Suomen jalkapallomenestys surun päivä persuille

Jalkapalloperheessä on tehty vuosikymmeniä töitä rasismia vastaan. Tämä tarkoittaa sitä, että persujen rasistisilla asenteilla ei tänä päivänä pääse kentälle eikä edes katsomoon. Viimeksi tämä nähtiin Bulgaria-Englanti-maaottelussa, jossa ottelu keskeytettiin yleisön rasististen huutelujen vuoksi. Englannin tummaihoiset pelaajat pyörittivät bulgarialaisia ottelussa mennen tullen, mikä oli muutamille mätämunille katsomossa liikaa.

Myös Suomen jalkapallomaajoukkueen fanit ovat kunnostautuneet taistelussa rasismia vastaan. Syksyllä 2015 Stadionin Pohjoiskaarteessa nähtiin valtava ”Refugees Welcome”-banderolli. Nyt rasistit yrittävät pyrkiä kuokkavieraiksi jalkapalloperheen bileisiin. Joku puhui jo tälläkin palstalla Teemu Pukin ”supisuomalaisuudesta.”

Jalkapallossa on näyttöjä siitä, että rasismin vastainen työ tehoaa. Seurajalkapallon työmarkkinoista tehtiin Euroopassa kansainväliset jo 1990-luvulla. Hiukan pelättiin fanien reaktiota, mutta osoittautui, että päätös otettiin hyvin vastaan. Ehkä juuri näiden päätösten takia jalkapallo on säilyttänyt asemansa maailman ylivoimaisesti suosituimpana urheilulajina.

Ranskassa jalkapallomaajoukkue on ollut piikki sikäläisen persujohtajan Marine Le Penin lihassa. Le Pen haukkui joukkuetta ”ultraliberalismista”, eli siitä, että tummaihoisia pelaajia oli liikaa, kun Ranska oli vuonna 2013 hävinnyt Ukrainalle MM-karsinnoissa 2-0. Tästä saattoi olla hyötyäkin, koska Ranska voitti otteluparin toisen osan 3-0 ja pääsi kisoihin.

Jalkapallon rasismin vastaisesta työstä voitaisiin ottaa mallia toisessa suositussa lajissamme jääkiekossa.

https://www.independent.co.uk/sport/football/international/world-cup-2014-france-play-off-comeback-against-ukraine-scores-one-over-marine-le-pen-8952906.html

jounisnellman

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu