Saksa: ”Niin kauan kaivattu” fiskaaliunioni on tulossa – elpymisrahasto vain välivaihe

Saksan valtionvarainministeri Olaf Scholz piti helmikuun alussa tulenpalavan puheen eurooppalaisen integraation kiihdyttämiseksi Europe 2021-konferenssissa. Se on julkaistu ministeriön sivuilla, mutta en nopealla googlettamisella huomannut, että mikään suomenkielinen media olisi sitä noteerannut. Näin Scholz omana käännöksenäni:

Meillä on lisäksi ollut rohkeutta ottaa laadullisesti uusi askel – joka on verrattavissa eurooppalaisen valuuttajärjestelmän perustamiseen aikanaan Helmut Schmidtin ja Valery Giscard d´Estaingin toimesta. Se oli euron perusta.

Eurooppa on ottanut riskin Euroopan takia: Eurooppalainen elvytysohjelma on solidaarisuuden osoitus, joka ei ainoastaan kerää kiitosta maailmalla, vaan saa tukea laajoilta enemmistöiltä kaikkialla Euroopassa. Ensimmäistä kertaa on tarkoitus, että Euroopan Unioni voi ottaa suurempia lainoja.

Lyhyellä tähtäimellä toimenpiteemme tasapainottavat taloustilanteen kaikissa Euroopan maissa. Ne edistävät myös talouden elpymistä, jotta Euroopan kansantalous voi tulla vahvempana kriisistä ulos.

Ja pitkällä tähtäimellä ne ovat alku Euroopan fiskaaliselle itsenäisyydelle. EU maksaa elpymisvälineellä otetut velat suunnitelman mukaan takaisin. Jotta se voisi tehdä tämän, tarvitsee se omia tuloja. Tällä tiellä jatkamme vakaasti eteenpäin. Se johtaa niin kauan kaivattuun fiskaaliunioniin. Se on Euroopan ”Hamiltonian Moment.”

Ei ole kysymys vain kriisin torjumisesta, vaan Euroopan vahvistamisesta tulevaisuutta varten. Siksi aloitamme investoinnit, jotka ovat 2020-lukua varten ratkaisevia. Elpymisrahaston varat käytetään näiden investointien rahoittamiseen. Erityisesti kansantalouksiemme digitaaliseen ja ekologiseen rakennemuutokseen. Myös se on uutta.”

Scholz sanoi jo viime syksynä, ettei elpymisrahasto ole mikään ”yhden päivän kärpänen” vaan pohja pysyvälle järjestelylle.

https://www.bundesfinanzministerium.de/Content/DE/Reden/2021/2021-02-02-rede-scholz-europe-2021.html

 

jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu