Ruotsin oikeisto ottaa yliopistot poliittiseen ohjaukseen

Katsoin juuri Sveriges Televisionista sikäläisen opetusministerin Mats Perssonin haastattelun, joka olisi voinut olla jostain parodiaohjelmasta. Mutta valitettavasti ei ollut. Persson vahvisti, että Ruotsin hallitus aikoo ottaa tarkempaan valvontaan yliopistojen ja korkeakoulujen hallitusten nimitysprosessin ja lyhentää hallitusten jäsenten seuraavat toimikaudet kolmesta vuodesta seitsemääntoista kuukauteen. Kun oikeistohallitus on saanut luottohenkilönsä oppilaitoksiin, voidaan toimikausia kuulemma taas pidentää.

Liberaalipuoluetta edustava Persson perusteli hallituksen päätöstä eurooppalaisella sodalla ja sillä, että yliopistot tarvitsevat ”turvallisuuspolitiikan asiantuntemusta.” Hän mainitsi tapauksen, jossa Kiina oli ”soluttanut” jonkun luennoitsijan ruotsalaiseen yliopistoon. ”Olemme olleet naiiveja ja nyt muutamme politiikkaa,” sanoo Persson. Ei tosiaan tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa. Mitä tällä oikeasti haetaan?Valvovatko ruotsalaista koulutusta ja tutkimusta nyt lähietäisyydeltä turvallisuuspoliisi Säpon agentit?

Persson vannoi haastattelussa pariin otteeseen, etteivät hallituksen tukipuolueena toimivat Ruotsidemokraatit olleet tätä päätöstä valmistelemassa. No eivätpä tietenkään, vaikka minä tietysti näen tämän takana Ruotsin persujen karvaiset kädet. Oikeistopopulistit kaikkialla unelmoivat akateemisen vapauden kaventamisesta ja esimerkiksi Unkarissa ovat siinä onnistuneetkin. Tällä he kokevat vastustavansa Sorosta ja kommunismia, onhan jo opiskelu sinänsä oikeistopopulistin silmissä epäilyttävää.

Päätös tuli oppilaitoksille vain muutaman päivän varoitusajalla. Parku akateemisessa maailmassa on suuri, mutta minkäs teet, kun päätös on jo tullut voimaan vapunpäivänä.

Voi olla, että hallitustunnustelijat Säätytalolla ilahtuvat tästä päänavauksesta. Juha Sipilä ei ole ainoa, joka on aina halunnut ”kaiken maailman dosentit” kuriin myös Suomessa. Itse asiassa kaduttaa, että annan koko ajan tulevalle oikeistohallitukselle ideoita. Suomen medioilta tämä näyttää menneen täysin ohi.

https://www.dn.se/sverige/oro-pa-universiteten-regeringen-anklagas-for-politisk-styrning/

https://www.hig.se/Ext/Sv/Arkiv/Externa-nyheter/2023-05-02-Rektor-kritisk-till-detaljstyrning-av-styrelser.html

jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu