Turkki ei hyväksy Yhdysvaltain surunvalitteluja Istanbulin terrori-iskusta

Istanbulin keskustassa viime sunnuntaina 13.11. tapahtuneessa räjähdyksessä on kuollut kuusi (EDIT: kahdeksan) ja loukkaantunut kymmeniä ihmisiä. Turkin viranomaisten mielestä kysymys on terrori-iskusta, johon ovat syyllisiä kurdit. Eilen Turkin sisäministeri Suleyman Soylu syytti myös Yhdysvaltoja osallisuudesta terrori-iskuun.

Soylu sanoi eilen TV-kameroille Istanbulissa, ettei Turkki hyväksy Yhdysvaltain iskun johdosta esittämiä surunvalitteluja. Soylun mielestä Yhdysvaltain surunvalittelut ovat kuin ”murhaajan paluu rikoksen tekopaikalle.” Soylu sanoi Turkin ”liittolaisten” tukevan kurdijärjestöjä, joita Turkki syyttää iskusta. Hän tarkoitti tässä yhteydessä Yhdysvaltoja, mutta lausunto saattoi olla suunnattu myös Natoon pyrkiville Suomelle ja Ruotsille.

Kurdijärjestöt PKK ja YPG vakuuttavat syyttömyyttään tapahtumiin. Yksikään taho ei ole ottanut vastuuta iskusta.

Yhdysvaltain ulkoministeriö tuomitsi eilen Soylun lausunnot ”vastuuttomina,” mutta vakuutti Yhdysvaltain seisovan Turkin, ”arvostetun Nato-liittolaisensa” rinnalla. Suomessa tällaista Naton rakoilua pidetään niin ikävänä, että lehdetkin ovat siitä toistaiseksi hiljaa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ovat matkustaneet Indonesian Balille G-20-kokoukseen, jonka liepeillä heidän odotetaan tapaavan myös kahdenvälisesti. Keskusteltavaa näköjään olisi paljonkin. Erdogan on viimeistään Ukrainan sodan myötä noussut tärkeäksi maailmanpolitiikan peluriksi. Turkki on lisännyt vaikutusvaltaansa Uzbekistanissa ja muualla Venäjän pienentyvässä etupiirissä samalla kun Turkista on tullut Venäjän kanssa käytävän kaupan ja liikenteen keskus.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet ovat vain yksi asia, jonka Biden ja Erdogan voivat Balilla keskenään ratkaista. Erdogan on korostanut luottamustaan ja hyviä suhteitaan Venäjän presidentti Vladimir Putiniin ja pyrkii välittäjäksi Ukrainan sotaa koskevissa mahdollisissa neuvotteluissa. Mahdollista on sekin, että Suomi ja Ruotsi vedetään mukaan osaksi jotain Venäjän, Turkin ja Yhdysvaltojen välistä kokonaispakettia.

Istanbulin terrori-iskun jälkeen Suomen Natoon pääsy näyttää taas vähän vaikeammalta. Toivottavasti Veijo Järvinen tulee valamaan taas uskoa tulevaisuuteen ; )

https://thehill.com/policy/international/3734308-turkey-alleges-us-complicity-in-deadly-istanbul-bombing-rejects-condolence-statement/

https://www.axios.com/2022/11/14/turkey-claims-us-complicit-istanbul-attack

https://www.dailysabah.com/turkey/istanbul/turkiye-slams-us-condolences-over-istanbul-terrorist-attack

jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu