”Tilinteon hetki on koittanut!” – Turkki pommittaa Koillis-Syyrian kurdialueita

Turkin ilmavoimat ovat eilen ja vahvistamattomien tietojen mukaan vielä tänään iskeneet Koillis-Syyrian kurdialueille, joita kurdit kutsuvat Rojavaksi. Le Figaro-lehti puhuu 12 kuolonuhrista, mutta tiedot näyttävät vielä alustavilta.

Turkki pitää ilmaiskujaan kostoiskuina Istanbulissa viikko sitten toteutetusta pommi-iskusta, josta Turkki syyttää kurdeja. Kurdijärjestöt kiistävät jyrkästi vastuunsa tapahtuneesta.

Ei koske Suomea – vai koskeeko? ”Tilinteon hetki on koittanut!”, julistaa Twitterissä Turkin puolustusministeri Hulusi Akar. Samainen Akar on kutsunut joulukuussa kylään Suomen puolustusministerin Antti Kaikkosen, jonka mukaan vierailulla saatetaan keskustella Suomen ja Turkin ”kahdenvälisestä puolustusyhteistyöstä.” Kaikkosen tulee ymmärtää, että hänen vierailuaan tullaan käyttämään Turkin kurdeja vastaan käymän sodan oikeuttamiseksi ja presidentti Recep Tayyip Erdoganin vaalikampanjan edistämiseksi.

Suomi ja Ruotsi eivät ehkä tienneet, millaiseen ”terrorismin vastaiseen taisteluun” tulivat sitoutuneeksi kesän yhteisymmärrysasiakirjassa Turkin kanssa. Turkin sisäministeri Suleyman Soylu syytti perjantaina terroristiyhteyksistä jopa suurinta oppositiopuoluetta CHP:tä ja Istanbulin kaupunginhallintoa IMM:ää (IBB). Turkin hallituksen tähtäimessä on Istanbulin pormestari Ekrem Imamoglu, josta on kaavailtu oppositiota yhdistävää vastaehdokasta Erdoganille ensi kesän presidentinvaaleihin.

Suomesta kävi kesällä Imamoglun luona ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin johtama valtuuskunta solmimassa kauppasuhteita. Oliko tämä sitten virhe, jää nähtäväksi. Imamoglulle vaaditaan oikeudessa vankeustuomiota viranomaisten halventamisesta vuonna 2019 ja kieltoa osallistua politiikkaan, oikeudelta odotetaan päätöstä 14.12.

Kesällä hätäisesti solmitusta yhteisymmärrysasiakirjasta voi tulla uusi YYA-sopimus, jolla painoarvoaan Ukrainan sodan myötä kasvattanut Turkki vaatii Suomelta uskollisuutta ja myönnytyksiä myös Nato-jäsenyyden ratifioinnin jälkeen. Turkista pakenee ihmisoikeustilanteen heiketessä jatkuvasti enemmän toimittajia ja aktivisteja Eurooppaan, joten yhteisymmärrysasiakirjassa mainittuja luovutuspyyntöjä tulee Turkista todennäköisesti lisää.

Paljon ei lohduta se, että Erdoganin pillin mukaan joudutaan tanssimaan myös muualla lännessä. Ensi maanantaina sisäministeri Soylun vieraaksi Turkkiin matkustaa Saksan sisäministeri Nancy Faeser. Asialistalla on mikäs muukaan kuin ”terrorismin torjunta.”

https://www.lefigaro.fr/flash-actu/raids-aeriens-turcs-contre-la-ville-de-kobane-en-syrie-selon-les-forces-kurdes-20221119

https://twitter.com/dlepeska/status/1593859972525600768

 

+3
jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu