Venäjä-skandaali toi Itävallan oikeistopopulisteille miinusjytkyn

Itävallan Vapauspuolue FPÖ on persujen liittolainen europarlamentin Venäjä-mielisessä Identiteetti ja Demokratia-ryhmässä. Eilisissä Itävallan parlamenttivaaleissa FPÖ:lle kävi köpelösti: kannatus romahti edellisten vaalien 26 prosentista 16 prosenttiin.

Romahduksen syyksi epäillään skandaalia, jossa nyt jo entisen FPÖ:n puheenjohtajan Heinz-Christian Strachen kännipäisiä puheita nauhoitettiin salaa ja julkaistiin viime keväänä. Kävi ilmi, että Strache olisi ollut valmis kaikenlaisiin suhmurointeihin venäläisten oligarkkien kanssa.

Kohuja oli toki muitakin. FPÖ:n hallituskaudella Euroopan tiedustelupalvelut – mukaan lukien Supo – eristivät itävaltalaiset kollegansa, koska salaisten tietojen epäiltiin vuotavan FPÖ-läisen sisäministerin kautta Vladimir Putinille. FPÖ:n suhteet Venäjään ovat niin läheiset, että ulkoministeri Karin Kneissl kutsui Putinin häihinsä.

Äärioikeiston ”uuden Euroopan” rakentaminen kärsii nyt takapakkia, kun FPÖ tuskin edes haluaa uudestaan hallitukseen. Italian Lega on myös menettänyt hallituspaikkansa. Saksan AfD kellottaa vielä kovia kannatuslukuja, mutta ainoastaan entisen DDR:n alueella. Tanskan oikeistopopulistinen Kansanpuolue otti kunnolla takkiinsa viime kevään parlamenttivaaleissa. Suomessa persut jyräävät vielä gallupeissa, mutta Suomi tapaa seurata muun Euroopan kehitystä muutaman vuoden viiveellä.

Itävallassa Vihreät singahtivat eilen äänikynnyksen alta tyhjästä 14 prosentin kannatukseen. Saksassa Vihreille on mitattu gallupeissa yli 25 prosentin kannatuslukuja. Näyttää siltä, että äärioikeiston viime vuosien nousulle nähdään nyt Euroopassa vastareaktio, jossa Vihreät ovat kärkenä.

https://orf.at/wahl/#/projection

jounisnellman

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu