”Ulos putler” – Venäjän viranomaiset eivät pysty tukahduttamaan kaikkea tyytymättömyyttä

Viime viikolla kerroin blogissani seitsemästä pietarilaisesta valtuutetusta, jotka syyttävät presidentti Vladimir Putinia maanpetoksesta ja vaativat hänen eroaan. Sen jälkeen vastaava uutinen kuultiin myös Moskovan Lomonosovin piirin kaupunginosavaltuustosta. Blogini kommenteissa ei ennustettu kapinallisille pitkää ikää. Toistaiseksi heitä ei kuitenkaan ole saatu hiljennettyä.

Yksi näiden rohkeiden nokkamiehistä, Nikita Juferev, esiintyi viikonloppuna edukseen suositulla moskovalaisella Zhivoj Gvozd-YouTube kanavalla. Hän kertoi, että ”meitä sodan vastustajia on paljon,” ja että Putinin eroa vaativilla ihmisillä on Venäjän perustuslain takaama oikeus kritiikkinsä esittämiseen. Juferev ei perääntynyt viimeviikkoisessa kirjelmässä esitetyistä vaatimuksista milliäkään. Viidelle valtuutetulle esitettyjä syytteitä viranomaisten ”halventamisesta” Juferev piti vain poliisien mielipiteenä, asia ratkeaa hänen mukaansa vasta oikeudessa.

Juferevia haastatelleet toimittajat olivat silminnähden peloissaan, mutta ilmaisivat Jufereville haastattelun lopussa tukensa. En löytänyt YouTube-pätkälle englanninkielistä tekstitystä, mutta ehkä sellainenkin jostain löytyy.

Videopätkän kommenttiosio on täynnä tuenilmaisuja kapinallisille, monet kommentit ovat saaneet satoja tykkäyksiä. Toivoa kuulemma vielä on, kun nuorilla on ”kunniaa ja omaatuntoa.” Valtuutetut sanovat ääneen ”totuuden” siitä, mistä tavallisia ihmisiä ”pelottaa” puhua, kirjoittaa ”Tatjana.” ”Enemmistö ihmisistä on sotaa ja Putinin hallintoa vastaan,” kirjoittaa Karina Margunova. ”Ulos putler,” kirjoittaa Natali Mazur, hänen kommentillaan on 277 tykkäystä. Suoraselkäisten valtuutettujen toiminta osoittaa Mazurin mielestä sen, ettei ”kaikki ole vielä menetetty.”

Kun länsimaisen median kirjeenvaihtajat on ajettu Venäjältä pois, monen kuva Venäjästä perustuu pelkkään valtion TV-kanavilla levitettyyn sotapropagandaan. Se kuva on virheellinen, vaikka oppositio on ajettu maan alle näkymättömiin.  Nyt, kun Ukrainan armeija etenee nopeasti sotanäyttämöllä ja Venäjän propaganda osoittautuu siltäkin osin koko ajan valheellisemmaksi, on todennäköistä, että sotaa vastustavat mielipiteet pääsevät paremmin esiin Venäjällä. Toivottavasti Pietarin ja Moskovan nuorten valtuutettujen rohkeassa toiminnassa on uuden kansanliikkeen siemen.

https://www.youtube.com/watch?v=hu6qNmCEZLY&t=720s

 

 

+8
jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu