todellisuuteen. Sen sijaan että tuki heitä silmien sulkemisessa ja Maon kulttuurivallankumouksen glorifioinnissa.
Ilmoita asiaton viesti
En halua sinusta hirveästi tietää.
Olin noihin aikoihin aktiivinen sosiaalidemokraatti Ruotsissa.
Seurasin päivän politiikkaa sekä lehdistöstä, SVT:ä että Sveriges Radiosta.
Asuin, elin tein töitä ja elätin itseni omalla työlläni.
Lisäänb vielä että luin, kirjoitin, ymmärsin ja puhuin ruotsia josta paikalliset sanoivat että ei välttämättä edes huomaa että olen suomalainen.
Kun vertaan siihen mitä nykyinen ja tuonaikainen suomalainen media kirjoitti Ruotsista ja tapahtumista siellä niin se oli ja on aika vähäistä jos poisluetaan Slussenille harhautuneet.
Jos sinun kokemuksesi on sdp:n kirjat Palmesta ja metalklihommat Paimiossa niin uskon tietäväni Ruotsin asioista tuolta ajalta ainakin jonkin verran enemmä kuin sinä.
Sinun tietosi ovat SDP:n propagandaa, ei muuta.
Olen jopa henkilökohtaisesti tavannut Olof Palmen. Pieni, arrogantti hyvin älykäs mies.
Olof Palme oli sosialisti viimeisen päälle. Moskovamielisyydestä en tiedä. Loppupelissä kaikki sosialistit ovat samaa porukkaa. Kunhan keskenään riitelevät kuka pääsee valtaan. Ihan alkaen bolsevikeista ja menshevikeistä.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt et yhtäkkiä moskovamielisyydestä tiedäkään, vaikka vain muutamaa rivia ylempänä olit niin varma siitä, että nuorimies ”siirsi yhteiskunnan suuntaa rajusti Moskovaan päin”.
Ilmeisesti olet vihainen itsellesi, kun kuuluit nuorempana ja fiksumpana demareihin.
Ilmoita asiaton viesti
Rantasen kommentti taas kerran persujen vakiokamaa, joka on opittu Pekka Siitoin kesäleireillä ja HA blogisivustolla.
Ilmoita asiaton viesti
Kas kun et ota mukaan oppisi-isääsi Isä-aurinkoista.
Ilmoita asiaton viesti
Näköjään osuin napakymppiin
Ilmoita asiaton viesti
Ovatkohan nämä rantaset sitä mieltä, että Vietnamin sotaa vastustanut amerikkalaisten enemmistö hankki ”lähes täydellisen pesäeron Länteen”.
Yhdysvaltain hallitus oli lähellä hankkia pesäeron Länteen, mutta demokratia toimi sen verran, että Nixon pakotettiin eroamaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Nämä rantaset” tietävät varsin hyvin Vietnamin sodan historian.
Vietnamin sota päättyi amerikkalaisten kotisohvilla kun kansalaiset eivät enää hyväksyneet sellaista menoa.
Nixonie ei kai erotettu Vietnamin sodan takia.
”toimittaja” Vuorelalle tiedoksi että Nixonia ei erotettu vietnamin sodan takia. Nixon erotettiin Watergate-skandaalin takia 1974.
Sitä ennen, 1973, hän sai aikaan rauhan Vietnamissa siltä osin että amerikkalaiset vetäytyivät.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse oli ääliömäisestä, todellisuuteen nähden jokseenkin päinvastaisesta väitteestäsi, jonka mukaan Palme käänsi ”yhteiskunnan suuntaa rajusti Moskovaan päin” ja teki ”lähes täydellisen pesäeron Länteen”.
Olof Palmen suhteet amerikkalaiseen vasemmistoliberalismiin ja tiedustelutahoihin perustuivat hänen opiskeluaikoihinsa.
Yhdysvaltain ja Ruotsin diplomaattisuhteet normalisoituivat ja Vietnamin rauhaa puuhaillut Kissinger pysyi ulkoministerinä, kun Nixon oli saanut kenkää.
Ilmoita asiaton viesti
Älä lässytä ”toimittaja” Vuorela.
Missä väitin että Palme käänsi Ruotsin yhteiskunnan ”suuntaa oikein rajusti Moskovaan päin”? Puhut soopaa eli sosialistista propagandaa suoraan valehtelemalla.
Niin, Palme hankki suhteita amerikkalaiseen vasemmistoon opiskeluaikoinaan USA. Kuinka se liittyy asiaan?
Tottakai jokainen sivistynyt maa palauttaa suhteet normaaleiksi.
Henry Kissinger oli neuvottelemassa rauhaa Vietnamiin ja hänelle myönnettiin siitä Nobelin rauhanpalkinto 1773.
Mitä Palmen virheisiin tulee niin suurimpia niistä oli juuri se jota vasemmisto meillä ja EU:a vetää. Yhteiskunnista tehdään keskusjohtoisia, puoluebyrokraattien johtamia holhouslaitoksia.
Ilmoita asiaton viesti
Et osaa lukea omaa kommenttiasi?
Kopioin tähän kokonaan oman kommenttisi tältä aamulta kello 7.17:
[Niin ovat, tai ehkä eivät niin pitkään aivan.
Ruotsalainen ymmärsi 1900-luvun alkupuolella, silloin kun täällä nosteltiin punaisia lyhtyjä, että sosialismi ei ole oikea tie yhteiskunnalle. Kanslasiet saivat säilyttää vapautensa ja talous toimia täysin markkinatalouden ehdoilla.
Kunnes aikanaan tuli erä varsibn varakkaan perheen nuorimies joka siirsi yhteiskunnan suuntaa rajusti Moskovaan päin.
Tämä hekka, arrogantti paskiainen, oli nimeltään Olof Palme. Jotkut taisivat ylpeillä että ko. herralla oli jopa suomalaisia sukujuuriakin.
Ruotsi, Palmeen johdolla, hankki lähes täydellisen pesäeron Länteen.]
Siinä, kommentissasi #3890703, väitit, että arrogantti paskiainen Olof Palme siirsi yhteiskunnan suuntaa rajusti Moskovaan päin. Nyt on myöhäistä muuttaa kommenttiasi, kun ehdin kopioida sen ja kaikki täällä ovat lukeneet sitä jo 13 tuntia.
Ilmoita asiaton viesti
”Siirsi suuntaa rajusti Moskovaan päin”. Ei suinkaan ”Moskovanmieliseksi”. Opettele lukemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Palmen ”virheistä” mainittakoon, että hänen hallituksensa teki Ruotsin parlamentista yksikamarisen vuonna 1971 ja poisti kuninkaan hallituksen istunnoista vuonna 1975.
Jos ”keskusjohtoisuudella” tarkoitetaan parlamentaarista demokratiaa, olet oikeassa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos olet tuota mieltä niin ole.
Monarkia on tarpeeton instituutio ollut hyvin pitkään.
Jostain syystä vasemmisto ei ole halunnut poistaa sitä Ruotsista. Eikä ole koskaan edes ajanut monarkian poistamista.
Keskusjohtoisuudella ei todellakaan tarkoiteta parlamentaarista demokratiaa vaan täysin päinvastaista.
Teille punaisille asia on tietenkin niin kuin sanot. Et vain kehtaa myöntää, koska ei ole ”mediaseksikästä”, todellista puoluekantaasi.
Ilmoita asiaton viesti
Viimeisen virkkeen arvelusi saattaisi olla hieman hämmentävää Puheenvuoron lukutaitoisille.
Vuodesta 1975 lähtien olen äänestänyt sosiaalidemokraatteja:
eduskuntavaaleissa 13 kertaa
kuntavaaleissa 12 kertaa
presidentinvaaleissa 10 kertaa
eurovaaleissa 6 kertaa
aluevaaleissa 1 kerran
Viimeksi äänestämäni henkilöt ovat Jyrki Liikka ja Johanna Loukaskorpi.
Ilmoita asiaton viesti
Entä jos on sitä tarvittavaa realismia, ja relevanttia ajanmukaiseloa. Viivästymismaksu… onko sellaista näissä?
Ilmoita asiaton viesti
Minulle sattuu olemaan tuttu tuo Ruotsin yliopistojen tilanne. Se on jo vuosikymmeniä vaatinut kurssin oikaisua. Vasemmistolaiset ääriryhmät ovat pesiytyneet niiden hallintoon ja opettajakuntaan sekä oppikirjoihin. He ovat vääristäneet opetuksen neutraaliutta ja tehneet siitä poliittisen aivopesun ohjelman.
Meillähän on sama tilanne Suomessa.
Kaikki tämä on puettu akateemisen vapauden kaapuun, mistä ei ole kyse lainkaan. Lisäksi tällä on tuettu massiivista nollatutkimusta mm sosiaali”tieteiden” alueella ja maksettu palkkoja sekä määrärahoja turhanpäiväisen tutkimuksen tekijöille.
Ilmoita asiaton viesti
Unkarissa taas vasemmisto pesiytyi erityisesti Unkarin Akatemiaan, siksi siitä tehtiin loppu.
Ilmoita asiaton viesti
Unkarin Akatemian Orban kaappasi, ja teki lain jolla hän hallitsee sitä. Unkari on täysin diktatuuri valtio tänään
Ilmoita asiaton viesti
Kun tunnetaan neuvostohistoria, on eri asia sanoa tuo kuin jos sitä ei tunnettaisi.
Huom ajankohta. Kommunismi ei suinkaan loppunut seinään 1990 Unkarissa, se loppui vasta, kun sitä vastaan todella noustiin siellä, missä sen sudenpesät sijaitsivat.
” And since the collapse of communism,
leftist media,
leftist institutes,
and leftist experts have dominated the public square.”
Yleinen käsitys oli, että se on vain luonnollista, että he ovat ne älyköt, jotka johtavat maata. He käyttivät sosiaalitieteiden kieltä, näennäisesti neutraalia akateemista jargonia.
Sitten tuli Orban, joka alkoi riisua kieltä politiikasta, puhuen kansan kanssa kollegiaalisesti.
https://www.hungarianconservative.com/articles/opinion/leftist_label_pseudoscience_conservative_institutions_academia_competition_network/
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän aatukin käyskenteli ihmisten keskuudessa, kun oli laittanut demarit, sosialistit ja kommarit joko nurmen alle tahi vankilaan.
Ilmoita asiaton viesti
Yliopiston itsehallinto on Suomessa ollut hieno asia. On mahdollistanut asioita joita ei muuten olisi ollut poliittisessa ilmapiirissä ollut mahdollista tehdä.
Helsingin yliopisto nimitti Risto Rytin toukokuussa 1956 valtiotieteellisen tiedekunnan kunniatohtoriksi aikana jolloin virallinen Suomi vaikeni hänestä täysin. Ryti oli tuolloin, muutamaa kuukautta ennen kuolemaansa jo niin sairas ettei itse voinut osallistua juhlaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kun nyt ensin pääsisi yli Ruotsin vaalituloksesta ja varsinkin siitä, miten hallitus siellä suhmuroitiin kasaan 😟
Ilmoita asiaton viesti