Suomi ”näytön paikassa” EU:n ja Venäjän kiistassa – persut Putinin puolella

Helsingin Sanomien artikkelissa 10.2. todettiin, että Suomi on ”näytön paikassa” ulkoministeri Pekka Haaviston matkatessa ensi viikolla Venäjälle ulkoministeri Sergei Lavrovin vieraaksi. EU:n ykkösdiplomaatin Josep Borrellin vierailu Moskovaan viime perjantaina oli Hesarin mukaan ”teurastus,” jonka jälkiä Haaviston pitäisi nyt kai sitten pyrkiä korjaamaan. EU:n ja Venäjän suhteet ovat pohjakosketuksessa oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin ja hänen kannattajiensa kohtelun takia.

Kremlin yliotetta Euroopasta kuvaa se, kuinka moni toimittaja ja poliitikko pitää Venäjän aggressiivista asennetta länttä kohtaan Borrellin omana syynä. Kun Venäjään ei näköjään voi vaikuttaa diplomatian keinoin, syyllinen haetaan omista riveistä.

Tuon Hesarin artikkelin ovat uutisoineet Venäjällä esimerkiksi uutistoimisto Interfax ja Rosbalt. Artikkelin mukaan ”Haaviston matkaa seurataan nyt suurella kiinnostuksella.” Tämä vain lisää Haaviston paineita. Suomen ”näytön paikka” on käännetty ”себя показать,” joka tarkoittaa näyttäytymistä tai paljastamista. Siinä annetaan mahdollisuus Suomen paljastua Venäjän vanhaksi ystäväksi pahan EU:n sisällä ja ikeessä.

Ilta-Sanomat on haastatellut jopa seitsemää Venäjä-tuntijaa, joilla on kentän laidalta hyviä neuvoja Haavisto-paralle. Jotkut asiantuntijat puhuvat jopa vierailun perumisesta, mutta samalla todetaan, ettei siihen ole Haavistolla mitään mahdollisuuksia.

Hankalinta maan johdon kannalta on tietysti se, että suurin oppositiopuolue persut on siirtynyt EU:n ja Venäjän välisessä kiistassa avoimesti presidentti Vladimir Putinin puolelle. Tämä syö Suomen mandaattia neuvotella EU:n puolesta, mikä oli tietysti tarkoituskin. ”EU on poliittinen liittovaltioprojekti, joka pyrkii kasvattamaan valtaansa jäsenmaiden suvereniteetin kustannuksella. EU on kyvytön suojelemaan kansalaisiaan kriiseiltä ja lisäksi estää jäsenmaita itse suojelemasta itseään,” nakertaa puheenjohtaja Jussi Halla-aho Twitterissä, Navalnyistä ei tietenkään sanaakaan. Tämä voisi olla itsensä Putinin suusta.

Lavrov ei varmasti jätä pelaamatta persukorttia ensi viikon tapaamisessaan Haaviston kanssa. Näin toimii hajoita-ja hallitse-politiikka. Putinilla on nyt iso viides kolonnansa Suomessa, aivan kuin kommunistit 70-luvulla. Moni heistäkin oli tavallisia herravihasta ja taloudellisista ongelmista kärsiviä suomalaisia, jotka eivät halunneet ymmärtää, että heitä käytettiin aggressiivisen suurvallan lyömäaseena vallitsevaa yhteiskuntajärjestystä vastaan. Mutta se ei ollut silloin eikä se ole nytkään mikään puolustus.

https://twitter.com/persut/status/1359576723491274752

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000007793060.html

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000007795850.html

https://www.rosbalt.ru/world/2021/02/10/1886858.html

jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu