Sammio
Kirjaudu blogeihin

Veijo Baltzarin oikeudenkäynnistä

Jos suurelta yleisöltä kysytään, kuka on Veijo Baltzar, vastaus tulee varmasti kuin apteekin hyllyltä: Se raiskaaja ja hyväksikäyttäjä. Hänestä on tehty jo ”true crime”-dokumenttikin Amerikan malliin. Tämä panee hieman miettimään suomalaista rikosprosessia – sellainenkin on taustalla käynnissä.

Käräjäoikeus ilmoittaa nimittäin vasta marraskuussa, milloin jutussa annetaan tuomio. Baltzar on kiistänyt syyllisyytensä.

Journalistin ohjeiden mukaan ”oikeudenkäynnin aikana ei pidä asiattomasti pyrkiä vaikuttamaan tuomioistuimen ratkaisuihin eikä ottaa ennakolta kantaa syyllisyyteen.” Mainitussa dokumentissa eniten äänessä on kuitenkin Hesarin monisanainen toimittaja Paavo Teittinen, jota ohjaa hänen sanojensa mukaan ”v*tutus” siitä, miten Baltzar on naisia ja tyttöjä kohdellut. Se, että käräjäoikeuden tuomio siirtyi syksyyn tai pidemmälle, ei ole estänyt neliosaisen ”true crime”-dokumentin julkaisua, tuotantoaikataulut ja ansaintalogiikka ovat varmaan painaneet päälle.

Teittisen muistamme nepalilaisia ravintoloita koskeneista ”paljastuksista,” joista ei parin päivän kohun jälkeen jäänyt mitään käteen.

Käräjäoikeudelta todistajien ja asianosaisten kuulemiset ehtivät puolessa vuodessa unohtua. Koko juttu käytiin suljetuin ovin. Tuomarit ja lautamiehet ovat käytännössä Teittisen tuottaman informaation varassa tuomiotaan julistaessaan – dokumentin on tuottanut Hesarin ja Ruutu-palvelun omistama Sanoma Oyj.

Baltzaria uhkaa dokumentin mukaan täysin pähkähullu 13 vuoden vankilatuomio.

Hesari arvioi konserninsa dokumenttia osittain kriittisesti:

”Yksi Baltzarin teatteriyhteisöön kuulunut, nyt epäillyn rikoksen uhri, ei nähnyt Baltzarin toiminnassa mitään väärää, päinvastoin.

Vaikka 16-vuotiaana Baltzarin teatteriyhteisöön liittynyt nainen on nyt täysi-ikäinen ja hänen kuvansa on sumennettu ja ääni muutettu, haastattelu herättää kysymyksiä eettisyydestä. Dokumentin rakentaman kuvan perusteella haastateltava vaikuttaa aivopestyltä.

Mitä tapahtuu, jos tai kun haastateltava tajuaa sen, että hän on esiintynyt sarjassa puolustamassa seksuaalirikoksista ja ihmiskaupasta syytettyä Baltzaria, mahdollista omaa hyväksikäyttäjäänsä?”

Tässä median paineessa odotamme käräjäoikeudelta oikeuden ja kohtuuden mukaista päätöstä.

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000008150804.html

+2
jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (41)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. jgagarin56
  Juha Kuikka #3474916

  Niin, lienee parasta, että asia jätetään oikeusistuimen ratkaistavaksi eikä lehdistön lööppien.

  +3

  Ilmoita asiaton viesti

 2. jouni jämsä
  Jouni Jämsä #3474923

  Baltzarin julkinen tuomitseminen on nykyaikaa.
  Heikot ihmiset ovat olleet hänen lähellään vapaaehtoisesti ja saaneet siitä oman hyötynsä, koska ovat siellä vuosia viettäneet. Mutta kun joku löytää asiasta epäkohdan, niin nämä heikot vaihtavat puolta ja alkavat etsimään omaan pahoinvointiinsa syytä kyseisestä kohteesta.

  Me too on nykyajan mies-noitavainoa.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

 3. KimmoHoikkala
  Kimmo Hoikkala #3474940

  Tulee mieleen toinenkin ilmeisesti samankaltainen mies eli Peter Nygård.

  +1

  Ilmoita asiaton viesti

 4. Kalle Veitola
  Kalle Veitola #3474949

  Yllättäen demari täällä puolustelee Baltzaria…onhan herra toki ollut pitkään demarien suosikki, kuten Halosen. Ei jatkoon.

  +3

  Ilmoita asiaton viesti

  • jgagarin56
   Juha Kuikka #3474968
   Vastaus kommenttiin: #3474949

   Kyse on periaatteesta. En ole koskaan äänestänyt demareita (sorry…erehdyin…olen äänestänyt Martti Ahtisaarta), mutta olen tämän blogin sanomasta samaa mieltä. Kyse ei ole Baltzarista, vaan oikeudenjaosta Suomessa ja lehdistön roolista siinä.

   +6

   Ilmoita asiaton viesti

    • JanneSalonen11
     Janne Salonen #3475020
     Vastaus kommenttiin: #3474970

     Teillä on ilmeisen heikko luottamus suomalaiseen oikeuslaitokseen jos meinaatte, että tuomioita jaetaan lööppien tai ylipäänsä lehdistön kirjoittelun pohjalta tai sen ohjaamana.

     Onko jotain esimerkkiä siitä, että tuomio perustuisi johonkin muuhun kuin todisteisiin ja lainsäädäntöön?

     +2

     Ilmoita asiaton viesti

     • jgagarin56
      Juha Kuikka #3475026
      Vastaus kommenttiin: #3475020

      Ei Janne, kirjoitinhan jo aluksi, että odotetaan rauhassa oikeuden päätöstä. Tuo lööppien tarjoama ”oikeuden jako” kuvastaa sitä ilmapiiriä ja asennetta, joka langetetaan syytetyn päälle lehdistön toimesta ennen oikeudenkäyntiä. Suurin osa ”suuresta yleisöstä” kun ei ole yhtä valveutunutta kuin sinä (tai minä …).

      +5

      Ilmoita asiaton viesti

     • jounisnellman
      Jouni Snellman #3475039 Kirjoittaja
      Vastaus kommenttiin: #3475020

      Voi kuule Salonen, vääriä tuomioita on enemmän kuin laki sallii. Mutta puhutaan nyt tästä tapauksesta. Onko oikein, että julkaistaan ” true crime” – dokumentti äijästä, joka on syyttömyysolettaman piirissä?Amerikassa, josta tuo genre on tänne tuotu, tuollaista virhettä ei suvaittaisi edes ison rahan mediayhtiöiltä.

      +5

      Ilmoita asiaton viesti

   • Kalle Veitola
    Kalle Veitola #3475015
    Vastaus kommenttiin: #3474968

    Kyllä näinkin, mutta kyllähän blogissa kyse on myös Baltzarista ja hänen puolustamisestaan. Ja siihen kommenttini on edelleen: ei jatkoon.

    0

    Ilmoita asiaton viesti

 5. Teuvo Ahjokannas

  Jos suurelta yleisöltä kysytään, kuka on Veijo Baltzar, vastaus tulee varmasti kuin apteekin hyllyltä:
  Minulle tuli ainakin ensimmäisenä mieleen demarit ja Halonen jakamassa kultturineuvoksen titteliä.

  +5

  Ilmoita asiaton viesti

 6. Pekka Toivonen
  Pekka Toivonen #3475003

  Kulttuurineuvos-arvonimen
  myöntäminen Baltzarille panee miettimään ja ihmettelemään hakuprosessin taustoja ja mitä sen aikana suljettujen ovien takana on sovittu.

  Baltzarille haettiin arvovaltaisen tukijoukon ( Lipponen, Haavisto, Jaakonsaari ym.) toimesta professorin arvonimeä vuonna 2009 mutta matkalla titteli muuttui kulttuurineuvokseksi.

  Hakuprosessin aikana ensin katosi/unohtui ja lopuksi ehti poistua rikosrekisteristä Baltzarin vuonna 2005 saama vuoden ehdollinen vankeustuomio törkeän petoksen yrityksestä. Sama koski myös muuta aikaisempaa rikostaustaa.

  Tällaisella rikostaustalla ei Suomessa arvonimiä ole aikaisemmin myönnetty.

  Kulttuurineuvoksen arvonimen myönsi kuitenkin silloinen tasavallan presidentti Tarja Halonen vuonna 2011 tuolloin vihdoin paperilla puhtaan rikosrekisterin omaavalle Baltzarille.

  +6

  Ilmoita asiaton viesti

  • MattiLehtinen
   Matti Lehtinen #3475062
   Vastaus kommenttiin: #3475003

   Haloselta näitä huteja on tullut muitakin, esimerkiksi Intialainen rautatieinsinööri joka sai valkoisen ruusun prinikan vaikka oli tunnettu naisten ahdistelija.

   0

   Ilmoita asiaton viesti

  • MikaLamminp
   Vastaus kommenttiin: #3475021

   Sekin ihmetyttää, että samat tyypit jotka ei käsitä miksi Räsänen on joutumassa oikeuteen eivät käsitä miksi Baltzaria ei tuomita ennen oikeudenkäyntiä. Tuomitaanhan Venäjälläkin.

   +1

   Ilmoita asiaton viesti

   • jounisnellman
    Jouni Snellman #3475319 Kirjoittaja
    Vastaus kommenttiin: #3475168

    Ymmärrän paremmin, kun Räsäsen juttua puidaan mediassa. Siinä relevantit faktat ovat kaikkien tiedossa.

    Baltzarin oikeusjutussa kaikki on salaista, mutta Teittinen on nostettu median syyttäjäksi, joka käy läpi yleisölle asianosaisten väitteet ja lausunnot ja tuomitsee niiden perusteella epäillyn kuin mikäkin Vyshinski.

    0

    Ilmoita asiaton viesti

 7. Kari Helstamo
  Kari Helstamo #3475381

  ”kuka on Veijo Baltzar”

  Minulle tuli mieleen, että se on demari, liekö sekään totta🤔

  0

  Ilmoita asiaton viesti

 8. Pekka Toivonen
  Pekka Toivonen #3475566

  On perin inhimillistä, että rikollisena tunnetun julkisuuden henkilön viimeisintä rikosta puidaan julkisuudessa ja arvuutellaan oikeudenkäynnin lopputulosta.

  P.S. Rikosrekisterin nollautuminen ei tarkoita aikaisempien rikosten tekemättömyyyttä.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

  • jounisnellman
   Jouni Snellman #3475581 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3475566

   Mitään tuossa dokumentissa ei ”arvuutella,” kehotan katsomaan, jos tuollainen roska kiinnostaa. Meille tirkistelijöille nämä true-crime-ohjelmat ovat salainen pahe.

   0

   Ilmoita asiaton viesti

   • Pekka Toivonen
    Pekka Toivonen #3475593
    Vastaus kommenttiin: #3475581

    Olen omat arvuutteluni jo tehnyt perustuen julkisuudessa olleisiin tietoihin.

    Mitkään Baltzar-”dokumentit” eivät minua kiinnosta. Toivottavasti tätä henkilökohtaista kannanottoani ei nyt tulkita rasismiksi.

    P.S. Palataan asiaan oikeudenkäynnin jälkeen.

    0

    Ilmoita asiaton viesti