Valtion tuki medialle olisi suuri virhe

Paniikki koronasta on saanut hallituksen avaamaan lähes pohjattoman piikin rahaa pyytäville yrityksille. Räikein esimerkki on kai valtionyhtiö Postin toimitusjohtajan saama 100.000 euron ”avustus” hänen sivutoimiseen konsulttibisnekseensä. Isännätön ja irtain raha houkuttelee aina, jopa silloin, kun koko maa kärsii vakavasta poikkeustilasta ja kriisistä.

Nyt rahan kärttäjien joukkoon on liittynyt media-ala. Se on suorastaan uskomatonta. Olen toimittajilta kuullut, että median lukijamäärät ovat suorastaan kasvaneet koronan myötä eivätkä koronarajoitukset juurikaan haittaa liiketoimintaa. Toisin on monilla oikean työn aloilla kuten ravintoloissa, joissa toiminta kiellettiin kertaheitolla ja lomautetut kärsivät pian nälkää. Minulle rakkaista kulttuurista ja urheilusta en lähde nyt edes puhumaan.

Taustalla on ikävä ennakkotapaus muutaman vuoden takaa, jossa Hjallis Harkimo sai uitettua muutaman miljoonan valtion tukea MTV3:n TV-uutisia pyörittävälle Bonnier-yhtiölle (nykyään toiminta on myyty Telialle). Perusteluna oli varmaan tuolloinkin ”monimuotoisuus” tai joku muu sanahelinä.

Liikenneministeri Timo Harakan mukaan ”valtio ei olisi valitsemassa tukien saajia.” Silläkö hallitus välttäisi vastuunsa? Ei rahan alkuperää voi tuolla lailla häivyttää kuten jossain mafiabisneksessä. ”Riippumatonta tukilautakuntaa” ei voi olla olemassakaan, muutenhan se voisi jakaa rahat kavereilleen mielivaltaisesti ilman mitään häpyä. Mikä valtion rahojen jakamisessa on aina vaarana ja ”vastuullisen median” pienessä piirissä erityisesti.

”Ministeriö ei ohjaisi journalismin sisältöä missään ehdotetussa mallissa missään vaiheessa, Harakka korostaa tiedotteessa.” Mutta kun vain harvat ja valikoidut saisivat tukea ja kilpailu on äärimmäisen kovaa, journalismin sisältö muuttuisi väkisinkin ministeriön mieltymysten mukaiseksi. Näin se vain menee. Etenkin, kun suunnitelmissa on ”pysyvän tukijärjestelmän käynnistäminen.”

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006490613.html?utm_medium=social&utm_content=ios.is.fi&utm_source=t.co&utm_campaign=tweet-share

jounisnellman

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu