Venäjä trollaa Suomea – milloin reagoivat Niinistö ja Marin?

Kuten Ilta-Sanomissa Arja Paananen ansiokkaasti kuvaa, Venäjällä ”leivotaan skandaalia” ulkoministeri Pekka Haaviston ”salaiseksi” väitetystä oppositiopoliitikkojen tapaamisesta Pietarissa. Venäjän duuman kansanedustaja Oleg Morozov on mennyt niin pitkälle, että rinnastaa oppositiopoliitikkojen toiminnan ”sotasalaisuuksien luovuttamiseen” Haavistolle. Monet tunnetutkin Yhtenäinen Venäjä-puolueen poliitikot katsovat Haaviston tapaamisen tarkoittavan sitä, että Pietarin kaupunginvaltuutetut Maksim Reznik ja Boris Vishnevski ovat lännen – siis kaiketi Suomen – agentteja ja Venäjän maanpettureita. Riafan-uutistoimiston mukaan Suomi yrittää ”horjuttaa” Venäjää Reznikiä ja Vishnevskiä ”hyväksi käyttäen.”

Ilta-Sanomat syyttää lokakampanjasta Jessikka Aron tunnetuksi tekemää trollitehdas FANia, mutta ikävä kyllä se ei jää siihen. Vladimir Putinin edustama Yhtenäinen Venäjä-puolue näyttää olevan täynnä stalinistista uhoa Suomea ja koko EU:ta kohtaan. Mölykuoro ikään kuin kilpailee siitä, kuka keksii seuraavan vielä älyttömämmän syytöksen ja vihjeen, jota sitten tuutataan ulos trollitehtaan kanavia pitkin.

Eiliseen blogiin oli lipsahtanut harmittava huolimattomuusvirhe. Suomea pidettiin FAN-trollitehtaan sivustolla julkaistussa videoblogissa ei ”todellisena sotilaallisena vihollisena,” vaan ”TODENNÄKÖISENÄ sotilaallisena vihollisena.” Tuossa ”Se sama Smakotin”-videoblogissa on kuitenkin ääneen lausuttu sarkasmivaroitus, joten voimme nauraa enemmän tai vähemmän vapautuneesti.

Yhtenäinen Venäjä-puoluetta edustava Pietarin kaupunginvaltuuston puhemies Vjatsheslav Makarov yritti jopa valtuuston istunnossa jonkinlaista homovitsiä Haavistoon liittyen. Viimeistään tämä ylittää rajan, jonka jälkeen Suomen ja koko EU:n tulee puuttua asiaan. EU:n ulkoministerikokous, jossa päätetään EU:n Venäjä-politiikan linjasta, on kuitenkin vasta ensi maanantaina. Presidentti Sauli Niinistön ja/tai pääministeri Sanna Marinin tulisi reagoida välittömästi, kun hallituksen ministerin ja Suomen virallisen pääkonsulaatin toiminta on näin rankasti kyseenalaistettu.

Kuten Anna-Liisa Kauhanen kirjoittaa aamun printti-Hesarissa, myös Venäjä ”näyttäisi olevan” Suomen lisäksi sitä mieltä, että Suomen ja Venäjän ”yhteys” ei saisi ”katketa.” Jos näin on, presidentti Vladimir Putinin tulee pitää pahimmat rakkikoiransa kurissa. Hänellä sanotaan olevan paljon valtaa Venäjän ulkopolitiikassa, joten hänellä lienee siihen hyvät mahdollisuudet.

Venäjä, erityisesti tavalliset venäläiset, tarvitsevat diplomaattisia suhteita EU:hun vähintään yhtä paljon kuin EU tarvitsee toimivia suhteita Venäjään. Tästä Haavisto puhuikin maanantaisessa tapaamisessaan ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa, kun otti esille esimerkiksi Euroopassa opiskelevien venäläisten viisumiasiat.

Kuten Ilta-Sanomat kertoo, Haaviston ja oppositiojohtajien tapaamisessa ei ollut mitään salaista tai muutenkaan erityistä. Reznik ja Vishnevski avasivat eilen zaks-ru-sivustolla tapaamisen sisältöä. Pakotteista ja protesteista oli keskusteltu, sanoo Reznik, mutta vain vähän:

”Sanoin, ettemme halua pakotteita, ja että ne ovat virhe. Ei saa rangaista koko maata. Koska hallitus siirtää kaiken kansalaisten harteille, ja sitten tekee lännestä syyllisen propagandansa avulla.”

”Yksi tyttö Suomen ulkoministeriöstä kertoi suomalaisten medioiden kertovan, ettei nuoriso Venäjällä tue lainkaan Putinia. Hän kysyi, onko todella näin. Sanoin, että olen osallistunut näihin mielenosoituksiin, ja että kyllä, näin siellä paljon nuoria ihmisiä. Hän kysyi sitten, onko myös nuorisoa, joka tukee Putinia. Me vastasimme kuorossa, että totta kai on. Siinä oli kaikki, mitä puhuttiin mielenosoituksista. Boris Lasarevitsh (Vishnevski, JS) yritti selittää suomalaisille, että emme saa osoittaa mieltä yksittäin. Sitä he eivät ymmärtäneet, ei edes pääkonsuli, joka asuu täällä.”

”Keskustelimme noin tunnin siitä, kuinka parantaa suhteita Venäjän ja Suomen välillä, mitä tehdä, jotta maittemme suhteet olisivat normaalit, Puhuimme yhteiskunnallisista mielipiteistä, onko tarvetta muutoksille. Esiinnyn (Pietarin) parlamentissa paljon jyrkemmin, kuin tuossa kokouksessa,” kertoi Vishnevski zaks.ru-lle.

Reznik ja Vishnevski tarvitsevat nyt kaiken tuen Suomelta ja koko EU:lta. He ovat tulleet kokoukseen hallituksen ministerin kutsumina vieraina, eikä se anna lupaa eikä aihetta leimata heitä Suomen agenteiksi tai rikollisiksi. Heidän kertomuksistaan käy ilmi, että myös Haavisto ja suomalaiset virkamiehet ovat tehneet vain päivittäistä työtään. Vähintään tämän voisivat Niinistö ja Marin tehdä venäläisille selväksi.

https://www.zaks.ru/new/archive/view/210052

jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu