Valmistautuuko Suomi hakemaan Nato-jäsenyyttä? Kommersant-lehden mukaan Suomen linja voi muuttua koska tahansa

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi eilen Ilta-Sanomissa, että Suomi otti eilen Nato-kortin esiin venäläisten edessä ”poikkeuksellisella” tavalla. Tämä herättää kysymyksen, onko Suomen ulkopoliittinen linja muuttumassa tai ehkä jo kaikessa hiljaisuudessa muuttunut.

Pehmittävätkö presidentti Sauli Niinistö ja hallitus ulkomaita siihen, että Suomi jättää lähiaikoina hakemuksen Natoon liittymisestä? Suomen johto ymmärtää varmasti, ettei Suomen Nato-jäsenyys olisi vain Suomen sisäinen asia. Se muuttaisi Euroopan voimatasapainoa, ja siksi se olisi hyvä saada myös laajaan kansainväliseen keskusteluun, jos hakemus aiotaan jättää.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoo Ilta-Sanomille, että halusi sanoa Suomen Nato-option ”ulos selvästi, kun paikalla oli venäläisiä tiedotusvälineitä ja toimittajia, ettei jää väärää käsitystä.” Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov oli aloittanut tapaamisensa Haaviston kanssa kiittelemällä Suomen liittoutumattomuutta, mutta ei enää kommentoinut Haaviston puhetta Nato-optiosta millään tavoin.

Euroopan asioita seuraava euractiv-saitti noteerasi Haaviston lausuman ( ”sein Land werde sich die Option offen halten, eine NATO-Mitgliedschaft zu beantragen” – Suomi pitää auki option hakea Nato-jäsenyyttä).

Vaikutusvaltaisen venäläisen Kommersant-lehden mukaan Haaviston puheista ”oli mahdollista tehdä se johtopäätös”, että Suomen liittoutumaton linja voi muuttua ”koska tahansa;”

Однако из его комментария можно было сделать вывод, что это может измениться в любой момент. И действительно, в программе действующего финского правительства сказано, что страна сохраняет за собой возможность обратиться к НАТО с просьбой о членстве и намерена развивать практическое сотрудничество с альянсом, с тем чтобы, в случае если такая заявка будет подана, не возникло проблем с совместимостью вооруженных сил.

Kommersant viittaa ”Suomen hallituksen ohjelmaan, jossa Suomi säilyttää mahdollisuuden kääntyä Naton puoleen jäsenyyden hakemiseksi ja aikoo kehittää käytännön yhteistyötä Naton kanssa, jotta mahdollista hakemusta jätettäessä ei syntyisi ongelmia asevoimien yhteensopivuuden kanssa.”

Haaviston ja varmaankin myös Niinistön ja koko hallituksen viesti on siis mennyt perille. Jos hakemus aiotaan jättää, nyt olisi aika takoa, kun rauta on kuuma. Niinistö ehtisi viedä hakemusprosessin läpi presidenttikaudellaan.

Kotimaassa esiintyisi tietysti hajanaista vastustusta Nato-hankkeelle, mutta on vaikea kuvitella, että yksikään puolue asettuisi sitä vastustamaan, jos Niinistö sitä lähtisi voimakkaasti ajamaan. Niin suuri on Niinistön auktoriteetti tämän päivän Suomessa. Pääministeri Sanna Marinista ja SDP:stä on tietysti paljon kiinni, mutta esimerkiksi Marinin tammikuinen Navalnyi-twiitti oli niin suorasanainen, että Nato-jäsenyys olisi hyvä olla turvallisuuspoliittisena työkaluna takataskussa.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007805411.html

https://www.kommersant.ru/doc/4692692

jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu