Suomi ei ”tarpeeksi puolueeton” – Vzgljad pohtii Bidenin ja Putinin kokouspaikkaa

Kremliä lähellä oleva Vzgljad-lehti pohtii tänään venäläisestä näkökulmasta, missä kannattaisi järjestää Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin ehdottama huippukokous Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Suomi ilmoittautui järjestäjäksi ensimmäisenä ja on Vzgljadin mukaan yksi ”suosikeista” tässä kisassa. Suomi on lehden mukaan ”muodollisesti puolueeton,” se ei kuulu Natoon eikä venäläismielisiin blokkeihin.

Lisäksi huippukokoukset Suomessa ovat ”traditio,” lehti mainitsee vuoden 1975 ETY-kokouksen sekä presidenttien tapaamiset sen jälkeen, viimeisenä Putinin ja Donald Trumpin tapaamisen. Suomalaiset ovat lehden mukaan tällaisten huippukokousten järjestämisen ”asiantuntijoita.”

Suomi haluaa lehden mukaan ”arvovaltaa,” mahdollisuutta olla huomion keskipisteenä ”edes päivän.”

Suomen puolueettomuus on Vzgljadin mukaan kuitenkin muuttanut muotoaan vuosien varrella. Maa oli lehden mukaan ”Neuvostoliiton vasalli,” jossa oli pakko ottaa hallitukseen kommunisteja ja joka antoi vuokralle Porkkalan 30 kilometriä pääkaupungistaan sotilastukikohtaa varten. Suomen lehdistössä, TV:ssä ja radiossa ei suvaittu lehden mukaan mitään Neuvostoliitolle kriittistä ja Suomi ei koskaan äänestänyt YK:ssa Neuvostoliittoa vastaan.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Suomi jatkoi lehden mukaan vanhasta muistista ”erityisiä” ja ”melko lämpimiä” suhteita Moskovan kanssa. Suomi ei ole koskaan ollut ”russofobinen” Baltian ja Puolan tasolla ja Suomi tottui yhteistyöhön Moskovan kanssa ja ”hyötyi siitä taloudellisesti.” ”Näihin päiviin asti kaikki taloudelliset kriisimme siirtyvät nopeasti Suomeen. Siellä ollaan suoraan kiinnostuneita siitä, että meillä menee hyvin.” (! – JS)

Vuoden 2014 jälkeen Suomessa on kuitenkin puhuttu ”liian usein” liittymisestä Natoon ja Helsinki liittyy ”yhä useammin perusteettoman Venäjä-kritiikin länsimaiseen kuoroon.” Vain viikko sitten Suomen ja Yhdysvaltain puolustusministerit keskustelivat Ukrainan tilanteesta sävyyn, joka ei selvästikään miellyttänyt Vzgljadia. Puolustusministerit ilmaisivat yhteisen huolensa Ukrainan turvallisuustilanteen heikentymisestä Venäjän toiminnan takia Ukrainan rajoilla. Suomi ei ole lehden mukaan enää ”tarpeeksi puolueeton” kokousisännäksi, eikä tätä tule lehden mukaan ”rohkaista.”

Ne, jotka eivät halua kokoussirkusta taas Suomeen, saavat siis näköjään kiittää Keskustan Antti Kaikkosta ja hänen keskustelujaan Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austinin kanssa. Itävallan suhteet Venäjään ovat Vzgljadin mukaan tänä päivänä lämpimämmät kuin Suomen. Vzgljad pitää mahdollisina kokousisäntinä myös Islantia ja Serbiaa, mutta nehän eivät tietenkään kiinnosta Suomen lailla.

https://vz.ru/politics/2021/4/15/1094624.html

 

 

+6
jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu