Työehtoshoppailu postilakon kiistakysymyksenä – työnantajan esitykset muillakin aloilla ”törkeitä”

Valtakunnansovittelija jätti viime yönä sovintoesityksen postilakkokiistassa. Heti työntekijäpuolen ensireaktioista pystyi päättelemään, ettei sitä hyväksytä. Lakko laajenee nyt nopeasti muillekin aloille.

Keskeinen kysymys lakossa on se, onko työnantajalla oikeus romuttaa työntekijöiden työehdot ”siirtämällä” työntekijät vain teknisesti toiseen yhtiöön tai yksikköön konsernin sisällä ilman, että työntekijöillä olisi mitään sananvaltaa neuvotella ”siirron” jälkeen työehdoistaan. Tätä kutsutaan työehtoshoppailuksi. Näin tehtiin aiemmin syksyllä 700 Postin pakettilajittelijalle, jotka ovat edelleen Postialan unioni PAU:n jäseniä, mutta joiden työehdoista työnantajapuoli ei suostu nyt edes puhumaan PAU:n kanssa. Työntekijöiden yhdistymisvapautta ei ole Suomessa loukattu näin härskisti 1800-luvun jälkeen.

Työehtoshoppailun hyväksyminen antaisi mahdollisuuden tehdä tuo temppu kaikille Suomen palkansaajille. Se romuttaisi koko vuosikymmeniä rakennetun työmarkkinajärjestelmän, kun ammattiliitot pystyttäisiin ohittamaan yhdellä valeoikeustoimella. Hankalaa palkansaajien kannalta on se, että työnantajien hankkeeseen on selvästikin saatu puhuttua mukaan muutamia isoja ay-pamppuja, joille rividuunarien asiat ovat käyneet vihreällä oksalla jo vähän etäisiksi. PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen ei ollut eilen varma, onko Teollisuusliitolla tämän asian suhteen ”puhtaat jauhoja pussissaan:”

”Jos heillä olisi puhtaat jauhot pussissa, heidän olisi varmaan ollut mahdollista tehdä sopimus ilman, että he lähtevät antamaan siitä työkalua työnantajan käsiin. Nyt he ovat tulleet sillä julkisuuteen ja antaneet työkaluja työantajan käsiin. Sen takia minä en ihan luota siihen, että siinä on pelkästään puhtaat jauhot pussissa.”

Työnantajan vaatimukset ovat syksyn neuvottelupöydissä ”törkeitä,” kerrotaan muistakin ammattiliitoista. On mielenkiintoista, että palkkoja ja työehtoja yritetään polkea koko maassa juuri silloin, kun pääministerinä on entinen ay-pamppu. Nyt näyttää siltä, että maan hallitus ja ehkä eduskuntakin löytävät nämä asiat pian pöydältään.

https://www.talouselama.fi/uutiset/ennen-kuin-postin-tyoriidassa-sopu-syntyy-pitaa-700-postin-pakettilajittelijan-tulla-takaisin-paun-tyoehtosopimuksen-piiriin-sanoo-paun-nieminen/5f937f96-64d9-4e03-951b-db0d351246c1

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/ay-liitot-kertovat-rajuista-vaatimuksista-lomarahat-puoliksi-lisaa-palkatonta-tyoaikaa-tyonantajien-esitykset-ovat-torkeita/dde50dc0-6c0b-4952-805d-06b02e7aa316

 

jounisnellman

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu