Taistelu sisäministeriöstä – persut painostavat hallitusta

Kun entisessä Neuvostoliitossa taisteltiin 1990-luvulla vallasta, usein ratkaisevaa oli ”voimaministeriöiden” valtaaminen. Niitä ovat ennen kaikkea ”tiedusteluorgaaneja” ja poliisia hallinnoiva sisäministeriö ja armeijaa hallinnoiva puolustusministeriö. Niiden johtoa kutsuttiin ”silovikeiksi” (”sil” on venäjäksi voima).

Iltalehden Lauri Nurmi kertoo tänään, että tuo perinne elää ja voi hyvin tämän päivän Suomessa. Hän kirjoittaa:

”Vihreiden ja SDP:n ajattelu kulkee seuraavasti: jos sisäministeriötä johtaa vuosina 2020–2025 vihreä kansliapäällikkö ja supoa vuosina 2021–2026 vasemmistohenkinen päällikkö, perussuomalaisten on vaikeaa ohjata hallinnonalan virkakoneistoa, vaikka perussuomalaiset nousisi hallitukseen seuraavien vaalien jälkeen ja saisi haltuunsa himoitsemansa sisäministerin salkun.”

Persujen puheenjohtaja Jussi Halla-aho jakoi Iltalehden jutun Twitterissä ja lisäsi siihen seuraavan kommenttinsa:  ”Tilanteessa alkaa olla 40-luvun kaikuja. SKP:n Yrjö Leino sisäministerinä ja Otto Brusiinin johtama punainen Valpo. Turvallisuuskoneisto miehitettiin fanaattisilla mutta kaikeksi onneksi kyvyttömillä ihmisillä.”

Nyt taistellaan siis sisäministeriön hallinnasta, vaikka vaaleja ei ole vielä moneen vuoteen näköpiirissäkään. Twiitissään Halla-aho kääntää ”vaaran vuosien” asetelman tahallaan ympäri: Tänä päivänä persut edustavat itse Venäjä-mielistä ryhmittymää, jonka pääsystä sisäministeriön virkaan on huonoja kokemuksia: Kun Itävallan persut – vapauspuolue FPÖ – hallitsivat Itävallan sisäministeriön avulla tiedustelupalvelua, tietoja valui Moskovaan ja tiedustelupalvelu BVT eristettiin eurooppalaisesta yhteistyöstä.

En ymmärrä, miksi Nurmi ja Halla-aho pitävät oikeustieteen kandidaatti Ahti Pelttaria pätevämpänä hakijana sisäministeriön kansliapäälliköksi kuin varatuomari Kirsi Pimiää. Näyttää siltä, että Pelttarin yhdeksän vuoden kokemuksesta suojelupoliisin päällikkönä kertyy persujen mielestä valtapoliittista ”painoa,” joka ei pätevyyteen liity. Poliisi on – tai sen pitäisi olla – valtaelinten hierarkiassa toimeenpanevana elimenä oikeusministeriön alapuolella. Pimiä työskentelee yhdenvertaisuusvaltuutettuna, eikö se ole merkittävä virka?

Persujen vallanhimo on niin kova, että he valmistautuvat Turun Sanomien mukaan jo hallitusneuvotteluihin. Halla-aho kuvittelee näköjään, että kokoomuslainen Pelttari on hänen taskussaan, kun vallasta taistellaan ”kommunistien” kanssa. Saa nähdä, mihin vielä päästään, jos persujen gallup-kupla ei pian puhkea.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/5387a6c4-03ca-40c0-9fab-42207a877440

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu