”Suora demokratia?” Ei kiitos

”Lähes sata prosenttia unkarilaisista vastustaa EU:n Venäjä-pakotteita,” otsikoi eilen uutisensa venäläinen uutistoimisto TASS. Hetkinen? Miten tähän johtopäätökseen on tultu? No unkarilaisella ”suoralla demokratialla” tietenkin.

”Viesti on selvä. Brysselin pakotepolitiikkaa pitää muuttaa,” sanoo Unkarin hallituksen äänitorvi Alexandra Szentkiralyi Tassin mukaan.

Suoraa demokratiaa ovat hehkuttaneet monet täällä Puheenvuorossa, viimeksi sen perään on kysellyt Jorma Nordlin. Jotkut jo kyselevät, missä on linkki persuihin, tässä se tulee: persujen venäjämielisen itävaltalaisen sisarpuolueen meppi, Laura Huhtasaaren ja Teuvo Hakkaraisen ryhmätoveri Harald Vilimsky tuulettaa Twitterissä: ”Orban zeigt der EU, wie Demokratie geht!” – Unkarin Fidesz-puolueen johtaja Viktor Orban näyttää EU:lle, miten demokratia toimii!

Väitän, että Suomesta saataisiin helposti vastaava ”äänestystulos” suoran demokratian keinoin. Itävaltalainen Exxpress kertoo, että Venäjä-pakotteita koskeva kysymys oli Unkarissa yhdistetty energiahuoltoon, raaka-aineisiin, turismiin ja inflaatioon. Orbanin ”kansallisessa konsultaatioissa” on käytännössä vaikeaa vastata hallituksen linjan vastaisesti. Ääniä – tai mielipiteitä – olivat pakotteiden osalta antaneet 1,4 miljoonaa Unkarin kahdeksanmiljoonaisesta väestöstä.

”Fully 82 percent of respondents to the Europe-wide survey were in favour of prioritising peace and forcing Russia and Ukraine to negotiate an end to the war” – unkarilaiselta ”instituutilta” saatiin ennen joulua tällainenkin tutkimustulos.

Ikävä totuus on, että useimmat ihmiset ovat esimerkiksi poliisikuulusteluissa manipuloitavissa vastaamaan ihan mitä tahansa. Kysyjän auktoriteettiasema ja kysymysten muotoilu vaikuttavat paljon. Suorassa demokratiassa diktaattori on se, joka muotoilee kysymykset ja tulkitsee kansan vastaukset.

Suomessa on puhuttu jonkin verran esimerkiksi Taloustutkimuksen kokoomuslaisesta taustasta. Ainakin minä olen aina luottanut suomalaisten tutkimuslaitosten kyselyihin enkä ole uskaltanut mitään epäillä. Unkarin esimerkki kuitenkin osoittaa, mitä vahinkoa kyselyillä – eli ”suoralla demokratialla” – on pahimmillaan tehtävissä.

https://exxpress.at/orban-liess-ungarn-abstimmen-97-prozent-gegen-russland-sanktionen/

https://tass.com/economy/1562255

https://twitter.com/vilimsky/status/1614505311494184960

https://dailynewshungary.com/pro-govt-survey-europeans-want-peace-not-sanctions/

jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu