Ulkoministeriö: Viron tulkintaa Schengen-säännöstöstä voidaan pitää juridisesti arveluttavana

Markku Huusko on saanut käsiinsä ulkoministeriön muistion, jossa pohditaan ajankohtaista venäläisten viisumiasiaa. Sääli, että Uuden Suomen juttu on vain meille tilaajille.

Muistiossa todetaan, että Viron venäläisille asettama maahantulokielto perustuu ”juridisesti arveluttavaan” tulkintaan Schengen-säännöstöstä – eli on lainvastainen. Tämä on oikeuskäytännön valossa ja johtavien oikeustieteilijöidenkin mielestä selvä asia. EU:n komissio ei ole vielä ainakaan julkisesti puuttunut Viron menettelyyn. Tilanne on epäselvä, koska Viroon on tullut tällä viikolla entiseen tapaan tuhansia ihmisiä Venäjän rajan yli.

Donald Trumpin muutama vuosi sitten asettamaan muslimien maahantulokieltoon Yhdysvaltoihin sikäläiset oikeusistuimet puuttuivat nopeasti. EU:ssa tuomioistuinten päätösten saamiseen saattaa mennä aikaa.

”Yhteiseen EU-linjaukseen asti kaikki laativat käytäntöjä omista lähtökohdistaan, maat alkavat pahimmillaan syytellä toisiaan ja Schengen repeilee,” kirjoittaa Huusko Twitterissä. Ja kysyy tärkeän kysymyksen: ”Kukahan se siitä hyötyy?”

Vielä tärkeämpää tuon kysymyksen esittäminen on hallituksen suunnitteleman kansallisen pakotelainsäädännön osalta. EU:n yhteiset Venäjä-pakotteet ovat vuosia kestäneen kehitystyön ja kipuilun tulos. Niiden teho perustuu siihen, että kaikkien maiden yritykset ovat samassa veneessä ja valtiot valvovat niiden noudattamisessa mustasukkaisesti toisiaan. Oma pienenkin maan pakotelainsäädäntö murtaisi käytännössä yhteisen pakoterintaman ja perustaisi uudelleen erillissuhteen Venäjän kanssa. Jotkut yhteiset asiat Venäjän kanssa hoidetaan nimittäin sodasta huolimatta.

Poliittisesti kysymys on siitä, kannattaako Suomi oikeusvaltioperiaatetta vain puolalais-balttilaista populistista mielikuvapolitiikkaa. Kannattaa lukea linkittämäni Notes from Poland-artikkeli Puolan populistisen valtapuoleen saksalaisvastaisesta mustan huumorin komediateatterista.

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/suomi-piti-viron-valitsemaa-viisumilinjaa-juridisesti-arveluttavana-kertoo-ulkoministerion-muistio-nain-muut-schengen-maat-ovat-toimineet/ed81fec9-da62-4c26-876e-c9cacd6c5ce7?ref=twitter:22a7

https://notesfrompoland.com/2022/09/03/polish-government-steps-up-anti-german-rhetoric-ahead-of-re-election-bid/

https://twitter.com/markkuhuusko/status/1572213830545031169

jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu